Κανονικό γρίφο συνιστά το επόμενο βήμα του Στέφανου Κασσελάκη μετά την πρωτοφανή στα πολιτικά χρονικά έκπτωσή του από τα αξίωμα και τα καθήκοντα του προέδρου. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Κασσελάκης βρίσκεται σε μια κατάσταση που θα χρειαστεί να μαζέψει τα κομμάτια του κι ενώ πληροφορίες θέλουν να έχει σοκαριστεί από την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, την οποία, όπως φαίνεται, δεν περίμενε. Γι’ αυτό, άλλωστε, είχε προγραμματίσει να εμφανιστεί χθες στο Mega στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega», όντας βέβαιος για τη νίκη του.
Ο 35χρονος ομογενής, ο οποίος σήκωσε πολύ θόρυβο τόσο με την ξαφνική του εμφάνιση στην κεντρική πολιτική σκηνή όσο, κυρίως, με την άδοξη κατάληξη αυτής της φρενήρους διαδρομής, αναγκάστηκε τελικά να ματαιώσει την εμφάνισή του, αιφνιδιασμένος προφανώς από τις εξελίξεις. Παράλληλα, χθες, καθ’ όλη τη μέρα ήταν άφαντος, χωρίς να βγαίνει στα τηλέφωνα, την ώρα που συνεργάτες του υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους και άδειαζαν τον έβδομο όροφο των κεντρικών γραφείων της πλατείας Κουμουνδούρου από τα πράγματά του και τα δικά τους.
Την παραίτησή της με επιστολή στη γραμματέα Ράνια Σβίγκου υπέβαλε η διευθύντρια του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ευγενία Κουντούρη. Είχε προηγηθεί η παραίτηση του διευθυντή του Γραφείου Τύπου, Μπάμπη Παπαδάκη, και φυσικά του άμεσου συνεργάτη Μανώλη Καπνισάκη. Να σημειωθεί ότι ο έκπτωτος πρόεδρος μετά την κατραπακιά που έφαγε στην ΚΕ δεν κοιμήθηκε σπίτι του, αλλά πέρασε τη νύχτα στην κατοικία του πατέρα του στον Νέο Κόσμο.
Σε αυτό το κλίμα ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο απογοητευμένος από το πώς ήρθαν τα πράγματα να αναχωρήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες ρίχνοντας μαύρη πέτρα πίσω του. Από το στενό περιβάλλον (μιλώντας στο Live News) σημείωναν, πάντως, πως «ο Στέφανος Κασσελάκης είναι πιο έτοιμος από ποτέ να δώσει σκληρή μάχη, είτε για να κατεβεί και να διεκδικήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είτε για να κάνει νέο κόμμα» και τα «σενάρια αποστρατείας διαψεύδονται κατηγορηματικά».
«Μπρος γκρεμός…»
Αν, όμως, επιλέξει να παραμείνει στην Ελλάδα και να δώσει τη μάχη του, έχει δύο εναλλακτικές: Η πρώτη να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ στις νέες εσωκομματικές εκλογές. Η δεύτερη να προχωρήσει στη δημιουργία δικού του πολιτικού σχήματος ακολουθούμενος από βουλευτές (Νίνα Κασιμάτη, Θεοδώρα Τζάκρη, Πέτρος Παππάς, ίσως και μερικοί ακόμη). Και οι δύο εναλλακτικές, όμως, έχουν μεγάλο βαθμό δυσκολίας και εξηγούμαστε: Αν επιλέξει να κατεβεί ξανά για πρόεδρος, το βέβαιο είναι πως μετά την υποψηφιότητα του Παύλου Πολάκη έχει απολέσει μεγάλο τμήμα της εκλογικής βάσης. Σε αυτή τη φάση, και μετά τα μεγάλα λάθη που έκανε ως πρόεδρος, μπλέκοντας την πολιτική με το lifestyle και τη woke ατζέντα, έχει καταφέρει να εκνευρίσει το πλήθος του λαϊκού κόσμου της συριζαϊκής εκλογικής βάσης, το οποίο κατευθύνεται μαζικά προς τον Χανιώτη βουλευτή. Από την άλλη, το να κάνει δικό του κόμμα από την αρχή μόνο απλό δεν είναι, καθώς θα απαιτηθούν χρήματα αλλά και πρόσωπα με πολιτικό υπόβαθρο και οργανωτικές ικανότητες, τα οποία δεν υπάρχουν στο περιβάλλον Κασσελάκη.
«…Αυτοκτόνησε»
Ταυτόχρονα, στελέχη με γνώση του συριζαϊκού παρασκηνίου απέδιδαν στον έκπτωτο πρόεδρο την αποκλειστική ευθύνη για την κατάληξη που είχε η «περιπέτεια» με τον ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινώντας από την υπερπροβολή της προσωπικής ζωής και του πλούτου του και καταλήγοντας στον τραγικό χειρισμό της υπόθεσης Πολάκη αλλά και στην απόφαση να μη σηκώσει το γάντι όταν ο αψύς Σφακιανός μαζί με τους «87» του Αλέξη Τσίπρα τον κάλεσαν να πάει σε εκλογές. Δυστυχώς για τον ίδιο (πιθανότατα παραπλανηθείς από τον μετρ των παρασκηνίων, Νίκο Παππά), επέλεξε να προκαλέσει τους αντιπάλους του, ζητώντας να καταθέσουν πρόταση μομφής, βέβαιος ότι ελέγχει τους συσχετισμούς στην ΚΕ. Απόφαση η οποία εντέλει αποδείχθηκε… αυτοκτονική, με δεδομένο ότι αν είχε επιλέξει να προκηρύξει νέες εσωκομματικές εκλογές θα παρέμενε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θα εκπροσωπούσε το κόμμα στη ΔΕΘ και όπου αλλού, και θα είχε σε κάθε περίπτωση την πρωτοβουλία των κινήσεων. Τώρα, από πρόεδρος και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης… κατέληξε απλό μέλος, χωρίς γραφείο, δίχως δικαίωμα συμμετοχής στα κομματικά όργανα, άνευ φρουράς πλέον και προνομίων, και με τσαλακωμένα τα φτερά.
Ο ΠΡΟΔΟΜΕΝΟΣ «ΗΓΕΤΗΣ»
Ομολογώ ότι δεν μου έκανε καμία εντύπωση το αποτέλεσμα στην ψηφοφορία της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ επί της πρότασης μομφής εναντίον του προέδρου Κασσελάκη. Εδώ και έναν χρόνο, ακόμη και αυτοί που τον υποστήριζαν το έκαναν από ιδιοτέλεια και υστεροβουλία, καθώς τους συνέφερε η «προσωρινή» του παρουσία στην ηγεσία του κόμματος, αφού ήταν το κατάλληλο πρόσωπο για να τα «βάζει με τους εχθρούς» που οι ίδιοι ήταν απροετοίμαστοι να αντιμετωπίσουν. Τώρα μαθαίνω ότι ο Κασσελάκης νιώθει προδομένος επειδή του βγήκε απέναντι ο Πολάκης, ενώ υποψιάζεται πως του έπαιξαν «περίεργο» παιχνίδι στην ψηφοφορία οι Παππάς και Δούρου, που, υποτίθεται, έπιναν νερό στο όνομά του. Άμα δείτε τις επόμενες ημέρες να τους βγάζει στη σέντρα, μη σας κάνει καθόλου εντύπωση. Επειδή ο Stefanos απειλεί ότι θα προσφύγει στον λαό για να καταγγείλει την καθαίρεσή του από την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ από την «κομματική» γραφειοκρατία της Κουμουνδούρου, εκείνο που διαπίστωσα μέσα από τις πηγές μου είναι ότι κατά τη διήμερη σύνοδο της ΚΕ δεν κατεγράφη μια πολυάριθμη ομάδα υποστηρικτών του. Αυτοί και αυτές που έκαναν τον σαματά υπέρ του ήταν πρόσωπα που κάλλιστα θα μπορούσαν να εκδηλώσουν τον πόνο τους στα «Παρατράγουδα» της Πάνια. (Από το Big Mouth του powergame.gr.)
Υποψηφιότητα από Γκλέτσο – «Θα κάνω πίσω μόνο για τον Τσίπρα»
Έτοιμος να διεκδικήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και να βγάλει το κόμμα του από την περιδίνηση στην οποία έχει εισέλθει δηλώνει ο Απόστολος Γκλέτσος, σημειώνοντας ότι θα κάνει πίσω μόνο αν αποφασίσει να κατέλθει στην εσωκομματική κούρσα ο Αλέξης Τσίπρας. «Ναι, θα είμαι υποψήφιος πρόεδρος. Το βιογραφικό μου δικαιολογεί να πω και να γίνει απολύτως πιστευτό ότι δεν έχει να κάνει με προσωπικές φιλοδοξίες και ατζέντα», λέει (Action 24) ο πρώην δήμαρχος Στυλίδας, προσθέτοντας ότι δηλώνει παρών «κυρίως και πρώτα από όλα για την ενότητα την επόμενη μέρα». Για την αποπομπή Κασσελάκη δήλωσε ότι δεν γνωρίζει από πολιτική και ότι ήταν τελείως ακατάλληλος για τον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν κάνει για αρχηγός αριστερού κόμματος. Έκανε επίδειξη προσωπικού πλούτου στα κανάλια», ανέφερε
Οι ηττημένοι κατηγορούν τον Παππά για «διπλό παιχνίδι και προδοσία»
Στα κάγκελα έχουν ανέβει οι «κασσελίστας» με τον Νίκο Παππά, τον οποίο κατηγορούν ουσιαστικά για… προδοσία που οδήγησε στην πραξικοπηματική -όπως λένε- καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη. Κύκλοι του έκπτωτου προέδρου αποδίδουν ουσιαστικά στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «διπλό παιχνίδι» στη δραματική -όπως εξελίχθηκε- συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
Αυτά τα πρόσωπα ισχυρίζονται πως ο κ. Παππάς, ο οποίος είναι γνωστός για την εμμονή του στις παρασκηνιακές κινήσεις, υπέδειξε σε μέλη του κεντρικού κομματικού οργάνου να ψηφίσουν την πρόταση μομφής που κατέθεσαν οι «87» και η πλευρά του Παύλου Πολάκη. Να σημειωθεί πως ο Νίκος Παππάς ήταν από αυτούς που σύστηναν στον κ. Κασσελάκη να μην πάει με δική του πρωτοβουλία σε νέα εκλογική αναμέτρηση, αλλά να ζητήσει από όσους τον αμφισβητούν να καταθέσουν πρόταση μομφής στην ΚΕ. Η πλευρά Κασσελάκη εκ των υστέρων ισχυρίζεται ότι ο «μετρ των παρασκηνίων» διαβεβαίωνε πως η μομφή δεν θα περνούσε από το κομματικό όργανο. Κάτι βεβαίως που δεν επιβεβαιώθηκε από την εξέλιξη της διαδικασίας, αλλά αντιθέτως έκανε τον Στέφανο Κασσελάκη να «χάσει τα αυγά και τα πασχάλια». Ενδεικτική ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε ο συνεπώνυμος Πέτρος Παππάς στον Νίκο Παππά, τονίζοντας ότι δεν έχει νομιμοποίηση να εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
«Μου έρχονται αξιόπιστες πληροφορίες ότι πριν περάσουν λίγα λεπτά από την πραξικοπηματική εκπαραθύρωση Κασσελάκη οι “επισπεύδοντες” κλείδωσαν γραφεία κι άλλαξαν τους κωδικούς email των συνεργατών του και άλλων στην Κουμουνδούρου. Αν έγιναν όλα αυτά, οι αδίστακτοι γραφειοκράτες», γράφει στα social media ο Ευάγγελος Αντώναρος, o οποίος σε άλλη ανάρτησή του απέδωσε τη συντριπτική ήττα του κ. Κασσελάκη σε «περίεργες διαδικασίες». Από την πλευρά της η Έλενα Ακρίτα άφησε αιχμές περί παραβίασης της μυστικότητας της ψηφοφορίας, παρά το γεγονός ότι το ίδιο στρατόπεδο Κασσελάκη είχε ταχθεί υπέρ φανερής ψηφοφορίας. «Όταν στήνονται κάλπες, όσοι ψηφίζουν τηλεφωνικά καλούν από… απόκρυψη για να διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψηφοφορίας; Και για να μιλήσουμε σοβαρά, τα εξ αποστάσεως μέλη της ΚΕ δεν δήλωσαν ανοιχτά την ψήφο τους στην εφορευτική επιτροπή; Δύο μέτρα και δύο σταθμά. Όχι;», ανέφερε η βουλευτής Επικρατείας σε ανάρτησή της.