Την επόμενη εβδομάδα «κληρώνει» για τους νέους επιτρόπους που θα στελεχώσουν τις κρίσιμες υπηρεσίες της Κομισιόν στη δεύτερη θητεία της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στα χαρτοφυλάκια που θα αναλάβει κάθε χώρα, και τα «παζάρια» στην ΕΕ να κορυφώνονται για τις θέσεις των 26.
Η Ελλάδα, έπειτα από την απόφαση του πρωθυπουργού να προτείνει για τη θέση του επόμενου Έλληνα επιτρόπου τον περιφερειάρχη Κεντρ. Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστα, στοχεύει σε ένα βαρύ πορτφόλιο, που να αναδεικνύει αφενός την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα οικονομικά αλλά και τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στη νοτιοανατολική πλευρά της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ. Η χώρα μας έχει μπει σε αυτή τη διαπραγμάτευση από θέση ισχύος, διεκδικώντας ένα από τα δυνατά χαρτοφυλάκια στη νέα σύνθεση της ΕΕ, με εκείνα των Μεταφορών και της Συνοχής να θεωρούνται τα επικρατέστερα ενόψει των «αποκαλυπτηρίων», που προγραμματίζονται για τις 11 Σεπτεμβρίου στους επικεφαλής των ευρωομάδων στην Ευρωβουλή.
Σε σχετικό δημοσίευμα του Politico o προτεινόμενος Έλληνας επίτροπος παρουσιάζεται ως φαβορί για το πόστο της Συνοχής, δηλαδή για το χαρτοφυλάκιο των κοινοτικών κονδυλίων, το οποίο κατείχε η Ελίζα Φερέιρα, με το διεθνές μέσο να επικαλείται την εμπειρία του κ. Τζιτζικώστα στην επίβλεψη της εφαρμογής των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων.
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές ότι η Αθήνα προσβλέπει σε ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο, ιδιαίτερα λόγω του σημαντικού ρόλου που έπαιξε προκειμένου να εξασφαλίσει η Φον ντερ Λάιεν τη δεύτερη θητεία της», σημειώνεται στο εκτενές ρεπορτάζ, που αναφέρει ακόμη ότι το χαρτοφυλάκιο Συνοχής, «αν και δεν είναι απαραίτητα το πιο εντυπωσιακό χαρτοφυλάκιο, επιβλέπει περίπου το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της ΕΕ και διαχειρίζεται προγράμματα χρηματοδότησης που υπερβαίνουν τα όρια άλλων χαρτοφυλακίων. Η Συνοχή θα μπορούσε να αποκτήσει ένα νέο όνομα που να ταιριάζει καλύτερα σε μια Επιτροπή που εστιάζει στις επενδύσεις και πιθανώς να μετονομαστεί “Περιφερειακές Επενδύσεις”».
Η σημασία του χαρτοφυλακίου αυτού θα συνδεθεί, επίσης, με την επικείμενη συζήτηση για τον επόμενο επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ και την πιθανότητα να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο οι Βρυξέλλες διανέμουν τα κεφάλαια στις φτωχότερες περιοχές, ενώ, εκτός από τον κ. Τζιτζικώστα για τη συγκεκριμένη θέση «παίζουν» η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχάριεβα, αλλά και η Ρουμάνα ευρωβουλευτής Ροξάνα Μινζάτου.