Ανέκαθεν ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθούσε να παρουσιαστεί ως ο προστάτης των απανταχού μουσουλμάνων. Λογικό κι -ομολογουμένως- εύστοχο. Δεν του ήταν όμως εύκολο. Η διπλωματική αυτή τακτική συναντούσε πολλά εμπόδια ανά τα χρόνια.
Όπως, για παράδειγμα, τις μέχρι πρότινος κάκιστες σχέσεις του με την Αίγυπτο, μετά το πραξικόπημα που ανέτρεψε τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι και φίλο τού Ερντογάν. Εμπόδιο αποτελούσαν, επίσης, οι σχέσεις του με τη Συρία, οι κινήσεις του στην Αφρική -και ειδικά στη Λιβύη- και οι ευρύτερες συμμαχίες με τις μεγάλες δυνάμεις.
Ωστόσο, το δράμα του παλαιστινιακού λαού, η άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και ο τρόπος που οι μουσουλμανικές χώρες γίνονται μια γροθιά (ακόμα και το Κατάρ), για να δώσουν ένα τέλος στον πόλεμο, οδήγησαν τον Τούρκο πρόεδρο να προσπαθήσει εκ νέου να πετύχει τον στόχο του. Χθες, ζήτησε τη δημιουργία μιας «ισλαμικής συμμαχίας» ως αντίβαρο στο Ισραήλ.
ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΚΤΙΒΙΣΤΡΙΑΣ
Συγκεκριμένα, ο Τ. Ερντογάν έκανε αυτές τις δηλώσεις αναφερόμενος στον θάνατο μιας Αμερικανίδας ακτιβίστριας τουρκικής καταγωγής στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, η οποία συμμετείχε σε διαδήλωση κατά του εβραϊκού εποικισμού. Παλαιστίνιοι και Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει τον ισραηλινό στρατό ότι την τραυμάτισε θανάσιμα.
«Ο μόνος τρόπος να σταματήσουν η ισραηλινή αλαζονεία, η ισραηλινή ληστεία και η ισραηλινή κρατική τρομοκρατία είναι μια συμμαχία των ισλαμικών χωρών», είπε ο Ερντογάν. Πρόσεθεσε δε ότι οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας για αναθέρμανση των σχέσεών της με την Αίγυπτο και τη Συρία στοχεύουν ακριβώς «στη δημιουργία μιας γραμμής αλληλεγγύης ενάντια στην αυξανόμενη απειλή του επεκτατισμού», η οποία, όπως υποστήριξε, απειλεί επίσης τον Λίβανο και τη Συρία.
Η αλήθεια είναι ότι ο Ερντογάν τα παίζει όλα για όλα. Μόλις πριν από λίγες ημέρες υποδέχθηκε στην Άγκυρα τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι, στην πρώτη επίσκεψη του τελευταίου στην Τουρκία εδώ και δώδεκα χρόνια. Ενώ τον Ιούλιο ο Ερντογάν είχε προαναγγείλει συνάντηση με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ. Είχε πει, μάλιστα, τότε ότι θα τον προσκαλέσει στην Τουρκία για να αποκαταστήσουν τις σχέσεις μεταξύ των χωρών τους, οι οποίες «πάγωσαν» το 2011 μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου στη Συρία.