Με την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Νέα Υόρκη, η καθημερινότητα είναι το ζήτημα που θα απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Την ίδια ώρα, τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από την Πειραιώς, διαμηνύεται αγωνιωδώς πως η ΝΔ δεν αντιμετωπίζει ζήτημα εσωκομματικής αντιπολίτευσης, σε μια προσπάθεια να διατηρηθούν οι ισορροπίες εντός της γαλάζιας ΚΟ και να αποδυναμωθούν οι «παραταξιακές φωνές» που ζητούν στροφή προς τη λαϊκή Δεξιά. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο, ωστόσο, δεν περνούν απαρατήρητες οι επιδόσεις που καταγράφουν, στις κυλιόμενες μετρήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τον Σεπτέμβριο, τα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ, καθώς Ελληνική Λύση, Φωνή Λογικής και ΝΙΚΗ αθροίζουν από 15 έως 20%, διατηρώντας και αυξάνοντας, κατά περιπτώσεις, τη δυναμική. Τα δημοσκοπικά δεδομένα, πάντως, δεν δείχνουν να επηρεάζουν την κυβερνητική στρατηγική, καθώς η αίσθηση που αφήνει το κυβερνείο είναι πως η ολοκλήρωση του προγράμματος της ΝΔ στο τέλος της τετραετίας και η υλοποίηση των δεσμεύσεων Μητσοτάκη για ενίσχυση των εισοδημάτων, ανάταξη της δημόσιας Υγείας και βελτίωση εν συνόλω της καθημερινής ζωής των πολιτών θα δώσουν ακόμη μία νίκη στο κόμμα στις εκλογές του 2027.
Σε επίπεδο πολιτικό, στρατηγικός στόχος παραμένει η επικράτηση στον χώρο του πολιτικού Κέντρου, ωστόσο, μετά τις ευρωεκλογές είναι εμφανής η «επιχείρηση» επαναπροσέγγισης του δεξιού ακροατήριου. Στον κυριακάτικο απολογισμό του ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, στο τετ α τετ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας σε κατηγορηματικό τόνο ότι η Ελλάδα δεν μπαίνει καν στη διαδικασία συζήτησης περί αναγνώρισης ψευδοκράτους, ούτε προφανώς μπαίνουν «στο ζύγι» ζητήματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων. Παράλληλα, η αποφασιστική στάση απέναντι στα υψίστης σημασίας ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και διαχείρισης του Μεταναστευτικού έχει αποτύπωμα στο δεξιό ακροατήριο, δεν αφήνει όμως περιθώρια για λαϊκιστικές ερμηνείες ως προς τους χειρισμούς, ούτε και για πολιτική εκμετάλλευση «ψευδοπατρωτικού» χαρακτήρα. Με το βλέμμα στο παραδοσιακό νεοδημοκρατικό κοινό, στο υπουργικό τίθενται επί τάπητος το σχέδιο για το Δημογραφικό, ρυθμίσεις για την ενίσχυση των εισοδημάτων, νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και ο ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων για το 2025. Βέβαια, οι διαρροές εκ δεξιών δεν κρίνονται αμελητέες και παρότι η φιλοσοφία δεν αλλάζει κατεύθυνση καταγράφονται κινήσεις για την ανακοπή των απωλειών σε δεξιότερα κόμματα. Το Μαξίμου σε πρώτη φάση επιχειρεί να αποκαταστήσει πλήρως τις σχέσεις των βουλευτών της ΝΔ με τα κυβερνητικά στελέχη. Σε δεύτερη φάση, αναμένεται να συναντήσει και ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης τους βουλευτές του στο Μέγαρο Μαξίμου. Σημαντική για τη συσπείρωση θα είναι η μεγάλη γιορτή της Παρασκευής μπροστά από τα ιστορικά παλαιά γραφεία της ΝΔ στη Ρηγίλλης, όπου αναμένεται να επιβεβαιωθεί από τα πρωθυπουργικά χείλη ότι το κόμμα που ίδρυσε ο Εθνάρχης Κ. Καραμανλής δεν παρεκκλίνει από τις αρχές και τις αξίες του.
Στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο συζητείται, επίσης, η ρύθμιση των αγροτικών κόκκινων δανείων, η οποία αφορά 21.000 αγρότες και περισσότερους από 760 συνεταιρισμούς, έναν κόσμο δηλαδή που στηρίζει τη ΝΔ διαχρονικά. Πρόκειται για χρέη σε τράπεζες -αλλά και από εισφορές προς τον ΕΦΚΑ- ύψους 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο 28.000 ακίνητα, συνολικής αξίας 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσοστό των εν λόγω δανείων, ύψους 2,1 δισ. ευρώ, βρίσκεται στον Ειδικό Εκκαθαριστή (PQH) της TτΕ, στον οποίο πέρασαν όλα τα κόκκινα δάνεια της πρώην Αγροτικής Τράπεζας.
Η ρύθμιση ήταν πάγιο αίτημα των αγροτών και η τελική πρόταση διαμορφώθηκε έπειτα από σειρά συνεννοήσεων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των εκπροσώπων των αγροτών, κυρίως της ΕΘΕΑΣ (Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών), καθώς από την πλευρά των παραγωγών θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για τη μείωση των τιμών χονδρικής των προϊόντων τους. Ειδικά οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών, ζητούν τη «σεισάχθεια» της υποθηκευμένης ακίνητης περιουσίας, προκειμένου να αξιοποιηθεί και να δοθεί με αυτόν τον τρόπο ανάσα ρευστότητας. Το υπουργείο Οικονομικών έχει το τελικό σχέδιο και θα το παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες αναμένεται να περιλαμβάνει μείωση του επιτοκίου, ίσως σε διψήφιο ποσοστό, γενναίο «κούρεμα» του οφειλόμενου κεφαλαίου και δυνατότητα αποπληρωμής της εναπομείνασας οφειλής σε μεγάλο βάθος χρόνου.