Αποφασισμένη να κρατήσει σκληρή γραμμή εμφανίζεται η Αθήνα απέναντι στην πρωτοφανή αλλαγή πλεύσης της γερμανικής κυβέρνησης ως προς την πολιτική της στη μετανάστευση και την εσωτερική ασφάλεια, που ουσιαστικά καταργεί τη Συνθήκη Σένγκεν. Κι αυτό καθώς το μέγαρο Μαξίμου αξιολογεί ως εξαιρετικά ανησυχητική για τα εθνικά συμφέροντα την ολική μεταστροφή του Βερολίνου με την οποία ουσιαστικά μετακυλίει τα βάρη στις χώρες υποδοχής μεταναστών, την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό Νότο. Η ανάγνωση που κάνει η ελληνική πλευρά εδράζεται αποκλειστικά στο εσωτερικό πολιτικό πρόβλημα της γερμανικής κυβέρνησης και στις μεγάλες πιέσεις που δέχεται ο συνασπισμός εξαιτίας της δημοσκοπικής κατάρρευσης των Σοσιαλιστών του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς. Η Αθήνα πάντως δεν θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια, διαμηνύοντας ήδη, και σε αυστηρούς τόνους, πως δεν θα γίνει σάκος του μποξ, επειδή η γερμανική ακροδεξιά (AdD) σάρωσε σε Θουριγγία και Σαξονία ή σε ενδεχόμενο νέο θρίαμβο στην επικείμενη αναμέτρηση στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου (του απειλούμενου από το AfD «κάστρου» του SPD).
Σε συνέχεια της έντονης αντίδρασης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις γερμανικές αποφάσεις, σειρά κυβερνητικών στελεχών δίνουν το στίγμα που θα ακολουθήσει η Ελλάδα στο Μεταναστευτικό, με έμφαση στην εφαρμογή του Συμφώνου Μετανάστευσης και στο δόγμα της ενεργητικής αποτροπής. Μεγάλες διαμάχες μεταξύ των κρατών και βίαιες μεταναστευτικές ροές προέβλεψε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, αιτιολογώντας αυτήν την ανησυχητική πρόβλεψη βάσει του επιχειρήματος ότι θα υπάρξουν πληθυσμοί σε περιοχές του πλανήτη που δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στους υδάτινους πόρους και σε βασικά αγαθά. «Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί γι’ αυτό», τόνισε ο κ. Κικίλιας και έστρεψε τα πυρά στη Γερμανία. «Είναι βαθιά νυχτωμένοι αν πιστεύουν ότι θα κόβουν και θα ράβουν την Ευρώπη σύμφωνα με τα δικά τους θέλω ή δεδομένα».
Δίκαιη κατανομή
Στο ίδιο μήκος κύματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σχολίασε το ζήτημα του Μεταναστευτικού μετά την απόφαση της Γερμανίας για ελέγχους στα σύνορά της, διαμηνύοντας πως «δεν πρόκειται η Ελλάδα να είναι ο σάκος του μποξ», εστιάζοντας στη φύλαξη των συνόρων και τη στάση της χώρας για δίκαιη κατανομή των βαρών: «Η Ελλάδα είναι μία χώρα η οποία είναι το σύνορο της Ευρώπης. Έχει μειώσει 85% τις ροές. Από εκεί που έκρινε μία αίτηση ασύλου σε δύο τρία χρόνια, την κρίνει σε δύο τρεις μήνες. Και οι προτάσεις της Ελλάδας υιοθετήθηκαν στο Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, το οποίο είναι υποχρέωση της Ευρώπης, και σε καμία περίπτωση -θέλω να ακουστεί δυνατά- δεν πρόκειται η Ελλάδα να είναι ο σάκος του μποξ ή να είναι η χώρα η οποία, επειδή ακολουθήθηκε, θεωρώ, μία λάθος πολιτική από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα λύσει αυτή για τους άλλους το πρόβλημα. Δεν πρόκειται εμείς να γυρίσουμε αντίστροφα την εικόνα. Θα συνεχίσουμε να φυλάμε τα σύνορά μας και να απαιτούμε να κατανέμονται δίκαια τα βάρη», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Υψηλούς συμβολισμούς είχε η χθεσινή επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στις Καστανιές και ειδικότερα από το στρατιωτικό φυλάκιο «ΕΦ 1», από όπου εξέπεμψε το μήνυμα ότι ο Έβρος είναι θωρακισμένος, κάνοντας αναφορά στη συνέχιση υλοποίησης συγκεκριμένων έργων και υποδομών που απαιτούνται στο πλαίσιο του πολύ σπουδαίου και τεράστιου, από πλευράς όγκου και σημασίας, έργου, όπως είπε, που συντελείται στην περιοχή. Ο υπουργός μίλησε για τις επόμενες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με έμφαση στην επέκταση του φράχτη στον Έβρο και στην πρόσληψη ακόμη 150 συνοριοφυλάκων στη Ροδόπη και την Καβάλα, για τον έλεγχο των ελαχιστοποιημένων σήμερα μεταναστευτικών ροών. Επανέλαβε ότι η αποστολή των Ελλήνων αστυνομικών και συνοριοφυλάκων είναι η προστασία των συνόρων της χώρας αλλά και της Ευρώπης, και την υπηρετούν απαρέγκλιτα βάσει των ευρωπαϊκών συνθηκών, όπως η Συνθήκη Σένγκεν και το Νέο Μεταναστευτικό Σύμφωνο, το οποίο αποφασίστηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έχοντας κατακτήσει την εμπιστοσύνη των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Γερμανία ξεκίνησε ελέγχους στις πύλες εισόδου, αλλά φέρνει 250.000 από την Κένυα
Ενεργοποιήθηκαν από χθες οι πρόσθετοι έλεγχοι στα σύνορα της Γερμανίας με τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Δανία. Θα έχουν ισχύ για έξι μήνες και έρχονται να προστεθούν σε ελέγχους που ήδη ίσχυαν στα σύνορα με την Αυστρία, την Ελβετία, την Τσεχία και την Πολωνία.
Οι συνοριοφύλακες θα έχουν τη δυνατότητα να μην επιτρέπουν την είσοδο σε ανθρώπους, καταργώντας στην πράξη τη λειτουργία της Ζώνης Σένγκεν. Η υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ, υποστήριξε ότι η κίνηση αποσκοπεί στην προστασία από την ισλαμιστική τρομοκρατία και το σοβαρό διασυνοριακό έγκλημα. Σε μεγάλο βαθμό πάντως δεν πρόκειται να αλλάξουν πολλά, καθώς είναι συγκεκριμένες και περιορισμένες οι προϋποθέσεις απαγόρευσης εισόδου στη χώρα. Στις συγκεκριμένες δε συνοριακές διαβάσεις, στα δυτικά και βόρεια της χώρας, δεν παρατηρούνται ιδιαίτερες μεταναστευτικές ροές.
Πρόκειται κυρίως για συμβολική κίνηση, που έρχεται να διασκεδάσει τις ανησυχίες σχετικά με τις αυξημένες αφίξεις μεταναστών στη χώρα. Γεγονός στο οποίο αποδίδεται η μεγάλη αύξηση των ποσοστών της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) αλλά και του κόμματος που ίδρυσε πρόσφατα η Σάρα Βάγκενκνεχτ – αμφότερα με αντιμεταναστευτική ρητορική.
Οι δυναμικές που καταγράφηκαν στις αρχές του μήνα στις εκλογές της Θουριγγίας και της Σαξονίας αναμένεται να επιβεβαιωθούν και την επόμενη εβδομάδα στις εκλογές του Βρανδεμβούργου. Η AfD είτε είναι πρώτη είτε παλεύει σκληρά με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) για την πρώτη θέση. Σε ομοσπονδιακό πάντως επίπεδο οι δημοσκοπήσεις αποδίδουν στην αξιωματική αντιπολίτευση τα υψηλότερα ποσοστά μετά τις εκλογές του 2021: 33%, έναντι αθροιστικά 28% στα τρία κόμματα της κυβέρνησης Σολτς, 19% στην AfD και 10% στη συμμαχία της Βάγκενκνεχτ.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι κορυφαία στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και της κεντρικής τράπεζας υπογραμμίζουν την ανάγκη της οικονομίας για μετανάστες. Την Παρασκευή ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς υποδέχθηκε τον πρόεδρο της Κένυας, Ουίλιαμ Ρούτο, και υπέγραψαν συμφωνία ελεγχόμενης μετανάστευσης για την άφιξη περίπου 250.000 ειδικευμένων και ημιειδικευμένων εργαζομένων από την Κένυα.
Όσο συμβολική πάντως και αν είναι η απόφαση της Γερμανίας, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τις γειτονικές χώρες. Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι η κίνηση είναι απαράδεκτη και ζήτησε διαπραγματεύσεις κατεπειγόντως. Η Αυστρία, όπως και η Ελλάδα, ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχθεί μετανάστες που απορρίπτονται από τη Γερμανία.
Ο Στάρμερ ζήτησε «συμβουλές» από τη Μελόνι
Μαθήματα στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών από την ιταλική κυβέρνηση γύρεψε ο νέος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας. Ο Κιρ Στάρμερ επισκέφθηκε χθες τη Ρώμη και συναντήθηκε με την Τζόρτζια Μελόνι. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού αναφέρθηκαν και οι δύο στο θέμα της μετανάστευσης. «Πρόκειται σαφώς για φαινόμενο που επηρεάζει όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο», υποστήριξε η Μελόνι, προσθέτοντας ότι η Ιταλία και η Μ. Βρετανία συμφώνησαν να συνεργάζονται πολύ στενότερα εφεξής, κυρίως για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων.
Ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας εξήρε την «αξιοσημείωτη πρόοδο» της Ιταλίας στην αντιμετώπιση των αιτιών της μετανάστευσης και στην καταπολέμηση των συμμοριών. Ξεκαθάρισε ότι τον ενδιαφέρουν περισσότερο οι πρωτοβουλίες της Ιταλίας για την αποθάρρυνση της μετανάστευσης εξαρχής παρά η συμφωνία κράτησης μεταναστών στην Αλβανία. Μια συμφωνία που σε πολλά μοιάζει με το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης, των Συντηρητικών, να στείλουν αιτούντες άσυλο από τη Μ. Βρετανία στη Ρουάντα. Ένα σχέδιο που η κυβέρνηση των Εργατικών ακύρωσε ήδη από τις πρώτες ημέρες της.
Στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε και η πρωθυπουργός της Ιταλίας, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν οποιαδήποτε βάση οι κατηγορίες περί παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως αποτέλεσμα της συμφωνίας Αλβανίας – Ιταλίας.
Σύντομη αναφορά έγινε και στο θέμα της Ουκρανίας, με τη Μελόνι να αναφέρει ότι η Ιταλία είναι προσηλωμένη στη διασφάλιση των καλύτερων δυνατών συνθηκών για την Ουκρανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.