Τη στήριξη των εισοδημάτων των πολιτών προτάσσει το Μέγαρο Μαξίμου, ως απάντηση στην ακρίβεια που προβληματίζει τα ελληνικά νοικοκυριά, με τον πρωθυπουργό στη χθεσινή εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου να επαναλαμβάνει πως η αύξηση των αποδοχών μισθωτών και συνταξιούχων, η συνεχής μείωση των φορολογικών βαρών και οι μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών αποτελούν ύψιστη κυβερνητική προτεραιότητα για την προσεχή τριετία. Στο Μέγαρο Μαξίμου άλλωστε έχουν προ πολλού συνειδητοποιήσει πως οι όποιοι θετικοί δείκτες της Οικονομίας δεν έχουν καμία αξία όταν το πλήθος του λαϊκού κόσμου βλέπει το εισόδημά του να συρρικνώνεται κάθε φορά που καλείται να πληρώσει λογαριασμούς ή να πάει στο σουπερμάρκετ.
Έχοντας επίγνωση συνεπώς της πραγματικότητας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το σχέδιο 45 σημείων που παρουσίασε στη ΔΕΘ δεν ήταν ένα «καλάθι» με αλόγιστες παροχές και ανεδαφικές υποσχέσεις, αλλά στοχευμένα μέτρα που αφενός μετασχηματίζουν την Οικονομία, αυξάνοντας την παραγωγικότητα και την εξωστρέφειά της, και αφετέρου στηρίζουν πολλές κοινωνικές ομάδες, και πρώτα από όλα τη νεότερη γενιά. «Η δημοσιονομική πολιτική του 2025 περιλαμβάνει 12 αυξήσεις αποδοχών (για μισθωτούς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, για συνταξιούχους και ευάλωτες ομάδες) και 12 μειώσεις φόρων, με πιο σημαντική τη μείωση κατά μία ακόμη μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη της στήριξης των εισοδημάτων απέναντι σε έναν πληθωρισμό που τους τελευταίους μήνες έχει σταθεροποιηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του χρόνου και κοντά στον στόχο του 2%.
Καλύτερη δημόσια Υγεία
Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στις προβλέψεις για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, για το οποίο, εκτός από τις μισθολογικές ενισχύσεις του προηγούμενου έτους και την αύξηση κατά 20% της αποζημίωσης των εφημεριών τους, από το 2025 θα ισχύει αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών ιατρών του ΕΣΥ με συντελεστή 22%, ικανοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημα του κλάδου. Στις δώδεκα αυξήσεις αποδοχών που δρομολογεί η κυβέρνηση για το επόμενο διάστημα αναφέρθηκε επίσης ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στην «Κυριακάτικη Απογευματινή», κάνοντας λόγο για ένα σχέδιο «πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού».
Απαντώντας μάλιστα στην κριτική ότι οι κυβερνητικές ανακοινώσεις από τη ΔΕΘ δεν άγγιξαν ουσιαστικά την καθημερινότητα του πολίτη, σχολίασε πως η κριτική αυτή «δεν αναγνωρίζει ότι στους 50 φόρους που μειώθηκαν την περασμένη τετραετία προστέθηκαν στη φετινή ΔΕΘ άλλες 12 μειώσεις φόρων και εισφορών. Όπως η μόνιμη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ή η μείωση κατά 1 επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών. Είναι μια πολιτική που αποδείχθηκε ότι στηρίζει την ανάπτυξη, που σημειώνει τη 2η υψηλότερη αύξηση στην Ευρώπη και χάρη στην οποία έρχονται επιπλέον 12 αυξήσεις εισοδημάτων με μόνιμες και έκτακτες ενισχύσεις στους μισθούς ιδιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων αλλά και συνταξιούχων».