Το Βερολίνο παίζει «πόκερ» με 80.000 μετανάστες

Όχι στις μονομερείς ενέργειες, το μήνυμα της Ελλάδας στη Γερμανία - Πρέπει να τηρηθούν η Σένγκεν και οι ευρωπαϊκές συμφωνίες για το Προσφυγικό
15:09 - 18 Σεπτεμβρίου 2024

Τριγμούς στην ΕΕ προκαλεί η μεταστροφή της Γερμανίας σε αυστηρότερο πλαίσιο για τη μετανάστευση και την εσωτερική ασφάλεια, με το νέο πακέτο μέτρων που εφαρμόζει το Βερολίνο και ουσιαστικά σηματοδοτεί την κατάργηση της Συνθήκης Σένγκεν. Τα γερμανικά μέτρα προκαλούν ανησυχία για ευρύτερες συνέπειες στις χώρες πρώτης υποδοχής μεταναστών, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, με την Αθήνα ωστόσο να έχει διαμηνύσει σε αυστηρό τόνο πως η χώρα δεν θα γίνει σάκος του μποξ.

Την ίδια ώρα τα σενάρια για τον αριθμό των μεταναστών που σκέφτεται να στείλει πίσω το Βερολίνο στην Ελλάδα -φέρεται να κυμαίνονται περί τις 80.000- δείχνουν να μην ανταποκρίνονται στη γενικότερη στρατηγική για το Μεταναστευτικό, δεδομένου ότι για να επιστρέψει έστω και ένας μετανάστης στη χώρα υποδοχής απαιτούνται συγκεκριμένες διαδικασίες, οι οποίες δεν τίθεται ζήτημα να τροποποιηθούν και δεν υπάρχει πρόθεση ούτε από τη Γερμανία να αλλάξουν οι διαδικασίες επιστροφής.

Άλλωστε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, εξέφρασε στον υφυπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, Μπερντ Κρέσερ, την ελληνική θέση κατά τη συνάντησή τους τη Δευτέρα στο Βερολίνο, τονίζοντας ότι πρέπει να τηρηθεί το πνεύμα των Συνθηκών Σένγκεν καθώς και του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο «προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε δρόμους που παραπέμπουν σε μονομερείς ενέργειες και έτσι τεθεί υπό κίνδυνο όχι μόνο το πνεύμα της Σένγκεν και του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο αλλά και το ίδιο το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ο κ. Παναγιωτόπουλος πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν ζητάει τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από το να εφαρμοστούν αυτά που η Ευρώπη οργανωμένη έχει αποφασίσει έπειτα από χρονοβόρες διαδικασίες για να βρεθεί τρόπος για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο το στίγμα της αποφασιστικής στάσης που θα ακολουθήσει η Αθήνα απέναντι στο σύνθετο ζήτημα.

Κατά τη διμερή συνάντηση συζητήθηκαν οι μεταβολές στην πολιτική της Γερμανίας σε θέματα μετανάστευσης και η σημασία της κοινής ευρωπαϊκής στάσης, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ενώ σε καλό κλίμα εξετάστηκε ο τρόπος που θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα σε τεχνικό επίπεδο η εφαρμογή των Συνθηκών Σένγκεν, Δουβλίνου και το νέο Σύμφωνο για Μετανάστευση και Άσυλο. «Χωρίς αιφνιδιασμούς και μονομερείς ενέργειες αλλά μόνο μέσω συνεργασίας και αμφίπλευρης κατανόησης», όπως τονίζουν στην «Α» πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Θωράκιση στα σύνορα

Στη μεγάλη εικόνα της διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος η Ελλάδα συνεχίζει στη στρατηγική της θωράκισης των συνόρων και στο δόγμα της ενεργούς αποτροπής. Σε αυτό το πλαίσιο η ΕΛ.ΑΣ. προχωρά σε αναπροσαρμογή του σχεδίου προστασίας των χερσαίων συνόρων Ελλάδας – Τουρκίας στον Έβρο, με ενίσχυση των μέτρων και αυξημένες περιπολίες στα χερσαία σύνορα, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, βρέθηκε τη Δευτέρα στις Καστανιές του Έβρου, εκπέμποντας το μήνυμα ότι ο Έβρος είναι θωρακισμένος, ενώ συνεχίζονται τα έργα που απαιτούνται για την επέκταση του φράχτη.

Το βάρος για τη διαχείριση του ζητήματος επωμίζονται τα υπουργεία Μετανάστευσης και Ασύλου, Ναυτιλίας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, που πραγματοποιούν αλλεπάλληλες συσκέψεις προκειμένου να διαμορφωθεί γραμμή άμυνας απέναντι στην πίεση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία.

«Η απάντηση στο Μεταναστευτικό πρέπει να είναι ευρωπαϊκή. Και δεν μπορεί να είναι το κλείσιμο των εσωτερικών συνόρων», τόνισε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Τσιόδρας, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Και πρόσθεσε: «H Ευρώπη έχει σύνορα και η απόφαση ποιος εισέρχεται πρέπει να είναι δική μας και όχι των διακινητών». Ενώ η επικεφαλής της ευρωομάδας της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ, τόνισε στην παρέμβασή της ότι «το μεταναστευτικό ζήτημα μας αφορά όλους. Δεν είναι δίκαιο να επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος οι χώρες πρώτης υποδοχής, όπως επίσης οι μονομερείς ενέργειες κλεισίματος των συνόρων υπονομεύουν τον ενιαίο χώρο Σένγκεν και την ευρωπαϊκή κοινή μεταναστευτική πολιτική».

Χαμόγελα στο Μαξίμου- Επίτροπος Μεταφορών, Τουρισμού και Ναυτιλίας ο Τζιτζικώστας – 

Επιτυχία για την Ελλάδα συνιστά το χαρτοφυλάκιο των Bιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού, που περιλαμβάνει και τη Ναυτιλία και αναλαμβάνει ο Απόστολος Τζιτζικώστας στη νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έπειτα από το σκληρό παζάρι που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες το τελευταίο διάστημα. Στο Μαξίμου η ικανοποίηση είναι διάχυτη για την εν λόγω απόφαση, που ερμηνεύεται πως αναδεικνύει την αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό σκηνικό και τον σημαντικό ρόλο της χώρας μας στη διασυνδεσιμότητα και τις μεταφορές, ειδικά προς την ευρύτερη Βαλκανική.

Άλλωστε, μετά τα «αποκαλυπτήρια» από την Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως με το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο ενισχύεται η κομβική θέση της Ελλάδας στις διαδρομές -μεταφορών και ενέργειας- από και προς την Ευρώπη, αλλά και ο ρόλος-γέφυρα με τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική. Εξάλλου, η βασική διεκδίκηση της Ελλάδας στην κατανομή των χαρτοφυλακίων ήταν να αναδειχθεί η σημαντική πρόοδος που έχει πετύχει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, αλλά και ο γεωστρατηγικός και γεωπολιτικός ρόλος της στα ευρύτερα Βαλκάνια, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ακόμη μεγαλύτερη ικανοποίηση προκαλεί το γεγονός ότι η Ελλάδα έπεισε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι ο Τουρισμός αξίζει τον δικό του χώρο στις ευρωπαϊκές πολιτικές. «Και ο χώρος του είναι ελληνικός, καθώς η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη», σημείωσε σχετικώς ο Κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι το πορτφόλιο του Απ. Τζιτζικώστα επισφραγίζει τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας και της στρατηγικής της θέσης ως χώρας-πύλης για το εμπόριο, την ενέργεια και τη δικτύωση, τόσο προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, όσο και ως βορειοανατολικού άκρου της Μεσογείου.

Ως προς τα διαδικαστικά, επισημαίνεται πως οι ακροάσεις μπορούν θεωρητικά να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο, ώστε η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει και επισήμως καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου, ωστόσο η διαδικασία των hearings ενδέχεται να καθυστερήσει έως και έναν μήνα, με τη νέα Κομισιόν να πιάνει δουλειά τον Δεκέμβριο.