Διγλωσσία! Νομιμοποίηση του Αττίλα και απειλές

15:41 - 21 Σεπτέμβριος 2023
Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023 (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Το χθεσινό ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν έγινε εν μέσω τουρκικών «φάλτσων» για λύση δύο κρατών στην Κύπρο, επαναλαμβάνοντας ο Τούρκος πρόεδρος από την έδρα του ΟΗΕ το θέμα της διχοτόμησης της Κύπρου, αντίθετα με τα πάγια ψηφίσματα του διεθνούς Οργανισμού, ενώ συνομιλητές του απειλούν με πόλεμο αν η χώρα μας ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμά της και επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.

Ο «μάστερ» της διπλωματικής διγλωσσίας, Ταγίπ Ερντογάν, που προχθές μας αποκαλούσε φίλους, μεθοδευμένα μεταφέρει την ένταση στην Κύπρο: «Για να υπάρχει ευημερία, σταθερότητα και ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να αναγνωριστούν τα δικαιώματα και συμφέροντα όλων των πλευρών. Η Τουρκία δεν έχει βλέψεις στα δικαιώματα κανενός. Μια πραγματικότητα που παραδέχονται όλοι, είναι πως στην Κύπρο δεν μπορεί να υπάρξει μια λύση στο πλαίσιο της ομοσπονδίας. Γι’ αυτό καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και να ξεκινήσουν διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές επαφές», ανέφερε. Κοινώς, την ώρα που καλοπιάνει τη Δύση για να εξασφαλίσει οικονομική στήριξη, προσεγγίζει γείτονες με τους οποίους τα είχε «σπάσει» -όπως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον οποίο συνάντησε στη Νέα Υόρκη- κι ενώ προαναγγέλλει διάλογο με την Ελλάδα, ζητά αναγνώριση του ψευδοκράτους. Μπορεί να τα λέει από το διεθνές βήμα του ΟΗΕ, προφανώς όμως απευθύνεται σε Αθήνα και Λευκωσία. Ο «ηγέτης» του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, πανηγύρισε. «Δεν υπάρχει έθνος που λέγεται κυπριακό. Στην Κύπρο είσαι είτε Τούρκος είτε Έλληνας», ανέφερε σε συνέντευξή του στον ανταποκριτή του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, στη Νέα Υόρκη.

 Η Αθήνα, διά του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, διεμήνυσε μιλώντας σε ομογενείς ότι δεν συζητά λύση δύο κρατών στην Κύπρο: «Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής. Η Κύπρος είναι η πρώτη μας προτεραιότητα σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας. Είμαστε πλήρως ευθυγραμμισμένοι με την κυπριακή κυβέρνηση όσον αφορά την προώθηση της ιδέας μιας ενωμένης Κύπρου στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Εμμένουμε πλήρως στην ιδέα ενός ενιαίου κράτους που θα βασίζεται σε μια διζωνική ομοσπονδία. Δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσουμε την ιδέα μιας λύσης δύο κρατών». Θέσεις που συζήτησε και στην τριμερή με τους ομολόγους του από Κύπρο και Ισραήλ.

 Την τουρκική διπροσωπία αποδεικνύει και  η δήλωση του Φουάτ Οκτάι. Λίγο πριν αρχίσει ο ελληνοτουρκικός πολιτικός διάλογος σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών (16 Οκτωβρίου), ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του τουρκικού Κοινοβουλίου επανέφερε στο προσκήνιο το casus belli. «Λένε πως πρέπει να υπάρχει κατανόηση σχετικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Μα εμείς ήδη αυτό το είχαμε κηρύξει ως αιτία πολέμου», δήλωσε χαρακτηριστικά. Στην ίδια «γραμμή» και ο ακροδεξιός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. «Είμαστε οι γενναίες τούρκικες καρδιές που αγαπούν την Τουρκία και έχουμε ως άξονα της πνευματικής και πολιτικής μας ζωής την παγκόσμια τουρκική κυριαρχία», κατέληξε.