Μετά το «ναυάγιο» με την Ευρώπη, η Άγκυρα υπέβαλε αίτημα για να ενταχθεί στη συμμαχία των BRICS

19:09 - 5 Σεπτεμβρίου 2024

Την ένταξή της στον οργανισμό των κορυφαίων αναδυόμενων αγορών, BRICS, αιτήθηκε επισήμως η Τουρκία. Αντιλαμβανόμενη ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν λίγο-πολύ βαλτώσει, κυρίως λόγω του Κυπριακού και της συνακόλουθης στάσης της Λευκωσίας, η γείτονα στράφηκε προς μια νέα κατεύθυνση. Αποδεικνύοντας ότι -κακά τα ψέματα- τα διπλωματικά αντανακλαστικά της Άγκυρας και οι ελιγμοί είναι στο DNA της.

Οι BRICS είναι συνασπισμός δέκα χωρών που συναντώνται σε ετήσιες συνόδους κορυφής. Στον συνασπισμό αυτόν ανήκουν η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα, η Νότια Αφρική, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αιθιοπία, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Τουρκία επιδιώκει να ενισχύσει την παγκόσμια επιρροή της και να δημιουργήσει νέους δεσμούς πέρα από τους παραδοσιακούς δυτικούς συμμάχους της.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί πως το γεωπολιτικό κέντρο βάρους μετατοπίζεται από τις ανεπτυγμένες οικονομίες και η συγκεκριμένη κίνηση αντικατοπτρίζει τις φιλοδοξίες της χώρας να καλλιεργήσει δεσμούς «με όλες τις πλευρές σε έναν πολυπολικό κόσμο», ενώ εξακολουθεί να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της ως βασικό μέλος του ΝΑΤΟ. «Η Τουρκία μπορεί να γίνει μια ισχυρή, ευημερούσα, υψηλού κύρους και αποτελεσματική χώρα εάν βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ανατολή και τη Δύση ταυτόχρονα», δήλωσε προ ημερών ο Τ. Ερντογάν. Το τουρκικό αίτημα αναμένεται να συζητηθεί περί τα τέλη του Οκτωβρίου.

O εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο, σχολίασε το θέμα, λέγοντας με νόημα ότι «οι υποψήφιες χώρες πρέπει να ευθυγραμμίζονται με όλα τα στάνταρ και τους κανόνες της ΕΕ. Οι BRICS και η ΕΕ είναι εντελώς διαφορετικοί οργανισμοί στους στόχους, στη δομή».