Αίσθηση προκαλεί η… σύναξη της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων στο Άγιον Όρος. Κι αυτό, καθώς ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ), αντιναύαρχος Δημήτριος Ελευθέριος Κατάρας, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης, βρέθηκαν στη Μοναστική Πολιτεία με σκοπό να επισκεφτούν τη Μονή Σίμωνος Πέτρας. Σημειώνουμε πως ένας από τους γιους του Αρχηγού ΓΕΣ είναι μοναχός στο επταώροφο απόκρημνο μοναστήρι που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά της χερσονήσου. Ωστόσο, νωρίτερα, σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία, συνοδευόμενη από επιτελείο δεκαπέντε ατόμων, βρέθηκε στη Μονή Βατοπεδίου, όπου και γευμάτισαν με τον νέο διοικητή του Αγίου Όρους, Αλκιβιάδη Στεφανή. Οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να μεταβούν σήμερα στη Μονή Σίμωνος Πέτρας.
Η επίσκεψή τους ενδεχομένως να μην παρουσίαζε κάποιο ενδιαφέρον, αν δεν συμπεριελάμβανε τη συνάντησή τους με τον κ. Στεφανή στη Μονή Βατοπεδίου, η οποία μοιάζει ξαφνική, αφού δεν υπήρχε κάποια επίσημη ενημέρωση. Η παρουσία τους όμως στο Άγιον Όρος έρχεται και σε μια χρονική στιγμή που διακινούνται σενάρια για την εκκένωση της Μονής Εσφιγμένου. Και θεωρείται βέβαιον ότι στην περίπτωση που θα έπρεπε να προχωρήσει η απομάκρυνση των 120 μοναχών, αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει αν δεν είχε εξετασθεί το θέμα πλήρως από τον νέο διοικητή του Αγίου Όρους (το ερώτημα βέβαια είναι τι δουλειά έχει η στρατιωτική ηγεσία με κάποια ενδεχόμενη αστυνομική επιχείρηση…).
Θυμίζουμε ότι πριν από περίπου έναν μήνα το θέμα των μοναχών της Μονής Εσφιγμένου, επανήλθε στην επικαιρότητα, καθώς παρουσιάστηκε ένα σενάριο επέμβασης της ΕΛ.ΑΣ. για την απομάκρυνσή τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χαρακτηρισμός «σχισματικοί» έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για το Άγιον Όρος, διότι απαγορεύεται αυστηρά η εγκαταβίωσή τους σε αυτό, όπως ορίζει ο Καταστατικός Χάρτης του Αγίου Όρους. Η έξωση των ζηλωτών από το μοναστήρι έχει τελεσιδικήσει με απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία είναι αναγκαστικά εκτελεστή, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί δυνατή.