Ραντεβού σήμερα σε «ουδέτερο έδαφος» και… ελαφριά ατζέντα

Με χαμηλές προσδοκίες η συνάντηση (το πολύ μίας ώρας) Μητσοτάκη - Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ
14:10 - 24 Σεπτεμβρίου 2024

Σήμερα πραγματοποιείται το κρίσιμο τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ, εκεί όπου οι δυο ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν για έκτη φορά μέσα σε διάστημα 15 μηνών. Η συνάντηση δεν θα γίνει τελικά στο νεοοθωμανικής έμπνευσης «Σπίτι της Τουρκίας» της αμερικανικής μητρόπολης, όπως είχε αρχικά διαρρεύσει, αλλά σε «ουδέτερο έδαφος», και συγκεκριμένα σε αίθουσα του κεντρικού κτιρίου των Ηνωμένων Εθνών με την παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και των διπλωματικών συμβούλων.

Το ραντεβού δεν αναμένεται να ξεπεράσει τη μία ώρα, μιας και αμφότεροι οι ηγέτες έχουν βεβαρημένο πρόγραμμα. Ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει αμέσως μετά να πάει στην Αστόρια, ενώ ο κ. Ερντογάν θα ανέβει στο βήμα του ΟΗΕ για την προγραμματισμένη ομιλία του, στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται να ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα την αναγνώριση των Κατεχομένων.

Η ατζέντα της συνάντησης θα είναι «σφιχτή», καθώς -θεωρητικά- οι συναντήσεις στο πλαίσιο της Συνόδου του ΟΗΕ δεν δίνουν τα περιθώρια εκτενούς συζήτησης. Θα γίνει γενική επισκόπηση των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας, όπως σημείωναν ελληνικές διπλωματικές πηγές. Όσον αφορά το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών, θα γίνει αξιολόγηση μετά τη συνάντηση. Ψηλά στην ελληνοτουρκική ατζέντα θα βρεθεί το Μεταναστευτικό, κι αυτό καθώς, σύμφωνα τις ίδιες πηγές, πλέον οι διακινητές προσαρμόζουν τις μεθόδους τους στα νέα μέτρα των ευρωπαϊκών χωρών και άρα πρέπει να ενταθεί η (σχετικά) καλή συνεργασία της Ελλάδος με την Τουρκία.

ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Ο πρωθυπουργός πάντως θα θέσει στον Τούρκο πρόεδρο το Κυπριακό και την ανάγκη επανεκκίνησης των συνομιλιών, τονίζοντας ότι η διχοτόμηση δεν αποτελεί λύση. Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν θα εστιάσουν επίσης στα της πολιτικής προστασίας και στα επόμενα βήματα του διαλόγου (ΜΟΕ, θετική ατζέντα, Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας) και… μέχρι εκεί, εκτός αν ο «σουλτάνος» έχει και άλλα θέματα να θέσει, με δεδομένη την επαναφορά της Άγκυρας στην επιθετική ρητορική.

«Σε μια ταραγμένη περίοδο μπορούμε να συνομιλούμε με Τουρκία, και αυτό έχει θετικές επιπτώσεις. Ακόμα και σε ζητήματα που διαφωνούμε, είναι απαραίτητος ο διάλογος, για να μην οδηγούμαστε σε κλιμάκωση στο πεδίο», έλεγε σχετικά ανώτατη κυβερνητική πηγή. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα και δεδομένης της βαριάς σκιάς που έχει ρίξει πάνω στα ελληνοτουρκικά το πρόσφατο επεισόδιο στην Κάσο, φαίνεται πως η συζήτηση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ… αργεί. Μένει να φανεί αν οι κύριοι Μητσοτάκης και Ερντογάν θα δώσουν σήμερα εντολή στους κυρίους Γεραπετρίτη και Φιντάν να ξεκινήσουν τη νομική και τεχνική προετοιμασία για τις συνομιλίες σχετικά με τον πυρήνα της ελληνοτουρκικής διαφοράς.

Σημαντικές επαφές Κυριάκου στη Νέα Υόρκη

Με τον σείχη Σαμπάχ αλ Χαλίντ αλ Σαμπάχ

Τον σεΐχη Σαμπάχ Αλ Χαλίντ Αλ Χαμάντ Αλ Σαμπάχ, αλλά και εκπροσώπους αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων, συνάντησε στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο των εργασιών της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, έχοντας την ευκαιρία να ξεδιπλώσει την πολυδιάστατη και βαριά διπλωματική ατζέντα του.

Ο πρωθυπουργός συνάντησε τον πρίγκιπα του Κουβέιτ, με τον οποίο συζήτησε την ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε επίσης τον σεΐχη Σαμπάχ Αλ Χαλίντ Αλ Χαμάντ Αλ Σαμπάχ για τη στήριξη του Κουβέιτ στην υποψηφιότητα της Ελλάδας για τη θέση του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά τη διετία 2025-2026. Αντηλλάγησαν ακόμη απόψεις για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Ερυθρά Θάλασσα, με τον πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει τη θέση της Ελλάδας υπέρ της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην περιοχή.

Το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη περιελάμβανε επίσης συνάντηση με εκπροσώπους αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων, κατά την οποία συζητήθηκαν διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στη Μέση Ανατολή αλλά και στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στο δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται, προσθέτοντας πως είναι ανάγκη να επιτευχθεί άμεσα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, που θα επιτρέψει την απελευθέρωση ομήρων και τη διανομή περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στον παλαιστινιακό θύλακα της Γάζας. Χθες ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Πρόκληση τύπου Ιμίων στη Ζουράφα

Καταστάσεις έντασης τύπου Ιμίων επιχείρησε να προκαλέσει στις Σποράδες ο αρχιτέκτονας της «Γαλάζιας Πατρίδας», επαναφέροντας τις παράλογες αιτιάσεις της Άγκυρας για την περιοχή και αμφισβητώντας ευθέως τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα. Ο απόστρατος αντιναύαρχος, γνωστός εκφραστής ακραίων εθνικιστικών και ανθελληνικών θέσεων, Τζιχάτ Γιαϊτζί, εμφανίστηκε σε βίντεο να υψώνει την τουρκική σημαία κοντά στη βραχονησίδα Ζουράφα, καλώντας τους Τούρκους να δείχνουν «πλήρη παρουσία» για να… προστατεύσουν τον τόπο (!). «Ας μην αφήσουμε αυτό το μέρος αφύλαχτο, ας το προστατεύσουμε. Όποιος δεν μπορεί να πει ότι το νησί της Ζουράφας είναι τουρκικό δεν είναι Τούρκος», ανέφερε και πρόσθεσε βρισκόμενος σε ανοιχτό εθνικιστικό παραλήρημα.

«Η διεκδίκηση της Γαλάζιας Πατρίδας μπορεί να γίνει μόνο με το να είσαι παρών εδώ, κυνηγώντας, ταξιδεύοντας με πλοία και βάρκες, με άλλα λόγια, δείχνοντας πλήρη παρουσία. Για να μη δώσει η σιωπή μας φωνή στους Έλληνες, βρισκόμαστε σήμερα, 22 Σεπτεμβρίου, στην 101η επέτειο της απελευθέρωσης της Ίμβρου από την ελληνική κατοχή, στο νησί Ζουράφα, που είναι ένας βράχος της Ίμβρου», συνέχισε ακάθεκτος ο απόστρατος αντιναύαρχος, αναλύοντας παράλληλα στο βίντεο τη γεωστρατηγική σημασία της νησίδας για να ολοκληρώσει το… μονόπρακτο λέγοντας: «Δεν είναι ένας απλός βράχος, γιατί τα χωρικά ύδατα γύρω από αυτό το νησί είναι όσα και η περιοχή μας Γκεμλίκ μαζί με τα χωριά της. Είναι μια μεγάλη πηγή πλούτου με πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υδρογονάνθρακες και ψάρια».