Τα μεγάλα στοιχήματα του Μητσοτάκη

16:30 - 10 Σεπτεμβρίου 2024

Ως τον μοναδικό πυλώνα πολιτικής σταθερότητας για τη χώρα παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ξεδιπλώνοντας από το βήμα της 88ης ΔΕΘ το σχέδιο 1.000 ημερών με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης έως τις εκλογές του 2027. Και αυτό εντέλει είναι το μεγάλο στοίχημα για το Μέγαρο Μαξίμου στον νέο κύκλο που άνοιξε μετά τη ΔΕΘ και με ορίζοντα τις επόμενες εθνικές εκλογές. Να πείσει, δηλαδή, τον κόσμο πως η ΝΔ συνιστά το μόνο κόμμα σε αυτή τη φάση που μπορεί να υπηρετήσει ένα σοβαρό σχέδιο για τη χώρα και τους πολίτες, δεδομένης και της πλήρους απορρύθμισης της αντιπολίτευσης. Ο κ. Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας πως θα διεκδικήσει για τρίτη συνεχή θητεία το πρωθυπουργικό αξίωμα, εξέπεμψε το μήνυμα πως η κυβέρνησή θα υλοποιήσει κατά γράμμα το πρόγραμμά της για τον μετασχηματισμό της Ελλάδας, θέτοντας τα κεντρικά στοιχήματα της επόμενης τριετίας. Ξεχωρίζει, βέβαια, η υλοποίηση του «κοινωνικού πακέτου» με κέντρο βάρους την ενίσχυση του εισοδήματος, την ελάφρυνση των ευάλωτων πολιτών, το ΕΣΥ, την Παιδεία και σημαντικές πρωτοβουλίες για το στεγαστικό και το δημογραφικό ζήτημα.

Με τη θετική πορεία της εθνικής οικονομίας να αποτελεί το ισχυρότερο κυβερνητικό επιχείρημα, μετά και τη νέα αναβάθμισή της, όπως την ανακοίνωσε η Eurostat, κυρίαρχο στόχο για το Μαξίμου αποτελεί η ενίσχυση των εισοδημάτων και η σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Αύξηση μισθών

«Ο μέσος μισθός χάρη στις αυξήσεις και τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 25% έως 30%», σχολίασε χθες ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να δεσμεύεται για μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ το 2027. Παράλληλα, στο επίκεντρο παραμένει η φορολογική δικαιοσύνη, με το Μαξίμου να απαντά στην κριτική με τις δώδεκα μειώσεις φόρων που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ – ως συνέχεια της πολιτικής μείωσης των φόρων, για την οποία κυβερνητικοί παράγοντες διαμήνυαν πως θα συνεχιστούν υπενθυμίζοντας τις πενήντα μειώσεις φόρων της προηγούμενης τετραετίας και των άλλων δέκα που έγιναν πράξη στον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησης. Συνοπτικά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ανακοινώσει, συνολικά, κατάργηση ή μείωση σε 70 φόρους.

 Σε αυτόν τον άξονα η βελτίωση της δημόσιας Υγείας μπαίνει ψηλά στην ατζέντα Μητσοτάκη, με τον ίδιο ωστόσο να μην κλείνει τα μάτια στον προβληματισμό των πολιτών και στην ανάγκη δραστικών παρεμβάσεων, προαναγγέλλοντας περισσότερα Κέντρα Υγείας και περισσότερους γιατρούς έως το 2027, και με ενισχυμένες απολαβές, καθώς και εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων. Αντίστοιχα, η ανακαίνιση σχολικών κτιρίων βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, ενώ το γεγονός ότι οι λεπτομέρειες για το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου», που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποτέλεσαν το αντικείμενο της πρώτης σύσκεψης στο Μαξίμου, μετά τη ΔΕΘ, φανερώνει τη βαρύτητα που προσδίδει η κυβέρνηση στην αναβάθμιση των σχολικών εγκαταστάσεων, για την οποία διατίθενται 250.000.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, ενώ χθες συζητήθηκαν δυνατότητες αύξησης του προϋπολογισμού μέσω δωρεών, καθώς εκτιμάται πως απαιτείται επιπλέον ποσό τουλάχιστον 100.000.000 ευρώ.

Προγράμματα

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα, το οποίο καταγράφεται στις χώρες της ΕΕ, το Στεγαστικό, τίθεται στο κέντρο του σχεδιασμού, με τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπισή του να χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: αφενός στην άμεση στήριξη στους πολίτες, στα νοικοκυριά, στους φοιτητές, όπως η αύξηση τους επιδόματος για τους φοιτητές, οι παρεμβάσεις στο επίδομα στέγασης, τέκνου και αφετέρου παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με την άμεση ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών για το μεγάλο ζήτημα της στέγης. Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, κινούνται προγράμματα όπως το «Σπίτι μου 2», το πρόγραμμα 400.000.000 ευρώ ενεργειακής αναβάθμισης κλειστών σπιτιών, τα οποία επιδιώκεται να «πέσουν» στην αγορά με μηδενικό επιτόκιο, αλλά και μια συνολική πολιτική για να ανοίξουν -με κίνητρα από το κράτος- τα κλειστά σπίτια, τα οποία υπολογίζονται σε μισό εκατομμύριο, και να διατεθούν στους ευάλωτους πολίτες.

Το  ραντεβού με τον Τζίγγερ

«Όποτε χρειάστηκε, δεν διστάσαμε να φορολογήσουμε τα ουρανοκατέβατα κέρδη των επιχειρήσεων για να θωρακίσουμε την κοινωνία απέναντι στην επίμονη ακρίβεια. Δεν υπολογίσαμε τις αντιδράσεις από τα υψηλά πρόστιμα για όσους βρήκαν την ευκαιρία της αισχροκέρδειας με άλλοθι τον πληθωρισμό. Μια μάχη που, το υπογραμμίζω, θα συνεχιστεί μέχρι η αγορά να ομαλοποιηθεί». Το ως άνω είναι απόσπασμα από την προχθεσινή ομιλία του προέδρου Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ. Επειδή κάτι τέτοια με εξιτάρουν, έψαξα μέσα στα άγρια μεσάνυχτα να βρω τι εννοούσε ο ποιητής, εν προκειμένω ο πρωθυπουργός. Όπως μου είπαν, η συγκεκριμένη αναφορά αφορούσε εξολοκλήρου τον Γιάννη Βαρδινογιάννη της Motor Oil, ο οποίος (λέει) έχει ενοχληθεί μετά την πρόσφατη κυβερνητική απόφαση να φορολογήσει τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων. Εκεί που έψαχνα μέσα στα σκοτάδια, έμαθα ότι μετά τα μπάνια υπήρξε και ένα ραντεβού μεταξύ Μητσοτάκη και Βαρδινογιάννη, που αν κρίνω από την επίμαχη πρωθυπουργική αναφορά μάλλον δεν απέφερε τα αναμενόμενα. Απεναντίας, κάτι μου λέει ότι οι σχέσεις του ενοίκου του Μαξίμου με το αφεντικό της Motor Oil, πλέον, βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδό τους από… συστάσεως των κυβερνήσεων Μητσοτάκη. (Από το Big Mouth του powergame.gr.)