Ύστερα από μία μαραθώνια σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, η κυπριακή κυβέρνηση δεν έδωσε τελικά το «πράσινο φως» ώστε να υλοποιηθεί το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου. Ούτε όμως το μπλόκαρε. Δεν υπήρξε -όπως δεν αναμενόταν να υπάρξει- θετική κατάληξη σε όλα τα θέματα που τέθηκαν, τα περισσότερα από την κυπριακή πλευρά. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες. Αποχωρώντας από το Προεδρικό, ο Νίκος Χριστοδουλίδης μίλησε για «εποικοδομητική διαβούλευση».
Για το εν λόγω έργο γίνεται συζήτηση από το 2012. Είχαν πραγματοποιηθεί μέχρι και εγκαίνια. Τις τελευταίες ημέρες όμως, που ήρθε η ώρα να προχωρήσουν οι διαδικασίες, άρχισε ένα διπλωματικό, πολιτικό και οικονομικό θρίλερ διαρκείας. Η Ελλάδα, ο ΑΔΜΗΕ και η εταιρεία NEXANS, που έχει αναλάβει την κατασκευή των καλωδίων, ήταν της λογικής «το γοργόν και χάριν έχει». Στον αντίποδα, η κυπριακή κυβέρνηση διατηρούσε τις επιφυλάξεις της λόγω της βιωσιμότητας του project και λόγω του προφανούς γεωπολιτικού ρίσκου. Μιας και η Τουρκία εγείρει διεκδικήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή και ενδεχομένως να αντιδράσει, προκαλώντας επεισόδιο. Ο δε κυπριακός λαός έχει κουραστεί να ακούει για ενεργειακά έργα που θεωρητικά θα γίνουν, αλλά εντέλει «παγώνουν» (βλέπε EastMed). Προφανώς οι Κύπριοι θέλουν projects που θα τους εξασφαλίσουν ενεργειακή επάρκεια, χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας (γιατί τώρα είναι στα ύψη) και γεωπολιτική αναβάθμιση. Όμως δεν θέλουν να πληρώνουν για έργα που δεν υλοποιούνται.
Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που στην ευρύτερη περιοχή παραμένει τουρκικό πολεμικό πλοίο. Με την απειλή για μια «Κάσο νούμερο 2» να πλανάται πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, νότια της Καρπάθου η Τουρκία έχει στείλει μία φρεγάτα για να παρακολουθεί το ιταλικό ερευνητικό σκάφος «Ievoli Relume» που εμπλέκεται στην πόντιση καλωδίου ηλεκτροδότησης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν στην «Α» ότι το τουρκικό πολεμικό πλοίο βρίσκεται στα οκτώ ναυτικά μίλια από το ιταλικό ερευνητικό.
Εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων φυσικά. Η Ελλάδα έχει στείλει τη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» στην περιοχή. Μέχρι και χθες το βράδυ, που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν υπήρξε ένταση. Ωστόσο το σκηνικό έχει αρχίσει να θυμίζει αρκετά το αντίστοιχο του Ιουλίου. Γεγονός που «ναρκοθετεί» τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν σε λίγες ημέρες στη Νέα Υόρκη.
Εθελοντική θητεία γυναικών στην Εθνική Φρουρά της Κύπρου
Στο χακί θα μπορούν να ντυθούν όσες νεαρές Κύπριες το επιθυμούν μετά την αποφοίτησή τους από το σχολείο. Η εθελοντική κατάταξη στην Εθνική Φρουρά για τις γυναίκες, όπως προβλέπει το σχετικό νομοθέτημα που θα περάσει εντός των ημερών από το υπουργικό συμβούλιο και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το 2025 εφόσον εγκριθεί από τη Βουλή, θα έχει ελάχιστη θητεία τους 6 μήνες και μέγιστη τους 14 μήνες. Η εκπαίδευση των γυναικών θα είναι ίδια με αυτή που λαμβάνουν οι νέοι άνδρες εθνοφρουροί και θα έχουν τη δυνατότητα να υπηρετήσουν σε νευραλγικές θέσεις στο υπουργείο Άμυνας, στο Γενικό Επιτελείο και στα γραφεία των μονάδων. Επίσης, όσες νεάνιδες καταταχθούν εθελοντικά θα λάβουν μόρια που θα τους δώσουν το πλεονέκτημα για πρόσληψη ως συμβασιούχων στην Εθνική Φρουρά. Για τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε ομιλία του σε επετειακή εκδήλωση στη Λευκωσία με θέμα «60 χρόνια Εθνικής Φρουράς».
Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας ξεκινά μέσα από τα στελέχη της Εθνικής Φρουράς αλλά και την αναβάθμιση των συμβασιούχων οπλιτών. «Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που πολύ σύντομα, από το 2025, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου σε λίγες ημέρες, και ελπίζω να περάσει γρήγορα και από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας, και οι κοπέλες θα έχουν τη δυνατότητα εθελοντικής κατάταξης στην Εθνική Φρουρά, όπως οι άρρενες, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του λυκείου και των τεχνικών σχολών όπου φοιτούν», δήλωσε.