Τα Ηνωμένα Έθνη υιοθέτησαν το Σύμφωνο για το Μέλλον

Απομονώθηκε η Ρωσία που διαφώνησε με τις 56 συστάσεις του κειμένου
14:15 - 24 Σεπτεμβρίου 2024

Σημαντική διπλωματική ήττα υπέστη η Ρωσία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η ρωσική αντιπροσωπεία επιχείρησε να μπλοκάρει την «11η ώρα» την έγκριση του Συμφώνου για το Μέλλον, ενός κειμένου με 56 συστάσεις που προέκυψαν από τη Σύνοδο για το Μέλλον, η οποία προηγήθηκε των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης και αφορούσε την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, τη διαχείριση της τεχνολογικής εξέλιξης και την ενίσχυση της παγκόσμιας ασφάλειας.

Η Ρωσία ξεκαθάρισε ότι αν δεν αναβληθεί η ψηφοφορία, προκειμένου να υπάρξουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις, θα υποβάλει τροπολογία όπου θα ξεκαθαρίζεται ότι οι συστάσεις του συμφώνου αποτελούν αντικείμενο εσωτερικής δικαιοδοσίας, στην οποία ο ΟΗΕ δεν πρέπει να επιδιώκει να παρέμβει. Αμέσως μετά το Κονγκό υπέβαλε αίτημα απόρριψης της ρωσικής πρότασης, το οποίο και εγκρίθηκε με 143 ψήφους υπέρ, 15 αποχές, ενώ στο πλευρό της Ρωσίας βρέθηκαν μόνο η Λευκορωσία, η Βόρεια Κορέα, το Ιράν, η Νικαράγουα, το Σουδάν και η Συρία. Αμέσως μετά ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πεσκόφ, έκανε λόγο για ένα «μη ισορροπημένο κείμενο που φέρει μεγάλο πλήγμα στον Οργανισμό».

Η ρωσική πλευρά υποστήριξε ότι το κείμενο εκπροσωπεί τα δυτικά συμφέροντα και έφερε ισχυρές αντιρρήσεις σε συστάσεις που σχετίζονται με την καθολική πρόσβαση στα δικαιώματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας καθώς και την ενδυνάμωση των φύλων ευρύτερα. Πλην όμως φαίνεται ότι εξόργισε συμμάχους της στον παγκόσμιο Νότο, που θεώρησαν το κείμενο μια αναγκαία συλλογική προσπάθεια ανανέωσης του ΟΗΕ, καθώς προβλέπει τη διεύρυνση του Συμβουλίου Ασφαλείας ώστε να γίνει πιο αντιπροσωπευτικό.

Μεταξύ των συστάσεων περιλαμβάνονται αναφορές για υιοθέτηση κανόνων σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, μεταρρύθμιση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ώστε να ελέγχονται αυστηρότερα και εκ νέου δέσμευση για πλήρη πυρηνικό αφοπλισμό. Προβλέπεται επίσης μέριμνα για μια πλατφόρμα έκτακτης ανάγκης σχετικά με τη διαχείριση πανδημιών, επισιτιστικής ανασφάλειας και περιβαλλοντικών καταστροφών. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι το σύμφωνο στοχεύει «να επαναφέρει την πολυμέρεια από το χείλος του γκρεμού».