Οι γεωπολιτικές εξελίξεις τρέχουν. Ενδεχομένως, η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών να μην το αντιλαμβάνεται σε καθημερινό επίπεδο. Δεδομένου ότι ο βασικός μας πονοκέφαλος είναι η Τουρκία.
Συνεπώς, από τη στιγμή που βρισκόμαστε σε μια διαδικασία (σχετικής) εξομάλυνσης των σχέσεών μας με τη γείτονα, αρκετοί μπορεί να μην ανησυχούν για όσα συμβαίνουν. Όμως, ο κόσμος αλλάζει. Ο χάρτης της Μέσης Ανατολής αλλάζει. Το δράμα στη Γάζα παίρνει ντροπιαστικές για την ανθρωπότητα διαστάσεις και οι ισορροπίες δυνάμεων μεταξύ των δυτικών χωρών και του λεγόμενου αραβικού κόσμου επανεξετάζονται. Παράλληλα, μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, γεγονός που σχεδόν έχουμε συνηθίσει…
Ενώ δεν θα έπρεπε. Αυτό ήταν και το κλίμα της ρεαλιστικής και δυναμικής παρέμβασης του υπουργού Εξωτερικών στο χθεσινό δείπνο του 4ου «Thessaloniki Metropolitan Summit» του «Economist». Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε ότι πρέπει ως Ευρώπη να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις.
«Η Ευρώπη και η διεθνής αρχιτεκτονική απέτυχε στο να απαντήσει στις τρέχουσες προκλήσεις απέναντι στους δύο πολέμους. Αν έρθει κάποιος σε ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα καταλάβει πόσο δύσκολο είναι το να καταλήξουμε σε μια απόφαση. Συμφωνούμε στα βασικά, αλλά δεν καταλήγουμε σε ομοφωνία σε ό,τι έχει να κάνει με τα απτά αποτελέσματα», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας. Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα το Μεσανατολικό.
«Όλοι στην Ευρώπη συμφωνούμε για το τι πρέπει να κάνουμε. Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να απελευθερωθούν οι όμηροι, όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα παλαιστινιακό κράτος. Κι όμως… δεν μπορούμε να καταλήξουμε στον τρόπο», είπε με νόημα ο κ. Γεραπετρίτης. Τα δεδομένα είναι σίγουρα δυσοίωνα.