Η επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ επισφραγίστηκε χθες με την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας. Οι κάλπες για την εκλογή του νέου προέδρου και της νέας Κεντρικής Επιτροπής θα γίνουν στις 24 Νοεμβρίου και στη 1 Δεκεμβρίου, ενώ στις 1-3 Νοεμβρίου θα γίνει το έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα εκλέξει και νέους συνέδρους.
Η απόφαση αυτή βγήκε με συντριπτική πλειοψηφία, αφού μόνο τρία στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας εμφανίστηκαν να ζητούν νωρίτερα κάλπες. Η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Παύλος Πολάκης και η Ολυμπία Τελιγιορίδου αντιπρότειναν το συνέδριο να γίνει στις 13 Οκτωβρίου και στις 3 Νοεμβρίου να στηθούν κάλπες, ενώ επέμειναν το συνέδριο να είναι διαρκές, δηλαδή να μην εκλεγούν νέοι σύνεδροι.
Στην επόμενη Πολιτική Γραμματεία θα συζητηθεί πάντως αν το συνέδριο θα είναι καταστατικό. Η πολιτική απόφαση βγήκε ωστόσο με ομοφωνία και οι μοναδικές διαφωνίες είχαν να κάνουν με τον χρόνο των εκλογών και αν το συνέδριο θα είναι διαρκές ή έκτακτο. Δεν υπήρξαν αντιπαραθέσεις ούτε και τριβές, καθώς όλα τα στελέχη ήθελαν προφανώς να σταματήσει η αρνητική δημοσιότητα που υπάρχει όλο το τελευταίο διάστημα για το κόμμα τους.
Προσερχόμενος μάλιστα στη συνεδρίαση ο Παύλος Πολάκης τόνισε ότι «πρέπει να επουλωθεί η κατάσταση», επισημαίνοντας ότι φυσικά ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να είναι υποψήφιος. «Εδώ κυκλοφορούν και σενάρια ότι περιμένει να δει δημοσκοπήσεις για να φτιάξει άλλο κόμμα», πρόσθεσε μάλιστα σκωπτικά.
Στη συνεδρίαση ο Γιάννης Ραγκούσης αναφέρθηκε σε όσα είχε πει ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για το ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας εμμέσως πλην σαφώς να ρίξει γέφυρες στο κόμμα στο οποίο ήταν ενταγμένος και διετέλεσε και υπουργός, πριν μεταπηδήσει στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Στο ΠΑΣΟΚ ο καθένας έχει κάθε δικαίωμα να κάνει κριτική. Δεν μπορεί όμως να υβρίζει τα πεντηκοστά γενέθλια ενός ιστορικού κόμματος και μάλιστα του ΠΑΣΟΚ, με τέτοια προσφορά στον ελληνικό λαό», ανέφερε ο Γιάννης Ραγκούσης και πρόσθεσε: «Προσωπικά νιώθω την ανάγκη και μέσα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας να ζητήσω συγγνώμη από τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, απαντώντας στα όσα είχε πει ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος, χλευάζοντας την εκδήλωση της Χαριλάου Τρικούπη για την 3η Σεπτέμβρη, είχε αναφέρει ότι “και αυτός ο κάποιος δεν μπορεί να είναι η παρέλαση σημιτικής διαπλοκής που είδαμε στο Ζάππειο στην εκδήλωση για την 3η του Σεπτέμβρη…”».
Ο Γ. Ραγκούσης σημείωσε επίσης ότι έπειτα από αυτή τη σκαιότατη δήλωση «θεωρώ απολύτως απαραίτητο να δώσουμε στη δημοσιότητα μια συγκεκριμένη θετική αναφορά για τα 50 χρόνια από την 3η του Σεπτέμβρη, όπως αρμόζει στο πολιτικό ήθος και στον πολιτικό πολιτισμό κάθε αριστερού και προοδευτικού κόμματος». Αναφέρθηκε επίσης και σε όσα λέγονται περί δήθεν «πραξικοπήματος» και άλλα αντίστοιχα, υπογραμμίζοντας ότι είναι απλώς καταγέλαστα.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται στις Σπέτσες με τον σύζυγό του Τάιλερ Μακμπέθ, διενεργεί δημοσκοπήσεις προκειμένου να αποφασίσει αν θα βάλει υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου ή αν θα πρέπει να επιλέξει τη δημιουργία ενός δικού του κόμματος.
Όποια και αν είναι η απόφασή του, αναμένεται να την ανακοινώσει μέσα από μία συνέντευξη Τύπου ή σε συγκέντρωση παρουσία υποστηρικτών του.
Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι και η άλλη πλευρά -αυτή των «87»- διενεργεί τις δικές της δημοσκοπήσεις, βάζοντας στην κρίση των πολιτών διάφορα ονόματα, τα οποία θα μπορούσαν να βρεθούν απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη.
Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, θα καταλήξουν στο πρόσωπο το οποίο θα στηρίξουν στην εκλογή του νέου προέδρου.
«Κοιτάει μπροστά» και φεύγει η Κεχαγιά – Κύμα παραιτήσεων
Τις παραιτήσεις τους υποβάλλουν ένας ένας οι στενοί συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη, μετά την αποπομπή του από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Έπειτα από τις αποχωρήσεις των Παπαδάκη, Κουντούρη και Καπνισάκη, η λίστα των αποχωρησάντων από χθες περιλαμβάνει τη Βούλα Κεχαγιά, τον Δημήτρη Βέττα και τον Γιάννη Βουλγαράκη. Το επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται να δούμε και άλλες αποχωρήσεις από την Κουμουνδούρου, καθώς το κλίμα είναι πολύ βαρύ μετά τη συντριπτική ήττα του κ. Κασσελάκη κατά την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής στο πρόσωπό του και ο ίδιος δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αν θα προχωρήσει στη δημιουργία νέου κόμματος ή θα διεκδικήσει την επανεκλογή του.
Τον «χορό» των χθεσινών παραιτήσεων άνοιξε η κυρία Κεχαγιά ανακοινώνοντας την παραίτησή της με ένα σύντομο κείμενο στα social media, στο οποίο ευχαρίστησε τον κ. Κασσελάκη, τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στελέχη και συνεργάτες της, σημειώνοντας με νόημα «κοιτάω μπροστά». Λίγη ώρα αργότερα και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου, Δημήτρης Βέττας, ανακοίνωσε ότι υπέβαλε την παραίτησή του με επιστολή του στη γραμματέα του κόμματος, Ράνια Σβίγκου. «Ευχαριστώ πολύ τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη μεγάλη τιμή και βέβαια τον Στέφανο Κασσελάκη για τη συνεργασία αλλά κυρίως για την εμπιστοσύνη με την οποία με περιέβαλε», ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε ανάρτησή του. Την παραίτησή του υπέβαλε και ο γραμματέας Οργανωτικού του κόμματος, Γιάννης Βουλγαράκης.
Τι (δεν) θα κάνει ο Τσίπρας
– Αν και δεν γνωρίζω και τόσο καλά τον ΣΥΡΙΖΑ, ομολογώ ότι εσχάτως αρχίζει να με ενθουσιάζει αυτό το τρελάδικο. Επειδή, λοιπόν, τις τελευταίες μέρες κυκλοφορούν πολλά και ενδιαφέροντα σε σχέση με τις προθέσεις του προέδρου Τσίπρα, σπεύδω να κάνω μια εκτίμηση, που νομίζω ότι δεν απέχει και πολύ από τους σχεδιασμούς του πρώην πρωθυπουργού. Όσοι επενδύουν στο σενάριο της επιστροφής του Αλέξη στην Κουμουνδούρου προφανώς έχουν μείνει στην παλιά εποχή, που δεν μπορούσε να σκεφτεί τον εαυτό του χωρίς καρέκλα. Τότε που ήθελε να χώσει στη φυλακή όποιον δεν υποκλινόταν στο μεγαλείο του. Με βάση τη λογική, η μοναδική περίπτωση να επιστρέψει ο Τσίπρας στην ενεργό δράση είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για έναν ενιαίο σχηματισμό στην Κεντροαριστερά. Διαφορετικά, δεν έχει κανέναν (απολύτως) λόγο να κάνει τον πρόεδρο σε ένα διαλυμένο κόμμα. Αν ήθελε κάτι τέτοιο, θα κρατούσε τον ΣΥΡΙΖΑ του 17% και όχι τον σημερινό του 7%. (Από το Bigmouth του powergame.gr.)
Ο καβγάς με τον Καπνισάκη…
Όποιος καεί στον χυλό, φυσάει και το γιαούρτι. Ο έκπτωτος πρόεδρος (και όχι άγγελος του Οικονομόπουλου) του ΣΥΡΙΖΑ, Κασσελάκης, μετά το χουνέρι που έπαθε στην ΚΕ του κόμματος, βιώνοντας την απόλυσή του «τηλεφωνικώς», δεν θέλει να βλέπει μπροστά του κανέναν. Μαθαίνω δε ότι είναι εξοργισμένος και με τον στενό συνεργάτη του, Μανώλη Καπνισάκη, επειδή ο τελευταίος δεν είχε πάρει χαμπάρι το παιχνίδι που έπαιζαν κάτω από τη μύτη του οι Παππάς και Δούρου. Στη συριζαϊκή πιάτσα κυκλοφορεί ως πληροφορία η εξής συνομιλία ανάμεσα στον Καπνισάκη και τον Κασσελάκη: «Στέφανε, τι μου ζητάς ευθύνες, αλλιώς μας έδιναν τις καταστάσεις», είπε ο πρώτος, για να λάβει την εξής απάντηση από τον έκπτωτο: «Δεν ξέρατε τι σας γίνεται». Για την ιστορία και μόνο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Καπνισάκης υπήρξε μεταξύ των άλλων (κατά το παρελθόν) δικηγόρος και του Πολάκη, που φιλοδοξεί να είναι ο επόμενος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. (Από το Big Mouth του powergame.gr.)
Άρση ασυλίας της Ακρίτα μετά τη μήνυση της Μαρέβας
Την άρση της ασυλίας της Έλενας Ακρίτα αποφάσισε χθες ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής -με 264 ψήφους- για την υπόθεση της μήνυσης της Μαρέβας Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη για συκοφαντική δυσφήμηση έπειτα από ανάρτηση της βουλευτού Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της συζύγου του πρωθυπουργού.
Κατά τη συζήτηση της αίτησης άρσης ασυλίας στη Βουλή, η ίδια ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει αγωγή για να απαντηθεί πώς το γραφείο του πρωθυπουργού απάντησε για λογαριασμό μιας ιδιώτη, ενώ δήλωσε ότι θα επιχειρηθεί να βρεθεί τρόπος ώστε η αγωγή αυτή να μην επιβαρύνει το ελληνικό Δημόσιο.
«Η κυρία Γκραμπόφκσι πρέπει να αποφασίσει αν είναι ιδιώτης ή αν είναι πολιτικό πρόσωπο», σχολίασε μεταξύ άλλων η κυρία Ακρίτα.
Αφορμή για την εξέλιξη αυτή αποτέλεσε μια σειρά αναρτήσεων της βουλευτού της αξιωματικής αντιπολίτευσης εναντίον της συζύγου του πρωθυπουργού, οι οποίες είχαν χαρακτηριστεί από την ίδια «προσβλητικά και ανήθικα» προκαλώντας την προσφυγή της στη Δικαιοσύνη, ενώ για «χυδαία και απρόκλητη» επίθεση είχε κάνει λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης προαναγγέλλοντας μάλιστα ότι θα καταθέσει ο ίδιος ως μάρτυρας στο δικαστήριο.
Η κυρία Γκραμπόφκσι, μέσω ανάρτησής της, γνωστοποίησε τη μήνυση που έχει κάνει κατά της κυρίας Ακρίτα για συκοφαντική δυσφήμηση, η οποία έχει υποβληθεί στις 14 Μαΐου, ενώ η Έλ. Ακρίτα είχε ζητήσει την άρση της ασυλίας της.