Ορισμένες πληγές δεν κλείνουν. Ακόμα και αν κλείσουν όμως, αφήνουν ανεξίτηλα σημάδια. Αυτό συμβαίνει στη ζωή, αλλά ισχύει και στην πολιτική. Το ίδιο συμβαίνει στον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος φαίνεται να ζει στη σκιά και υπό τον διαρκή φόβο ενός νέου πραξικοπήματος, μιας και οι μνήμες της απόπειρας του 2016 με στόχο την ανατροπή του είναι ακόμα νωπές. Αλλά και γιατί οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις σε κάποιο βαθμό διατηρούν ακόμη κάποια αυτονομία, μακριά από τα επίσημα κέντρα και τον έλεγχο της πολιτικής εξουσίας. Έτσι εξηγείται και η παραίτηση στην οποία φέρεται να οδηγείται ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ.
Τα ΜΜΕ της γείτονος αναφέρουν ότι οι μυστικές υπηρεσίες παρέδωσαν έκθεση στον Τ. Ερντογάν, σύμφωνα με την οποία υπάρχουν αξιωματικοί που λειτουργούν εναντίον του Τούρκου προέδρου. Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει ότι 300 από τους 650 μαθητές της στρατιωτικής σχολής συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια. Ο λόγος για την τάξη των αξιωματικών που κατά την αποφοίτησή τους πριν από λίγες ημέρες ύψωσαν τα ξίφη τους και φώναξαν «είμαστε οι στρατιώτες του Κεμάλ». Ο αρθρογράφος του T24 Τολγκά Σαρντάν έγραψε: «O μόνος που δεν έχει μιλήσει για το θέμα των αποφοίτων είναι ο υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, και η σιωπή δείχνει κάτι. Ο υπουργός Άμυνας έχει ακυρώσει όλα τα ραντεβού του και δεν μιλάει σχεδόν με κανέναν. Μάλιστα ακούγεται έντονα ο ισχυρισμός ότι θα ζητήσει την αποχώρησή του από τα καθήκοντά του και αυτό ακούγεται από το Σαββατοκύριακο».
Ο δε καθηγητής Ναΐμ Μπαμπούρογλου δήλωσε ότι «ξεκίνησαν έρευνες και πώς παραβιάζεται ο εσωτερικός κανονισμός του στρατεύματος. Φαίνεται πως η τουρκική προεδρία δεν εμπιστεύεται τον υπουργό Άμυνας, ο οποίος μάλλον θα παραιτηθεί. Το αναφέρω αυτό σύμφωνα και με τους ισχυρισμούς και μάλλον ο υπουργός Άμυνας έβγαλε αυτό το συμπέρασμα». Αν αυτές οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν και ο Γ. Γκιουλέρ χρεωθεί την πολιτική ευθύνη που του αναλογεί για τον μη έλεγχο των συγκεκριμένων αξιωματικών, τότε θα πρέπει να βρεθεί νέο πρόσωπο που να χαίρει της εμπιστοσύνης του Τ. Ερντογάν για αυτό το νευραλγικό πόστο.
Πάντως, όποιος και αν τον διαδεχθεί -σε περίπτωση που όντως παραιτηθεί-, μικρή σημασία έχει. Διότι, ως γνωστόν, στην Τουρκία τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας τον έχει αποκλειστικά ο Τούρκος πρόεδρος.