Ο Σίσι έγινε εταίρος από «δολοφόνος»!

Η επικίνδυνη «συμφιλίωση» Ερντογάν με Σίσι - Η υποδοχή στην Τουρκία και οι 17 συμφωνίες με την Αίγυπτο - Με ψυχραιμία αντιμετωπίζει τη νέα κατάσταση η Αθήνα
19:06 - 5 Σεπτέμβριος 2024

Δώδεκα χρόνια διήρκεσε η κρίση στις σχέσεις Τουρκίας και Αιγύπτου. Η Τουρκία, με τη μέχρι πρότινος παρεμβατική της πολιτική στα εσωτερικά της Αιγύπτου και με όχημα την πολιτική ταύτισή της µε το ισλαµιστικό κίνηµα Ιχβάν, δηλαδή µε τους Αδελφούς Μουσουλµάνους, είχε κόψει τις γέφυρες με το Κάιρο. «Δολοφόνος», «πραξικοπηματίας», «βασανιστής». Αυτοί ήταν μερικοί μόνο από τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιούσε ο Ταγίπ Ερντογάν, όταν αναφερόταν στον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αλ Σίσι, μετά το πραξικόπημα που ανέτρεψε τον Μοχάμεντ Μόρσι. Οι σχέσεις τους δηλαδή πάγωσαν το 2013, όταν ανέλαβε την εξουσία ο Αλ Σίσι, ανατρέποντας τον Μόρσι, σύμμαχο του Ερντογάν. Διαφώνησαν και στο θέμα της Λιβύης, ενώ αγκάθι υπήρξε και παραμένει η ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ.

Ο πάγος μεταξύ των δύο προέδρων άρχισε να σπάει τον Νοέμβριο του 2022, μετά τη χειραψία που αντήλλαξαν στο περιθώριο του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στο Κατάρ και τον αμοιβαίο διορισμό πρέσβεων. Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Τ. Ερντογάν μετέβη στο Κάιρο, για να συναντήσει τον Αλ Σίσι. Ήταν μια επίσκεψη που είχαν ατύπως θέσει ως «προαπαιτούμενο» οι Αιγύπτιοι, προκειμένου να δουν αν όντως οι Τούρκοι επιδιώκουν ουσιαστική επαναπροσέγγιση. Τι άλλαξε και ξαφνικά αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις τους; Προέκυψε η κρίση στη Μέση Ανατολή. Το δράμα στη Γάζα και η ανάγκη διπλωματικής συνεννόησης, ώστε να θωρακιστεί ο παλαιστινιακός λαός, τους έφερε κοντά. Άλλωστε, άλλαξαν όλοι οι συσχετισμοί στην περιοχή. Όλοι πλέον συνομιλούν με όλους. Ακόμα και το Κατάρ. Επομένως, τα γεγονότα δρομολόγησαν τις εξελίξεις. Έτσι, χθες, ο Αλ Σίσι ανταπέδωσε την επίσκεψη στον κ. Ερντογάν και μετέβη στην Άγκυρα.

Το αεροπλάνο που μετέφερε τον Σίσι και την αντιπροσωπεία στην Άγκυρα προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Εσενμπόγκα. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ο κυβερνήτης της Άγκυρας, Βασίπ Σαχίν, και άλλοι αξιωματούχοι συνόδευσαν τον Τ. Ερντογάν στην τελετή υποδοχής του Αλ Σίσι. Ο Τ. Ερντογάν αντήλλαξε με τον Αιγύπτιο ηγέτη χειραψία κατά την κάθοδο του τελευταίου από το αεροπλάνο κι ύστερα μετέβησαν στο προεδρικό συγκρότημα. Προήδρευσαν στη συνεδρίαση του πρώτου Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας – Αιγύπτου κι υπέγραψαν 17 συμφωνίες. Για συνεργασία στον τομέα της Οικονομίας, του εμπορίου, της ενέργειας, της Υγείας, της Εκπαίδευσης, των υποδομών και της μετανάστευσης.

Η Ελλάδα

Ας μην εθελοτυφλούμε, η αναθέρμανση των σχέσεων Τουρκίας – Αιγύπτου απασχολεί την Ελλάδα. Σε επίπεδο ρεπορτάζ, μαθαίνουμε ότι η χώρα μας παρακολουθεί τις εξελίξεις με ψυχραιμία, αλλά χωρίς να υποτιμά τα γεγονότα. Μάλιστα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Α», θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδος και της Αιγύπτου στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, σε λίγες ημέρες. Εκεί, ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα ενημερωθεί διά ζώσης από τον ομόλογό του για όσα συνέβησαν χθες, ενώ θα ακολουθήσει και τριμερής συνάντηση με τη συμμετοχή του Κύπριου υπουργού. Ώστε να υπάρξει και συντονισμός κινήσεων.

Η αλήθεια είναι ότι η σχέση Αθήνας – Καΐρου είναι στρατηγική. Βασίζεται στη συμφωνία για ΑΟΖ, στην ενεργειακή συνεργασία των χωρών μας (με το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης να «τρέχει» ήδη), αλλά και στην πρόσφατη συμφωνία για τους εργάτες γης. Ωστόσο, κακά τα ψέματα, «χάνουμε» το προνόμιο να συνομιλούμε εμείς με τους Αιγύπτιους κι όχι οι Τούρκοι. Αυτό ήταν ένα μεγάλο αβαντάζ για την Ελλάδα ως τώρα, που λειτουργούσε ως αντίβαρο στις σχέσεις Λιβύης – Τουρκίας.