Άνοιξε θέμα για αλλαγή του εκλογικού νόμου

15:11 - 27 Σεπτεμβρίου 2024

Το Μέγαρο Μαξίμου κλείνει εσπευσμένα την όποια συζήτηση θα ξεκινούσε περίενισχυμένη αλλαγής του υπάρχοντος εκλογικού νόμου που άνοιξε ο Άδωνις Γεωργιάδης με δήλωσή του, ωστόσο, ως γενική αίσθηση φαίνεται πως το συγκεκριμένο ζήτημα ενδέχεται να απασχολήσει προσεχώς την πολιτική επικαιρότητα.

«Είμαι υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου διότι πάντα πίστευα στις ισχυρές κυβερνήσεις. Είμαι υπέρ της ενισχυμένης πλειοψηφίας, θέλω αυτοδύναμες κυβερνήσεις», σημείωσε ο υπουργός Υγείας, για να αιτιολογήσει στη συνέχεια τη θέση του: «Οι αδύναμες πλειοψηφίες δημιουργούν αδύναμες κυβερνήσεις. Έχω υπηρετήσει σε δύο τέτοιες κυβερνήσεις, στην κυβέρνηση Παπαδήμου και στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και σας διαβεβαιώνω ότι αδυνατώ να πιστέψω πως μπορεί να κυβερνηθεί αυτή η χώρα με μία κυβέρνηση πολλών κομμάτων».

Κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ερωτηθείς κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού, τονίζοντας πως ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την πάγια θέση του και δεν προέβη σε πρόταση. «Δεν υπάρχει καμία τέτοια συζήτηση», σημείωσε ο κ. Μαρινάκης.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο Μάκης Βορίδης, όταν ρωτήθηκε (Real FM). «Δεν έχουμε κάνει καμία συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου αυτή τη στιγμή. Έχει απαντηθεί από τον πρωθυπουργό αυτό. Εμείς συζήτηση για αλλαγή εκλογικού νόμου ούτε έχουμε κάνει ούτε την έχουμε στο μυαλό μας ούτε είναι προτεραιότητά μας», είπε και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε σκεφτεί τι θα κάνουμε μέχρι τις επόμενες εκλογές».

«Νομίζω ότι αυτή η συζήτηση δεν είναι της παρούσης», απάντησε η Μαρία Συρεγγέλα, ερωτηθείσα για τις δηλώσεις του Άδωνη Γεωργιάδη. Η γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, μιλώντας στον Σκάι, πρόσθεσε: «Μένουμε σε αυτά που έχει πει ο ίδιος ο πρωθυπουργός». Αιχμές κατά της κυβέρνησης άφησε ο Μιχάλης Κατρίνης (Mega), σημειώνοντας ότι «τα κουκιά δεν βγαίνουν» και πως στη ΝΔ «απεργάζονται σενάρια, για να βρουν κυβερνητικό εταίρο». «Είναι αδιανόητο, είναι απαράδεκτο. Δεν μπορεί μια κυβέρνηση να αλλάζει τον εκλογικό νόμο αναλόγως τι τη συμφέρει», τόνισε η Νάντια Γιαννακοπούλου.