Μπορεί το «πράσινο» ντιμπέιτ να μην πρόσθεσε πολλά στο προφίλ που είχαν ήδη παρουσιάσει μέχρι σήμερα οι υποψήφιοι για την ηγεσία, σε κάθε περίπτωση όμως μεγάλος νικητής της «πράσινης» βραδιάς στην ΕΡΤ ήταν το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, καθώς η όλη συζήτηση ανέδειξε ότι, μπροστά και στη διαλυτική κατάσταση που επικρατεί στην Κουμουνδούρου, το κόμμα εκ των πραγμάτων αναλαμβάνει ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Και σε κάθε περίπτωση, η εισήγηση Ανδρουλάκη, η οποία υποστηρίχθηκε από όλους, για διευρυμένη και ανοιχτή τηλεμαχία μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο για τα debates που θα ακολουθήσουν. Από την ομολογουμένως ενδιαφέρουσα αντιπαράθεση δεν έλειψαν πάντως οι κόντρες, τα βιτριολικά σχόλια και οι στιγμές έντασης.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης δέχτηκε ισχυρά πυρά από τη Νάντια Γιαννακοπούλου για τη στρατηγική που ακολούθησε τα τελευταία 2,5 χρόνια. «Έβρεχε ψηφοφόρους και εμείς κρατούσαμε ομπρέλα» ήταν ένα από τα σχόλια της βουλευτού Δυτικού Τομέα Αθηνών. Σε άλλο σημείο δε κατηγόρησε τον κ. Ανδρουλάκη ότι έχει αυτοανακηρυχθεί υπερασπιστής του ΠΑΣΟΚ και τον ρώτησε: «Όλοι οι άλλοι δεν είμαστε;».
Υψηλών τόνων ήταν επίσης η αψιμαχία που είχαν Ανδρουλάκης και Κατρίνης για το ελληνικό βέτο, με ορισμένες στιγμές μάλιστα να φαίνονται λες και οι δύο άνδρες μιλούν διαφορετική γλώσσα. Ουκ ολίγα «χτυπήματα» για τον διπλό του ρόλο, στον Δήμο της Αθήνας και στο ΠΑΣΟΚ, δέχθηκε ο Χάρης Δούκας. «Δεν είσαι Μιτεράν, ούτε Βίλυ Μπραντ και δεν είσαι ευτυχώς ούτε Ερντογάν. Πώς θα βάλεις δυο καρπούζια σε μια μασχάλη, δήμαρχος και πρόεδρος», ρώτησε τον κ. Δούκα ο κ. Ανδρουλάκης. «Είναι απρέπεια αυτό που έκανες. Κατέβηκα στην ΚΕΔΕ, γιατί δεν συγκρότησες ποτέ Τομέα Αυτοδιοίκησης», αντέτεινε ενοχλημένος ο δήμαρχος Αθηναίων.
Ο Μιχάλης Κατρίνης κατηγόρησε και αυτός τον κ. Δούκα πως «δεν έχει επίγνωση του ρόλου και των απαιτήσεων που έχει η θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ» αλλά και η Άννα Διαμαντοπούλου έριξε με τη σειρά της αρκετές μπηχτές. «Δεν έχεις απόψεις ΠΑΣΟΚ στον Δήμο Αθηναίων», είπε, με τον δήμαρχο να εκνευρίζεται και να απαντά ειρωνικά: «Ήμουν ΠΑΣΟΚ, όταν εσύ δεν ήσουν». Ενδιαφέρον είχε επίσης η ερώτηση με αιχμές του κ. Δούκα στον κ. Γερουλάνο για τη Βασιλίσσης Όλγας. «Η ιδέα ότι τα δύο πάρκα θα γίνουν ένα μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο θα με ενδιέφερε πάρα πολύ», απάντησε ο βουλευτής Αθηνών, εννοώντας προφανώς πως διαφωνεί με την ιδέα να δοθεί στην κυκλοφορία η λεωφόρος.
Αυξημένη πίεση δέχτηκε όμως και η Άννα Διαμαντοπούλου για τα χρόνια που απείχε από το ΠΑΣΟΚ αλλά και το φλερτ με τη ΝΔ. «Λείπεις 11 χρόνια, Άννα, από τις μάχες. Πώς ελπίζεις να γυρίσεις πίσω και να εμπνεύσεις εμάς;» ήταν το δηκτικό σχόλιο του κ. Γερουλάνου. «Αν ρωτήσεις τους πολίτες “τι είναι η Διαμαντοπούλου”, θα σου πουν όλοι “ΠΑΣΟΚ”», απάντησε η ίδια.
Περισσότεροι από 600.000 τηλεθεατές παρακολούθησαν -έστω για ένα λεπτό- την τηλεμαχία των υποψήφιων προέδρων του ΠΑΣΟΚ από τη συχνότητα της ΕΡΤ NEWS, γεγονός που δείχνει ότι οι διεργασίες στη Χαριλάου Τρικούπη δεν περνούν απαρατήρητες. Στη ζώνη του prime time, σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen, η μέση τηλεθέαση της τηλεμαχίας ανήλθε σε 300.000.
Πάνω από 600.000 είδαν την τηλεμαχία των «έξι»
To μερίδιο της τηλεθέασης στο σύνολο του κοινού έκανε μέσο όρο 8%, ενώ εντυπωσιακά ήταν επίσης τα ποσοστά σε επίπεδο λεπτού, με το σύνολο του κοινού να αγγίζει το 10,7%. Στην προαναφερόμενη τηλεοπτική κάλυψη πρέπει να προστεθούν και άλλες 29.335 θεάσεις που έγιναν μέσω των ψηφιακών πλατφορμών ERTFLIX και ΕΡΤ NEWS1.
«Το διακύβευμα στη Χαριλάου Τρικούπη πλέον είναι η ενότητα»
Θετικά αποτιμά το debate των έξι υποψήφιων αρχηγών της Χαριλάου Τρικούπη ο Στράτος Φαναράς, επισημαίνει όμως ότι το διακύβευμα της επόμενης ημέρας της κάλπης μπροστά στο μεταβαλλόμενο πολιτικό σύστημα είναι η ενότητα του κόμματος.
«Το μεγάλο ερώτημα για το ΠΑΣΟΚ είναι αν θα μπορέσει μετά την κάλπη να διασφαλίσει αυτό το κλίμα ενότητας και ενδιαφέροντος που φαίνεται ότι κερδίζει προς το παρόν, συνεπικουρούντος βέβαια και του προβλήματος στον ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Metron Analysis, ενώ αναφέρθηκε και στις αλλαγές που διαφαίνονται γενικότερα στο πολιτικό σκηνικό. «Τα πράγματα πηγαίνουν προς έναν διπολισμό, όπου οι βασικοί εκπρόσωποι των πόλων θα είναι από τη μια η Νέα Δημοκρατία και από την άλλη το ΠΑΣΟΚ. Κάτι όμως που δεν είναι καθόλου βέβαιο», σημείωσε.
Όσον αφορά την όλη διαδικασία, ο πολιτικός αναλυτής αξιολογεί θετικά τον ελεύθερο διάλογο που για πρώτη φορά έκαναν οι συμμετέχοντες, εκτιμώντας ότι έγινε ουσιαστική συζήτηση, η οποία ανέδειξε τις διαφορετικές οπτικές τους απέναντι στα πολιτικά επίδικα.
«Όλη αυτή η διαδικασία έκανε ακόμα ένα βήμα πιο μπροστά, υπό την έννοια ότι υπήρχε αφενός μεν η δυνατότητα να γίνει ένας πιο -ας πούμε- ελεύθερος διάλογος ανάμεσα στους υποψηφίους και αφετέρου αυτό να κρατηθεί σε ένα επίπεδο, να υπάρχει δηλαδή ένα πολιτισμένο κλίμα συζήτησης και άρα αυτό που κρατάω είναι ότι ο θεσμός του debate μπορεί να εξελιχθεί περισσότερο και στη χώρα μας και να γίνει ουσιαστικότερος», δήλωσε ο κ. Φαναράς. «Συμπερασματικά θεωρώ ότι αυτή η διαδικασία ήταν μια θετική διαδικασία στο πολύπαθο κομματικό μας σύστημα, το οποίο χρειάζεται ανάσες ουσιαστικής συζήτησης και πολιτικού πολιτισμού», κατέληξε ο ίδιος.