Οι φιλικές σχέσεις του Ταγίπ Ερντογάν και του Έντι Ράμα είναι γνωστές τοις πάσι, ενώ εξίσου γνωστό είναι και το εύρος των τουρκικών επενδύσεων στην Αλβανία, καθώς και της στρατιωτικής βοήθειας από την Άγκυρα στα Τίρανα. Το τελευταίο διάστημα, όμως, η τουρκική διείσδυση στη γειτονική χώρα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα που γίνονται ακόμη πιο έντονα μετά την ανακοίνωση περί ίδρυσης ισλαμικού «Βατικανού».
Συνεργασία
Από την Τουρκία προέρχονται 600 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα και οι οποίες απασχολούν πάνω από 15.000 Αλβανούς εργαζόμενους, ενώ συνολικά οι τουρκικές επενδύσεις στη γείτονα ξεπερνούν τα 3,5 δισ. δολάρια. Επίσης, περίπου 2.000 Αλβανοί μαθητές εκπαιδεύονται από τουρκικά ιδρύματα, ενώ σύντομα το Πολυτεχνείο της Κωνσταντινούπολης θα ανοίξει παράρτημα στα Τίρανα.
Το ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι η συνεργασία των δύο χωρών επεκτείνεται και στον στρατιωτικό τομέα, με τον Τ. Ερντογάν να έχει προαναγγείλει συμπαραγωγή οπλικών συστημάτων και χρήση (από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις) των λιμανιών και των χερσαίων εγκαταστάσεων της Αλβανίας, σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο. Κοινώς, η Τουρκία αποκτά στρατιωτική παρουσία στα αλβανικά παράλια, με τριπλό στόχο: τον «εκφοβισμό» της Ελλάδας, την επιτήρηση της Αδριατικής καθώς και των στενών της Κέρκυρας.
Είναι, δηλαδή, ξεκάθαρο πλέον ότι η Αλβανία εξελίσσεται σε τουρκικό στρατιωτικό και ισλαμικό «έδαφος» στα βόρεια σύνορά μας. Το ερώτημα είναι τι θα κάνει η Ελλάδα; Θα παρακολουθεί αμέτοχη τις εξελίξεις;
Έμπειροι αναλυτές «διαβάζουν» τα τεκταινόμενα ως το επιτυχημένο αποτέλεσμα της προσπάθειας του Ερντογάν να εντάξει την Αλβανία στη σφαίρα επιρροής του. «Κερασάκι» στην τούρτα αποτελεί η πρόσφατη ανακοίνωση του Ράμα από το βήμα του ΟΗΕ για την ίδρυση μουσουλμανικού κράτους μέσα στην Αλβανία, στα πρότυπα του Βατικανού, με σκοπό δήθεν την προώθηση της ανεκτικότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης.
Το ανεξάρτητο αυτό κρατίδιο θα ονομάζεται «Κυρίαρχο Κράτος του Τάγματος Μπεκτασί» (τάγμα σιιτών σούφι που ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα στην Τουρκία) και θα έχει το ένα τέταρτο του μεγέθους της Πόλης του Βατικανού (θα καταλαμβάνει έκταση 100.000 στρεμμάτων, θα έχει τη δική του διοίκηση, διαβατήρια και σύνορα). Θα επιτρέπεται το αλκοόλ, οι γυναίκες θα μπορούν να φορούν ό,τι θέλουν και δεν θα επιβάλλονται θρησκευτικοί κανόνες στον τρόπο ζωής, αντανακλώντας τις ανεκτικές πρακτικές του Τάγματος Μπεκτασί.
Αντιδράσεις
Οι μουσουλμάνοι Μπεκτασήδες αποτελούν περίπου το 10% των μουσουλμάνων στη χώρα, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή στη γείτονα. Ήδη, όμως, έχουν προκληθεί αρκετές αντιδράσεις, καθώς εκπρόσωποι των οργανώσεων των Αλεβιτών-Μπεκτασήδων από την Τουρκία σε δηλώσεις τους, που δημοσιεύονται στο -αζερικής ιδιοκτησίας- τουρκικό δίκτυο Haber Global, τονίζουν ότι Μπεκτασισμός και θρησκευτικό κράτος είναι ασύμβατες μεταξύ τους έννοιες.
Όλες αυτές, λοιπόν, οι εξελίξεις αφορούν άμεσα και την Ελλάδα και οδηγούν στο εξής εύλογο ερώτημα: Αυτή την Αλβανία θέλουμε; Ένα τουρκικό βιλαέτι, έρμαιο του Τ. Ερντογάν, ή ένα γειτονικό κράτος που διέπεται από ευρωπαϊκούς κανόνες; Μήπως η τακτική του veto για την ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος δεν αρκεί ή δεν αποδίδει όσο η ελληνική διπλωματία πιστεύει ότι αποδίδει; Διότι σε αυτή την περίπτωση, η Αθήνα οφείλει να επανεξετάσει τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τις διμερείς μας σχέσεις στη μετα-Μπελέρη εποχή. Η αδράνεια σίγουρα δεν θα μας βγει σε καλό, ειδικά από τη στιγμή που τείνει να γίνει κανόνας η «βουβή» ανοχή των Ευρωπαίων και των Αμερικανών στα όσα κάνει και δρομολογεί ο Ράμα.