Με στόχο την ταχύτατη υλοποίηση της κοινωνικής ατζέντας και με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις, αλλά και την… επίμονη αποστασιοποίηση τμήματος της εκλογικής βάσης της ΝΔ, το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποδυθεί σε έναν πραγματικό αγώνα δρόμου, για να μη μείνουν οι εξαγγελίες κενές περιεχομένου. Αυτά εν μέσω των νέων δεδομένων που διαμορφώνουν στο πολιτικό σκηνικό οι ραγδαίες εξελίξεις σε ΣΥΡΙΖΑ κυρίως και ακολούθως στο ΠΑΣΟΚ. Σε αυτό το περιβάλλον, το μεγάλο στοίχημα για τους «γαλάζιους» είναι το εξής ένα: Nα εμπεδωθεί από τους πολίτες πως η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί τη μόνη σοβαρή πρόταση για τη διακυβέρνηση, ως η πολιτική δύναμη που διαθέτει πλήρες σχέδιο για το σήμερα και το αύριο της χώρας. Άλλωστε, προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, όπου παρουσιάστηκε ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης βασισμένος σε 45 σημεία με επίκεντρο την καθημερινότητα και με ορίζοντα την επικείμενη «καθαρή» τριετία.
Προβληματισμός
Όλες οι δημοσκοπήσεις, άλλωστε, που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη δείχνουν πως η κυβέρνηση έχει μεγάλο αντίπαλο τα προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία. Και σε αυτό το σημείο επικρατεί αρκετός προβληματισμός στο κυβερνητικό επιτελείο, καθώς τα μηνύματα δεν είναι πολύ ενθαρρυντικά, με δεδομένο πως παραμένει η λαϊκή δυσαρέσκεια σε χειρισμούς στα ζητήματα της ακρίβειας και τη λειτουργία του επιτελικού κράτους.
Το Μέγαρο Μαξίμου θα διατηρεί ψηλά στην πολιτική επικαιρότητα τη θετική ατζέντα που παρουσιάστηκε στη ΔΕΘ, κάτι που ανέδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή καθιερωμένη ενημέρωση που έκανε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με έμφαση στην Υγεία, στην Παιδεία, στη φθηνή στέγη, στη φορολογική δικαιοσύνη και τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας. Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται στοχευμένες συναντήσεις του Κ. Μητσοτάκη με τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων πρώτης γραμμής. Επόμενο στη λίστα θα είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να τεθούν τα μείζονα θέματα του πρωτογενούς τομέα αλλά και των αρδευτικών έργων με φόντο τον εφιάλτη της λειψυδρίας.
Το Μαξίμου θα επιδιώξει να επαναπροσεγγίσει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, με έμφαση στο συντηρητικό κοινό και με δεξαμενή της τάξης του 18% που κινείται στην γκρίζα ζώνη των μετρήσεων. Ως επί το πλείστον, το restart της κυβέρνησης θα επισφραγιστεί τον επόμενο μήνα με περιοδείες κυβερνητικών κλιμακίων και στελεχών στην ελληνική επικράτεια, προκειμένου να ανακτηθεί η επαφή της κυβερνητικής παράταξης με την κοινωνία, ενώ στοχευμένες επισκέψεις στην περιφέρεια θα πραγματοποιήσει κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Γαλάζια γενέθλια
Συγκεκριμένα, με βάση το μοντέλο της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως παρουσιάστηκε πριν από τη ΔΕΘ, η κυβέρνηση δρομολογεί συνολική Εθνική Στρατηγική Περιφερειακής Οικονομικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης, με ορίζοντα το 2030, για καθεμιά από τις 13 Περιφέρειες της ελληνικής επικράτειας, με την αρχή της διαβούλευσης να γίνεται το αμέσως επόμενο διάστημα από την ΠΕ Έβρου, παρουσία του κ. Μητσοτάκη, με πιθανότερη ημερομηνία την 4η Οκτωβρίου. Σημαντικό ορόσημο στην προσπάθεια προσέγγισης της παραδοσιακής βάσης θα αποτελέσουν και τα 50στά γενέθλια της ΝΔ, για τα οποία η ΝΔ ετοιμάζει μεγάλη επετειακή εκδήλωση, πιθανότατα στην ιστορική Ρηγίλλης.
Σε πολιτικό επίπεδο, έχουν επίσης καταγραφεί προθέσεις κατευνασμού των δεξιών πνευμάτων, όπως φάνηκε και από την επιλογή του δεξιού -γέννημα θρέμμα- Απ. Τζιτζικώστα για τη θέση του νέου επιτρόπου στην Κομισιόν. Κίνηση που ερμηνεύτηκε ως στροφή προς τα δεξιά και ενώ πριν από την οριστική επιλογή του περιφερειάρχη για το κομβικό ευρωπαϊκό πόστο είχε προηγηθεί η ενίσχυση του νεοδημοκρατικού στοιχείου στις Γενικές Γραμματείες των υπουργείων. Στο γενικότερο πλαίσιο πάντως της εξομάλυνσης της σχέσης Μαξίμου με τη λαϊκή Δεξιά δεν αποκλείεται να κινηθεί και η επιλογή του προσώπου που θα προτείνει ο πρωθυπουργός για την Προεδρία της Δημοκρατίας, με τη συζήτηση να αναμένεται να ανοίξει το επόμενο διάστημα.
Ψυχραιμία για τις επιστροφές μεταναστών – Θωρακισμένος ο Έβρος, αγώνας από το Λιμενικό
Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκεται η Αθήνα, μετά την απόφαση του Βερολίνου για κλείσιμο των χερσαίων συνόρων υπό τον φόβο «έκρηξης» μεταναστευτικών ροών και ενώ ο Παύλος Μαρινάκης εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά το ενδεχόμενο μαζικών επιστροφών.
Ταυτόχρονα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δήλωσε πως λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα αστυνόμευσης και αποτροπής τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά. «Δεν πρόκειται να δεχθούμε 30.000 Αφγανούς από τη Γερμανία, κι ούτε υπάρχει τέτοιο θέμα. Αυτοί οι αριθμοί που γράφονται δεν είναι ρεαλιστικοί», δήλωσε (Σκάι) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας πως η κινδυνολογία γύρω από το Μεταναστευτικό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. «Μην ξεχνάτε ότι από τον περασμένο Απρίλιο υπάρχει και το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο αποτελεί και ελληνική επιτυχία. Μπορεί, λοιπόν, το Μεταναστευτικό να θεωρείται “καυτή πατάτα” για την Ευρώπη, στην Ελλάδα όμως τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Να σας θυμίσω ότι μέχρι το 2019 υπήρχαν Μόριες και Ειδομένες, όπου λειτουργούσαν φαβέλες», πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, διαβεβαιώνοντας ότι στα σύνορα λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα. «Ο Έβρος είναι απαραβίαστος και θωρακισμένος», δήλωσε (Mega) o κ. Χρυσοχοΐδης, υπογραμμίζοντας ότι οι ελληνικές υπηρεσίες στον φράχτη κάνουν εξαιρετική δουλειά. «Η κυβέρνηση έχει τεταμένη την προσοχή της στα σύνορα που είναι και ελληνικά και ευρωπαϊκά. Εκεί κοιτάζει όλη η Ευρώπη και κυρίως η Κεντρική Ευρώπη, γιατί οι ροές από εκεί περνάνε», πρόσθεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αναφέροντας ότι κατά καιρούς αλλάζει το modus operandi των διακινητών.
«Τώρα είναι “μόδα” τα ταχύπλοα ή φουσκωτά, τα οποία κάνουν μικρές αποστάσεις μεταξύ των τουρκικών παράλιων και των ελληνικών νησιών. Αφήνουν μετανάστες και επιστρέφουν. Τα περισσότερα εντοπίζονται και συλλαμβάνονται οι διακινητές», εξήγησε ο κ. Χρυσοχοΐδης, λέγοντας πως γίνεται ένας διαρκής αγώνας από το Λιμενικό Σώμα για την προστασία των θαλάσσιων συνόρων.
Φωριαμοί πιλοτικά στα σχολεία για να κλειδώνουν τα κινητά
Πράξη το σύνθημα «κινητό στην τσάντα» θέλει να κάνει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη χθεσινή συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, να αναφέρεται στην κυβερνητική απόφαση να τοποθετηθούν πιλοτικά lockers (φωριαμοί) στα σχολεία, για να κλειδώνουν εκεί τα κινητά τους οι μαθητές. Άλλωστε, η αυστηροποίηση των ποινών όσων μαθητών μπαίνουν με το κινητό στις αίθουσες δείχνει προς την κατεύθυνση της αντίληψης ότι τα κινητά δεν έχουν καμία θέση στα σχολεία. Αντιθέτως δημιουργούν τροχοπέδη στη διδακτική διαδικασία, άποψη που έχει παγιωθεί στη διεθνή εκπαιδευτική κοινότητα.
«Θεωρώ πολύ σημαντική τη δέσμευση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τη χρήση των κινητών κατά τη διάρκεια του σχολείου. Από τη στιγμή που το παιδί θα πάει στο σχολείο μέχρι να φύγει. Το εννοούμε, όταν λέμε “το κινητό στην τσάντα”. Δεν είναι απλά μία προσδοκία και φυσικά το ζήτημα δεν είναι τιμωρητικό. Είδα ότι σήμερα μπήκε η πρώτη αποβολή», είπε, προσθέτοντας ότι «το ζήτημα είναι να αντιληφθούμε όλοι -οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, οι γονείς και τα ίδια τα παιδιά- ότι αυτό βοηθάει τη μαθητική διαδικασία», ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς την κυρία Σακελλαροπούλου.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός απηύθυνε κάλεσμα στους συλλόγους γονέων να γίνουν σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια, σημειώνοντας ακόμη ότι έχει προηγηθεί συζήτηση με τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, για την πιλοτική εφαρμογή των lockers: «Έχω συζητήσει με τον υπουργό Παιδείας και είμαι πολύ θετικός, εάν υπάρχουν τέτοια αιτήματα από συλλόγους γονέων να προμηθεύσουμε έναν σε πρώτη φάση περιορισμένο αριθμό σχολείων πιλοτικά με lockers, ώστε τα παιδιά να μπορούν να κλειδώνουν κινητά τους όταν πηγαίνουν στο σχολείο και να τα παίρνουν όταν φεύγουν. Είναι σημαντικό όμως αυτές οι δράσεις να μην επιβάλλονται από πάνω προς τα κάτω, αλλά να έχουν την ίδια την ανταπόκριση της σχολικής κοινότητας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.