Η «σταγόνα» του Σαλμά που ξεχείλισε το ποτήρι και το μήνυμα της διαγραφής

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου, με τη στάση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας να χαρακτηρίζεται «απρεπής» και η κριτική του «κακοπροαίρετη»
14:55 - 23 Σεπτεμβρίου 2024

To κατώφλι της Επιτροπής Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας περνά σήμερα στις 12 το μεσημέρι ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Μάριος Σαλμάς, έπειτα από την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να τον παραπέμψει στο αρμόδιο πειθαρχικό όργανο για «αντικοινοβουλευτική ή αντικομματική ή αντισυναδελφική συμπεριφορά που προκαλεί σοβαρή ζημιά στο κόμμα ή σε άλλο βουλευτή».

Ο κ. Σαλμάς αναμένεται να δώσει τις δικές του απαντήσεις στα όσα τού καταλογίζονται, η διαφαινόμενη διαγραφή του, ωστόσο, είναι αποτέλεσμα ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου, καθώς η συνολική δημόσια παρουσία είχε πυροδοτήσει σειρά σχολίων και αντιδράσεων εντός του «γαλάζιου» στρατοπέδου. Ιδιαίτερα κατά την ευαίσθητη για την κυβέρνηση περίοδο μετά το χαμηλότερο των προσδοκιών αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Όσον αφορά τους παράγοντες που οδήγησαν τον πρωθυπουργό να λάβει από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται, την απόφαση παραπομπής του Μάριου Σαλμά, εντοπίζονται στη γενικότερη στάση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, η οποία χαρακτηρίστηκε «απρεπής» και η κριτική του «κακοπροαίρετη». Εξάλλου, να σημειωθεί πως προτού φτάσει ο κόμπος στο χτένι, στον βουλευτή είχαν γίνει οι ανάλογες συστάσεις, καλώντας τον να τοποθετεί την κριτική του στους όρους που υπαγορεύουν οι αρχές του κοινοβουλευτισμού. Με τον ίδιο ωστόσο να δείχνει ότι δεν συμμορφώνεται, ασκώντας κατ’ επανάληψη σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελούν οι αιχμές στον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, για τις τιμές των φαρμάκων λέγοντας ότι οι αυξήσεις στα φάρμακα θα έχουν συνέπειες στον πληθωρισμό, αλλά και οι δημόσιες τοποθετήσεις του περί «φωτογραφικών» διαγωνισμών στα υπουργεία Υγείας και Πολιτισμού όπως σε αρχαιολογικούς χώρους και σε κυλικεία – θέμα για το οποίο του είχε απαντήσει στη Βουλή η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

ΥΠΟΠΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

«Όταν κάποιος αντί να απευθύνεται στην αρμόδιο εισαγγελέα συνεχίζει να επαναλαμβάνει με τον ίδιο τρόπο αβάσιμες και αστήρικτες κατηγορίες, χωρίς να παρουσιάζει κανένα απολύτως στοιχείο, τότε η συμπεριφορά αυτή εκτός από ανεπίτρεπτη είναι και ύποπτη», τόνιζαν κυβερνητικές πηγές. Μάλιστα, για όσους γνωρίζουν τον τρόπο που ενεργεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε αντίστοιχες περιπτώσεις, ο πρωθυπουργός δεν λαμβάνει αποφάσεις εν θερμώ, ωστόσο η αποφασιστικότητα που επέδειξε στην περίπτωση Σαλμά εκπέμπει σαφές μήνυμα προς το εσωτερικό της ΝΔ πως δεν θα υπάρξει ανοχή σε συμπεριφορές που θίγουν ανυπόστατα το προφίλ της κυβέρνησης, ξεπερνούν τις κόκκινες γραμμές και θολώνουν το μήνυμα προς τα έξω.

Ο κ. Σαλμάς ήταν εις εκ των 11 «γαλάζιων» βουλευτών που υπέγραψαν την ερώτηση προς τον Κωστή Χατζηδάκη για τα κόκκινα δάνεια, ωστόσο, σε καμία περίπτωση η συμμετοχή του στην ερώτηση δεν θεωρείται ο λόγος της παραπομπής. Μετά την απάντηση του Κωστή Χατζηδάκη, όμως, ο βουλευτής επανήλθε και μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή (Οpen) επέμεινε ότι το ζήτημα έχει λυθεί για τις τράπεζες, όχι όμως και για τους δανειολήπτες που μένουν απροστάτευτοι, προσθέτοντας σε δηκτικό τόνο ότι «πρέπει να έχεις δουλέψει στη ζωή σου για να καταλάβεις τον πολίτη» (αποστροφή που ερμηνεύτηκε ως αιχμή για τον υπουργό Οικονομικών).

Παρότι, η συμμετοχή Σαλμά στην ερώτηση προς τον κ. Χατζηδάκη δεν αποτέλεσε το αίτιο της παραπομπής λειτούργησε σωρευτικά και συνδυαστικά. Ο ίδιος άλλωστε λίγα 24ωρα μετά τις ευρωεκλογές είχε δώσει δείγματα γραφής για τη στάση που θα ακολουθούσε στέλνοντας επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με την οποία ζητούσε να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα για την ανάλυση του «δυσμενούς εκλογικού αποτελέσματος», όπως ανέφερε. Η επεισοδιακή συνέχεια δόθηκε στη ζωηρή συνεδρίαση της «γαλάζιας» ΚΟ τον Ιούνιο, κατά την οποία επέλεξε να κάνει ιδιαίτερα αιχμηρή τοποθέτηση για την κυβέρνηση ζητώντας πρωτοβουλίες για τους πολλούς και όχι για τους λίγους. Τότε, μάλιστα, στον βουλευτή είχε απαντήσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως δεν δέχεται υπόνοιες ότι «είμαστε με τους λίγους, δεν πήραμε το 41% επειδή ήμασταν με τους λίγους», με το κλίμα που διαμορφώθηκε τότε να δείχνει, εντέλει, πως ήταν προκαθορισμένη η διαγραφή του.

«Οι παγκόσμιες απειλές απαιτούν παγκόσμιες λύσεις»

Με μια σύντομη παρέμβαση στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον αλλά και συναντήσεις με εβραϊκές οργανώσεις και Άραβες ηγέτες ξεκίνησε χθες η πρώτη μέρα του πυκνού προγράμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη. «Οι παγκόσμιες απειλές απαιτούν παγκόσμιες λύσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον σε διάφορες περιοχές, και ειδικότερα στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία. Ο πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων πως χρειάζεται δράση σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο, καθώς το παγκόσμιο συμφέρον ξεπερνά το μεμονωμένο συμφέρον των κρατών.

«Όλοι μας οι οποίοι είμαστε εδώ απόψε αναγνωρίζουμε την ανάγκη επείγουσας ανάληψης δράσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ασφάλεια, την ειρήνη, την κλιματική αλλαγή. Η γενιά που δημιούργησε τον ΟΗΕ μάς άφησε κληροδότημα. Έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε κάτι πριν να είναι πολύ αργά, πριν να φτάσουμε στην επόμενη πραγματική παγκόσμια κρίση», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Η Σύνοδος Κορυφής για το Μέλλον γίνεται με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες, και αποτελεί μέρος των ευρύτερων προσπαθειών του ΟΗΕ να αντιμετωπίσει κρίσιμες παγκόσμιες προκλήσεις όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις, η οικονομική αστάθεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το «Βατικανό» των μουσουλμάνων από την Αλβανία

Τη δημιουργία ενός λιλιπούτιου ανεξάρτητου κράτους σε προάστιο των Τιράνων, που φιλοδοξεί να εξελιχθεί στο μουσουλμανικό αντίστοιχο του Βατικανού, προωθεί η κυβέρνηση του Έντι Ράμα. Το σχέδιο περιέγραψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Αλβανίας μιλώντας στους «New York Times». Το ανεξάρτητο κράτος του τάγματος των Μπεκτασήδων θα δημιουργηθεί σε έκταση 100 στρεμμάτων που ανήκει στο τάγμα, λιγότερο από το ένα τέταρτο του μεγέθους του Βατικανού, και θα είναι το μικρότερο κράτος που υπάρχει σήμερα.

Αρχηγός του νέου κράτους θα είναι ο ηγέτης των Μπεκτασήδων, Έντμοντ Μπραχιμάτζ, τον οποίο οι πιστοί του αποκαλούν Μπάμπα Μόντι. Ο 65χρονος θρησκευτικός ηγέτης δηλώνει: «Ο Θεός δεν απαγορεύει τίποτα, και γι’ αυτό μας έδωσε νόηση». Στο νέο μουσουλμανικό κράτος θα επιτρέπεται το αλκοόλ και οι γυναίκες θα μπορούν να ντύνονται όπως θέλουν. «Όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με αγάπη και ευγένεια», προσθέτει. Αποδέχεται ότι θα είναι ο ανώτατος ηγέτης, αλλά ξεκαθαρίζει: «Αλάνθαστος είναι μόνο ο Θεός».

Από την πλευρά του, ο Έντι Ράμα δηλώνει ότι με τον τρόπο αυτό θέλει να φροντίσει «τον θησαυρό που είναι η θρησκευτική ανοχή, κάτι το οποίο δεν πρέπει ποτέ να θεωρούμε δεδομένο» και ότι «δεν πρέπει το στίγμα που δημιουργούν κάποιοι μουσουλμάνοι να ορίζει ποιοι είναι οι μουσουλμάνοι». Ομάδα εμπειρογνωμόνων επεξεργάζεται τη νομοθεσία του νέου κράτους, που σύντομα θα κληθεί να αναγνωρίσει η αλβανική Βουλή. Ελπίζουν να ακολουθήσουν άμεσα και οι γειτονικές χώρες.

Οι Μπεκτασήδες είναι τάγμα σιιτών που δημιουργήθηκε τον 13ο αιώνα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Πριν από έναν αιώνα, η έδρα του μεταφέρθηκε στα Τίρανα, αφού το απαγόρευσε ο Κεμάλ στην Τουρκία. Όπως σημειώνουν οι «New York Times», η Αλβανία έχει μακρά ιστορία θρησκευτικής ανεκτικότητας, υποδεχόμενη Εβραίους κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και πρόσφατα Αφγανούς που δραπέτευσαν από το καθεστώς των Ταλιμπάν. Αλβανικής καταγωγής ήταν και η Ανιέζα Γκόντζε Μποϊατζίου, γνωστή ως Μητέρα Τερέζα, που οι καθολικοί έχουν ανακηρύξει αγία και έλαβε το 1979 βραβείο Νόμπελ για τις αγαθοεργίες της.