Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, ότι τα νησιά μας αποτελούν βασικό στοιχείο της διασφάλισης της εθνικής κυριαρχίας, έστειλε ο Νίκος Δένδιας από τα Κύθηρα, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 80ής επετείου από την απελευθέρωσή τους.
«Τα Κύθηρα βρίσκονται σε ένα σημείο όπου συναντώνται το Ιόνιο, το Αιγαίο και το Κρητικό Πέλαγος. Ο έλεγχος της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής και των διόδων εδώ εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου», επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και τόνισε με νόημα.
«Και ας μην έχουμε αυταπάτες. Χωρίς την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στα πελάγη μας, η Ελλάδα ως ηπειρωτική μόνο χώρα δεν μπορεί να υπάρξει. Είναι τελείως αναντίστοιχο με την Ιστορία της και το γενετικό της υλικό».
Στον χαιρετισμό του στο Μνημείο Απελευθέρωσης Λιμένα Καψαλίου, ο κ. Δένδιας, που συνοδευόταν από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Δημήτριο Χούπη, επισήμανε πως με την παρουσία τους επιθυμούν να υπογραμμίσουν τη σταθερή θέληση της Ελλάδας να έχει ενεργή παρουσία στα μικρά νησιά της. «Είμαστε εδώ για να υποδηλώσουμε το αυτονόητο. Την απόλυτη διάθεση να διασφαλίσουμε κατά τον τρόπο που μπορούμε τη διατήρηση ισχυρού και ακμαίου ελληνικού πληθυσμού στα μικρά μας νησιά, και βεβαίως διά αυτών, και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, να διασφαλίσουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Κάτι που δεν συνιστά μόνο επιλογή πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, συνιστά διαχρονικά από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις. Εκπλήρωση, δηλαδή, του αυτονόητου συνταγματικού μας καθήκοντος», σημείωσε.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παρέστη στη δοξολογία στον Ιερό Ναό Εσταυρωμένου και εν συνεχεία μετέβη στο Μνημείο Απελευθέρωσης Λιμένα Καψαλίου, όπου κατέθεσε στέφανο μετά την επιμνημόσυνη δέηση. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, ο κ. Δένδιας παρευρέθη και στην επίδοση τιμητικής πλακέτας από τον δήμαρχο Κυθήρων, Ευστράτιο Χαρχαλάκη, στον ηλικίας 101 ετών αντιστασιακό Εμμανουήλ Δαπόντε. Μετέβη επίσης στην πυραυλάκατο «Ντεγιάννης» που ναυλοχεί στα Κύθηρα και ολοκλήρωσε την επίσκεψή του με προσκύνημα και ξενάγηση στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης.
Deal ΓΕΣ με Ισραήλ για τους πυραύλους PULS
Τα ισραηλινά συστήματα PULS φιλοδοξεί να εντάξει στο οπλοστάσιό του το Γενικό Επιτελείο Στρατού αποκτώντας πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες επί του πεδίου επιχειρήσεων. Η συμφωνία για τους Πολλαπλούς Εκτοξευτές Πυραύλων (ΠΕΠ) της ELBIT SYSTEMS -σύμφωνα με πληροφορίες- είναι πολύ κοντά στο να κλείσει, καθώς οι συζητήσεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο.
Κριτήρια για αυτή την επιλογή του ΓΕΣ ήταν το χαμηλό κόστος απόκτησης αυτών των προηγμένων συστημάτων αλλά και η δυνατότητα για συμπαραγωγή με συμμετοχή ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας, με κατασκευή στη χώρα μας.
Το σύστημα PULS αποτελεί εξέλιξη του παλαιότερου LYNX MRL, το οποίο αναπτύσσεται από την ΕLBIT SYSTEMS από το 2018 και ήδη χρησιμοποιείται με εντυπωσιακά αποτελέσματα από τον ισραηλινό στρατό. Κάθε σύστημα διαθέτει συνολικά 36 εκτοξευτές πυραύλων και χαρακτηρίζεται από την ταχύτητα εκτέλεσης βολής, η οποία προσδιορίζεται στο ένα λεπτό, ενώ η επιχειρησιακή χρήση του ακόμα και στον πρόσφατο πόλεμο στη Γάζα έδειξε εξαιρετική ακρίβεια με τα χτυπήματα να χαρακτηρίζονται «χειρουργικά». Συγκεκριμένα, κάθε σύστημα PULS μεταφέρει: 18 Accular 122 mm με βεληνεκές έως και 35 χλμ., 10 Accular 160 mm με βεληνεκές έως και 40 χλμ., 4 Extra με βεληνεκές έως και 150 χλμ. και 2 Predator Hawk οι οποίοι φτάνουν τα 300 χιλιόμετρα. Το PULS μπορεί επίσης να μεταφερθεί από φορτηγά, όπως Iveco και Tatra, τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται για όλα τα δυτικά συστήματα Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων, γεγονός που του προσδίδει ένα ακόμα πλεονέκτημα, καθώς μειώνει το κόστος και μεγιστοποιεί τη συντήρηση.