Τα Ελληνοτουρκικά μπαίνουν σε πρώτο πλάνο, καθώς αύριο θα πραγματοποιηθεί η πολυαναμενόμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, σε μια δύσκολη φάση καθώς η Άγκυρα φαίνεται να επανέρχεται στη ρητορική της έντασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», το ραντεβού προγραμματιζόταν εδώ και καιρό από τα επιτελεία των δύο πλευρών, με τους υπουργούς Εξωτερικών να αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο βάρος της προετοιμασίας. Η ατζέντα, ωστόσο, αναμένεται να είναι περιορισμένη και οι προσδοκίες… ρεαλιστικές. Στόχος των δύο ηγετών είναι να διατηρηθεί ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας παρά το γεγονός ότι οι διαφωνίες παραμένουν. «Πρέπει να συνομιλούμε κι ας διαφωνούμε», έλεγαν στην εφημερίδα μας αρμόδιες διπλωματικές πηγές.
Η κρίση στη Μέση Ανατολή, το μόνιμο αδιέξοδο στο Κυπριακό και το πρόσφατο επεισόδιο στην Κάσο δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για μια συζήτηση επί της μίας και μοναδικής διαφοράς μας, δηλαδή της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, διότι το διμερές κλίμα δεν την επιτρέπει. Άλλωστε, αυτή είναι μια συζήτηση που απαιτεί προετοιμασία όχι μόνο διπλωματική, αλλά νομική και τεχνική.
Η ΑΤΖΕΝΤΑ
Ως προς την «κλειδωμένη» ατζέντα αυτού του κρίσιμου ραντεβού, βέβαιο θεωρείται ότι θα συζητηθούν θέματα χαμηλής πολιτικής (συνεργασία στην Πολιτική Προστασία, Μεταναστευτικό κ.λπ.), ενώ θα οριστεί κι ένα χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα των δύο πλευρών (θετική ατζέντα, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης). Μένει, επίσης, να οριστεί η ημερομηνία για το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) σε συνέχεια του προηγούμενου που είχε γίνει στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο (το επόμενο θα γίνει στην Τουρκία).
Μόλις λίγες ώρες, όμως, πριν από την ελληνοτουρκική Συνάντηση Κορυφής, τα τουρκικά ΜΜΕ «τορπιλίζουν» το κλίμα αφήνοντας να διαρρέει ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα ζητήσει αναγνώριση των Κατεχομένων από το βήμα του ΟΗΕ – κάτι που, αν επιβεβαιωθεί, θα σημάνει ολική ρήξη.
Το τελευταίο διάστημα, Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν τις ενέργειές τους για επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό, με τη συγκεκριμένη προσπάθεια να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του Νίκου Χριστοδουλίδη. Αμφότεροι εξάλλου αναμένεται να συζητήσουν το θέμα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Κύπριος Πρόεδρος κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισαν να θέσουν στο τραπέζι και τη γεωπολιτική διάσταση του Κυπριακού, τονίζοντας ότι εν μέσω της αναταραχής στην Μέση Ανατολή η επίλυσή του καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με την «Daily Sabah», ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (όπως έκανε και στην περσινή Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών) θα καλέσει και πάλι τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των Κατεχομένων και να σφυρηλατήσει διπλωματικούς, πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς μαζί της. Η Τουρκία αρνείται τη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζητώντας λύση δύο κρατών. Όμως, Αθήνα και Λευκωσία απορρίπτουν πλήρως κάθε συζήτηση περί διχοτόμησης.