Κομβικό σημείο για τη συνέχεια στο ΠΑΣΟΚ είναι, βεβαίως, οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας, πολύ περισσότερο όταν η όλη διαδικασία εξελίσσεται σε μια φαινομενικά ευνοϊκή συγκυρία λόγω της ραγδαίας εξαΰλωσης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και εξαιτίας της διαφαινόμενης αδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας να επαναπατρίσει ψηφοφόρους που απέσυραν την εμπιστοσύνη τους. Ωστόσο, πολλά και βασανιστικά ερωτήματα πλανώνται πάνω από τη Χαριλάου Τρικούπη. Λόγου χάρη: Πόσο δεδομένη θεωρείται η ενότητα την επομένη της κάλπης; Το ΠΑΣΟΚ θα βρίσκεται σε τροχιά ολικής επαναφοράς ή θα βυθιστεί σε έναν (ακόμη) κύκλο σκληρών εσωτερικών διεργασιών, με κίνδυνο να αποκτήσει τα διαλυτικά χαρακτηριστικά της Κουμουνδούρου; Με άλλα λόγια, πόσο ρεαλιστικό είναι αυτό που άπαντες ξορκίζουν στον πασοκικό χώρο, να μη γίνουν δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ;
Ο Νίκος Ανδρουλάκης συχνά στις τοποθετήσεις του καλεί τους συνυποψηφίους του να εγγυηθούν ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα δώσουν τη «μάχη» των επόμενων εθνικών εκλογών ως υποψήφιοι. «Το ΠΑΣΟΚ δεν θέλω να πάθει αυτά που έχουν συμβεί στον ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε. Απέναντι σε αυτόν τον προβληματισμό (που δεν είναι μόνο του κ. Ανδρουλάκη) με απόλυτη σαφήνεια έχει τοποθετηθεί μόνο ο Παύλος Γερουλάνος, σημειώνοντας ότι θα παραμείνει στο ΠΑΣΟΚ αν δεν εκλεγεί. Με τους υπόλοιπους διεκδικητές, όμως, να μην έχουν προχωρήσει σε ανάλογη δήλωση, γίνεται εμφανές ότι η εσωκομματική διαδικασία αποκτά πιο βαθιές διαστάσεις και την επομένη της κάλπης ενδεχομένως να έχουμε σκηνές… Κουμουνδούρου στη Χαριλάου Τρικούπη.
Στον ευρύτερο πασοκικό χώρο, άλλωστε, προβληματίζονται με τη στάση που θα κρατήσουν την επομένη των εκλογών τα 100 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που στηρίζουν τον Χάρη Δούκα (ή όσοι συμπορεύονται με την Άννα Διαμαντοπούλου) στην περίπτωση εκλογικής αποτυχίας. Ειδικότερα για τον δήμαρχο μετά την ήττα του (αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις). Και αυτό καθώς, όπως λέγεται, έχει γλυκαθεί με την κεντρική πολιτική σκηνή και πιθανότατα να συνεχίσει να κυνηγά το όνειρό του για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού σχηματισμού στον χώρο της Κεντροαριστεράς, που θα συμπεριλαμβάνει τον κόσμο της Νέας Αριστεράς αλλά και τους εναπομείναντες «Τσιπρικούς» του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν περνά άλλωστε απαρατήρητο ότι οι δύο μειονοτικοί βουλευτές της Νέας Αριστεράς, οι γνωστοί για τις θερμές σχέσεις τους με το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Οζγκιούρ Φερχάτ (όπως σημειώνει η έγκριτη στήλη «Θεωρείο» της «Καθημερινής»), κάνουν δουλειά μυρμηγκιού υπέρ της υποψηφιότητας Δούκα στα μειονοτικά χωριά της Ξάνθης και της Ροδόπης. Ένα άλλο ερώτημα είναι πώς θα μπορέσουν να συμπορευτούν ο Νίκος Ανδρουλάκης και η Νάντια Γιαννακοπούλου. Κάποιοι επίσης δεν αποκλείουν την επιστροφή, όπως λένε, στην «ανυπαρξία» και για τον Χάρη Δούκα και την Άννα Διαμαντοπούλου, καταλογίζοντάς τους ότι έτσι και αλλιώς τα προηγούμενα χρόνια ήταν…. αλλού.
Οι κανόνες του αποψινού debate με τις έξι ενότητες
Το αποψινό debate περιμένουν τα κομματικά επιτελεία των έξι διεκδικητών της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ αλλά και οι αναλυτές του χώρου, για να κάνουν τις πρώτες σε βάθος εκτιμήσεις για τις εσωκομματικές κάλπες. Οι υποψήφιοι είναι έτοιμοι να «τα δώσουν όλα» στο παρά πέντε της πρώτης αναμέτρησης και ενώ οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον Νίκο Ανδρουλάκη και μάχη ακόμα και για τρεις για τη δεύτερη θέση.
Η τηλεμαχία θα πραγματοποιηθεί στις 21.00, στο Ραδιομέγαρο, και θα μεταδοθεί από το 24ωρο ενημερωτικό τηλεοπτικό κανάλι ΕΡΤNEWS, ενώ ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα θα είναι διαθέσιμη στο ERTNEWS1 μέσω ERTFLIX και ertnews.gr. Οι υποψήφιοι θα κάτσουν με αλφαβητική σειρά στο τραπέζι του διαλόγου, έχοντας απέναντι τους δημοσιογράφους Γιώργο Κουβαρά και Απόστολο Μαγγηριάδη, και θα πρέπει να αναπτύξουν τις θέσεις τους πάνω σε έξι θεματικές ενότητες:
-Οικονομία-ανάπτυξη,
-Κοινωνικό κράτος, νέα γενιά, Δημογραφικό,
-Εξωτερική πολιτική, Άμυνα, ΕΕ,
-Κράτος, θεσμοί, αυτοδιοίκηση,
-Κλιματική κρίση, πολιτική προστασία, ενεργειακή μετάβαση και
-ΠΑΣΟΚ: επόμενη μέρα.
Σε καθεμία από τις παραπάνω ενότητες οι δημοσιογράφοι θα υποβάλλουν ερώτηση εντός 30 δευτερολέπτων και κάθε υποψήφιος/-α θα πρέπει να απαντά εντός 90 δευτερολέπτων. Κάθε υποψήφιος/-α έχει το δικαίωμα στη διάρκεια του debate να απευθύνει πέντε φορές ερώτηση / τοποθέτηση / σχόλιο σε διαφορετικό κάθε φορά συνυποψήφιό/-ά του και σε διαφορετική θεματική ενότητα. Η διαλογική συζήτηση θα έχει ως εξής: 30 δευτερόλεπτα ερώτηση – 30 δευτερόλεπτα απάντηση – 30 δευτερόλεπτα επανατοποθέτηση – 30 δευτερόλεπτα ανταπάντηση. Η τηλεμαχία θα κλείσει με τελική τοποθέτηση 90 δευτερολέπτων κάθε υποψηφίου. Στους δύο δημοσιογράφους δίνεται η δυνατότητα συνολικά 6 follow up ερωτήσεων, που πρέπει όμως να υποβληθούν σε διαφορετικό υποψήφιο/-α (ερώτηση follow up: 15 δευτερόλεπτα – απάντηση follow up: 30 δευτερόλεπτα).