«Μήνυμα» Μητσοτάκη στον Σολτς για το Μεταναστευτικό

«Η απάντηση δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση της Σένγκεν και να πετάξουμε το μπαλάκι στις χώρες πρώτης εισόδου» - Ζήτησε δίκαιο συμβιβασμό για τη φύλαξη των συνόρων
16:47 - 13 Σεπτέμβριος 2024

Διπλή παρέμβαση για το μεταναστευτικό ζήτημα έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο κατά τις κοινές δηλώσεις με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ, την Τρίτη όσο και στη ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο Talk Radio 98,9 FM, σε μια στρατηγική που ερμηνεύεται ως προσπάθεια για συσπείρωση της δεξιάς βάσης, μετά τις διαρροές που καταγράφηκαν στις ευρωεκλογές του καλοκαιριού.

Παρότι η διαχείριση του Μεταναστευτικού δεν συγκαταλέγεται στα μέτωπα τα οποία προκάλεσαν δυσαρέσκεια στην κάλπη, ο πρωθυπουργός στον μετεκλογικό ανασχηματισμό προέβη σε αναμόρφωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, αντικαθιστώντας τον Δημήτρη Καιρίδη με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο. Κίνηση που σηματοδοτεί την ενίσχυση του δεξιού στοιχείου στο εν λόγω χαρτοφυλάκιο.

Η συνθήκη

Υπό αυτό το πρίσμα ο πρωθυπουργός από τη Βιέννη έστειλε αποφασιστικό μήνυμα στην ΕΕ, και εμφατικά στη Γερμανία, διαμηνύοντας ότι δεν θα ήταν σωστό να κινηθούμε σε μια λογική ad hoc εξαιρέσεων από το Σένγκεν, ενώ στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και στη χθεσινή τοποθέτησή του, εκπέμποντας εκ νέου μήνυμα για τις κινήσεις του Βερολίνου στο Μεταναστευτικό, που ουσιαστικά δείχνουν κατάργηση της Συνθήκης Σένγκεν. «Η απάντηση δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση της Σένγκεν και να πετάξουμε το μπαλάκι στις χώρες πρώτης εισόδου.

Για αυτό υπήρξε αντίδραση και από χώρες που έχουν χερσαία κοινά σύνορα με τη Γερμανία. Η απάντηση μπορεί να είναι ένας δίκαιος συμβιβασμός για τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων», τόνισε, επιμένοντας πως η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων αποτελεί προτεραιότητα όχι μόνο για τα κράτη της πρώτης γραμμής αλλά και για ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο. Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τις πολιτικές της ΝΔ στο μεταναστευτικό ζήτημα, αναδεικνύοντας τη στρατηγική της δίκαιης και αυστηρής πολιτικής προστασίας των συνόρων, που εφαρμόζει η κυβέρνηση από το 2019 έως σήμερα, απαντώντας εμμέσως σε όσους εργαλειοποιούν το θέμα για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη.

Μείωση ροών

«Η Ελλάδα υπερασπίστηκε τα ευρωπαϊκά σύνορα στον Έβρο και ήταν το πρώτο βήμα σε μια συστηματική προσπάθεια να πείσουμε όλη την ΕΕ ότι αν δεν μπορούμε να περιορίσουμε τον αριθμό που περνούν τα σύνορα δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των δευτερογενών ροών. Και από τότε η Ευρώπη προσαρμόστηκε στο ζήτημα αυτό. Αυτή η πολιτική είχε αποτέλεσμα να μειωθούν οι είσοδοι μεταναστών από τα σύνορα και να εξομαλυνθεί η εικόνα στα νησιά», είπε και στη συνέχεια τόνισε: «Το Μεταναστευτικό δεν απασχολεί τους Έλληνες, αλλά απασχολεί την Ευρώπη και ειδικά τη Γερμανία που ακολουθούσε χαλαρή μεταναστευτική πολιτική. Η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη στο ζήτημα και είναι ικανοποιητική, καθώς έχει πάρει το μήνυμα ότι η εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού δεν θα γίνει ανεκτή από την Ελλάδα και την Ευρώπη».

«Το νερό είναι και θα παραμείνει φτηνό για τις χαμηλές καταναλώσεις»

Κατηγορηματικός ως προς το ενδεχόμενο αυξήσεων στην τιμή του νερού εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Talk Radio 98,9, ξεκαθαρίζοντας ότι «το νερό είναι και θα παραμείνει φτηνό για τις χαμηλές καταναλώσεις». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι λογικό αν καταναλώνεις περισσότερο να πληρώνεις περισσότερο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη χθες στο Talk Radio 98,9

«Το μάξιμουμ το οποίο συζητάμε είναι αύξηση στα όρια του πληθωρισμού», είπε, διαβεβαιώνοντας ότι η Αττική δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα λειψυδρίας και προανήγγειλε έργο μεταφοράς νερού από την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών, προκειμένου να διασφαλισθεί. Όσον αφορά τα νησιά, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «χρειαζόμαστε μια καλύτερη πολιτική συντονισμού, για να μην κάνει το κάθε νησί τη δική του πολιτική αλλά να γίνεται κεντρικά. Και μιλάμε για την ύδρευση και όχι την άρδευση», προσθέτοντας πως το 85% του νερού που καταναλώνεται πηγαίνει για τη γεωργία και σε μικρό βαθμό στην κτηνοτροφία.

«Η κουβέντα για την ιδιωτικοποίηση των νερών νομίζω ότι είναι ένα όνειρο της Αριστεράς. Το βλέπουν τη νύχτα, για να φαντάζονται τον εαυτό τους να κάνει διαδήλωση. Νομίζω ότι περί αυτού πρόκειται. Από εμάς, πάντως, τέτοια πρόθεση δεν υπάρχει», ξεκαθάρισε από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θοδωρής Σκυλακάκης, σημειώνοντας ότι η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ συμπεριλαμβάνονται, με πρωτοβουλία της παρούσας κυβέρνησης, στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Για το ίδιο θέμα ο γενικός διευθυντής Τύπου και Ενημέρωσης του Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πάνος Αμυράς, μιλώντας στο ΕΡΤΝews σημείωσε ότι το νερό παραμένει δημόσιο αγαθό και τα τιμολόγια θα παραμείνουν προσιτά για την κάλυψη όλων των αναγκών διαβίωσης του μέσου νοικοκυριού.