«ΣΥΣΑ» με υπερβολική δόση Στέφανου έφερε νέο χάος στον ΣΥΡΙΖΑ

Θύελλα για το όνομα και το αρχηγικό κόμμα που ετοιμάζει ο Κασσελάκης - Κάλπες ζητούν οι «87»
18:41 - 5 Σεπτεμβρίου 2024
Η Όλγα Γεροβασίλη

Στα τυφλά βαδίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, λίγο πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΕ το Σαββατοκύριακο. Μετά την κίνηση απελπισίας που έκανε την Τρίτη το μεσημέρι επαναφέροντας τον Παύλο Πολάκη στην ΚΟ, χωρίς στην πραγματικότητα να συντρέχει κάποιος λόγος, στη συνέχεια άνοιξε το θέμα της αλλαγής του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ («Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς») και των οργάνων του κόμματος. Η πρόταση για αλλαγή ονόματος έχει προκαλέσει καταιγισμό σχολίων, όχι μόνο εντός του κόμματος αλλά και στο διαδίκτυο, με πολλούς να χρησιμοποιούν ειρωνικά το αρκτικόλεξο ΣΥΣΑ για να λοιδορήσουν το νέο όνομα (το ΣΙΣΑ -με γιώτα- είναι συνθετικό ναρκωτικό).

Στην πραγματικότητα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται να λειτουργεί με πανικό, καθώς η επιστροφή του Παύλου Πολάκη δείχνει ότι έγινε μόνο και μόνο για να μην καταθέσει ο βουλευτής Χανίων πρόταση μομφής εναντίον του και προφανώς για τον εξευμενίσει ενόψει της δύσκολης συνεδρίασης της ΚΕ. Όπως λένε στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτό που ξεχνάει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι να αμφισβητηθεί. Εάν δηλαδή στη διήμερη διαδικασία υπάρξουν 30-35 άτομα, στο σύνολο των 80 που θα μιλήσουν, οι οποίοι θα τον επικρίνουν με σφοδρότητα, πώς θα μπορεί από τη Δευτέρα να εμφανίζεται σαν να μη συμβαίνει τίποτα στο κόμμα;

Ο Σφακιανός

Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι ο Παύλος Πολάκης επιμένει στον δρόμο της αμφισβήτησης, ακόμα και αν δεν καταθέσει πρόταση μομφής. «Υπάρχουν και άλλοι τρόποι να αντιδράσει κάποιος», ανέφερε χαρακτηριστικά στους συνομιλητές του. Η επιστροφή του Παύλου Πολάκη με τον τρόπο που έγινε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και πρωτοφανής, καθώς ποτέ μέχρι σήμερα κανένας βουλευτής σε κανένα κόμμα δεν έχει επιτρέψει μέσα σε έναν μήνα, χωρίς μάλιστα να ζητήσει συγνώμη για τους λόγους για τους οποίους διεγράφη.

Ο Παύλος Πολάκης

Εν τω μεταξύ -και προφανώς για να απεγκλωβιστεί από το θέμα Πολάκη- ο Στέφανος Κασσελάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης των καταστατικών αλλαγών, εμφανίστηκε με ένα χαρτί στο χέρι να μιλά για αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο κόμμα, χωρίς να αναφέρεται συγκεκριμένα στα άρθρα του καταστατικού που πρέπει να ανοίξουν για συζήτηση. Οι πληροφορίες λένε ότι όσα είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στην αρμόδια επιτροπή αντιμετωπίστηκαν αρνητικά από την πλειοψηφία των στελεχών, ακόμα και από αυτούς που κρατούν ουδέτερη στάση, δηλαδή από τους… Ελβετούς.

Όπως ήταν φυσικό, τα ηγετικά στελέχη της κίνησης των «87», όπως η Όλγα Γεροβασίλη και ο Γιώργος Βασιλειάδης, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις αλλαγές με πολύ έντονο τρόπο, καλώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να προσφύγει στη βάση, ώστε να κριθεί με καθαρό τρόπο το πολιτικό του σχέδιο. Όπως επισημαίνουν στελέχη από την πλευρά των «87», το ζήτημα δεν είναι το όνομα -για το οποίο ο Στέφανος Κασσελάκης είχε δεσμευθεί ότι δεν θα το αλλάξει-, αλλά οι άλλες αλλαγές, που δείχνουν ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχεδιάζει ένα άλλο κόμμα.

Η Όλγα Γεροβασίλη

Αντιδράσεις

Ο Γιώργος Βασιλειάδης, σχολιάζοντας αυτές τις αλλαγές, είπε ότι ο ίδιος δεν θα ενδιαφερθεί να συμμετάσχει στα όργανα, καθώς θα πρόκειται για ένα κόμμα ΙΧ – «Κασσελάκη και φίλοι», όπως είπε χαρακτηριστικά. Την ίδια στιγμή ο Σωκράτης Φάμελλος και η Όλγα Γεροβασίλη εμφανίζονται να επιμένουν στην προσφυγή στις κάλπες, προκειμένου να βρεθεί μία λύση. Και η λύση αυτή δεν είναι άλλη από την ήττα του Στέφανου Κασσελάκη σε μία τέτοια εκλογική διαδικασία ή το διαρκές αντάρτικο από την πλευρά των διαφωνούντων.

«Προφανώς χρειάζεται αυτή τη στιγμή όχι απλά να σταματήσει αυτή η ρευστοποίηση, αλλά χρειάζεται να ισχυροποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό τον λόγο και έχω θέσει το ζήτημα ότι πρέπει να εμπιστευτούμε τα όργανα και τη βάση του κόμματος», είπε ο πρώην πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Η Όλγα Γεροβασίλη απέδωσε στον Στέφανο Κασσελάκη την κύρια ευθύνη για την κρίση και εσωστρέφεια στην οποία τελεί ο ΣΥΡΙΖΑ -ο ίδιος τα προκαλεί, είπε- και εκτίμησε ότι έχει επιλέξει τον δρόμο για ένα «μικρό και προσωποπαγές» κόμμα.

Ακόμα και ο Νίκος Παππάς, σχολιάζοντας το θέμα της ονομασίας, τόνισε: «Δεν είμαι πολύ σίγουρος ότι πρέπει να μας απασχολήσει αυτό στο συνέδριο». Αρνητικός στην αλλαγή της ονομασίας εμφανίστηκε και ο βουλευτής Βασίλης Κόκκαλης. Ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης σε δήλωσή του δήλωσε: «Δεν πάει άλλο. Την κύρια ευθύνη για την υπονόμευση του ΣΥΡΙΖΑ την έχει η ηγεσία», ενώ ο Χρήστος Γιαννούλης τόνισε: «Δεν μας αξίζει ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνεται αντικείμενο χλεύης, ειρωνικών και σαρκαστικών σχολίων».

Ζητούν την αποπομπή Παππά για τις χυδαίες επιθέσεις

Nα λάβει μέτρα κατά του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ (και καλαθοσφαιριστή πλέον του Ηλυσιακού), Νίκου Παππά, ζητούν με επιστολή τους προς την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, η Ελίζα Βόζεμπεργκ ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην ΚΟ του ΕΛΚ, και ο Chief Whip της ΚΟ, Γερούν Λένερς.

Στην επιστολή, αφού εκφράζεται η ανησυχία αναφορικά με τα πρόσφατα δημοσιεύματα σε ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης «που έφεραν στο φως σειρά αλλεπάλληλων χυδαίων, ρατσιστικών, σεξιστικών και υβριστικών επιθέσεων που αποδίδονται στον κ. Παππά», τονίζεται ότι «την ώρα που η ΕΕ καλεί σε ενότητα για την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους, είναι ανησυχητικό ότι ένα νεοεκλεγέν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθετεί τέτοια συμπεριφορά». «Τέτοιου είδους δηλώσεις δεν έχουν θέση σε έναν θεσμό που εκπροσωπεί τη Δημοκρατία, καθώς αποτελεί τη φωνή των Ευρωπαίων πολιτών», αναφέρεται σε άλλο σημείο της επιστολής.

Οι συνυπογράφοντες την επιστολή ζητούν από την κυρία Μέτσολα να εξετάσει την υπόθεση και καλούν «την Ομάδα της Αριστεράς να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα απέναντι στη συμπεριφορά του ευρωβουλευτή Νίκου Παππά, συμπεριλαμβανομένης της αποπομπής του από την Ομάδα, καθώς η συμπεριφορά αυτή δεν είναι η αρμόζουσα για έναν δημοκρατικά εκλεγμένο εκπρόσωπο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». «Η μη ανάληψη δράσης συνιστά συναίνεση σε πρακτικές εχθροπάθειας», καταλήγουν στην επιστολή τους.

Τελεσίγραφο στον Σπίρτζη

Ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ έχει κληθεί για τρίτη και τελευταία φορά ο Χρήστος Σπίρτζης, προκειμένου να δώσει επιπλέον εξηγήσεις για όσα τού καταλογίζουν 70 μέλη του κόμματος για «αντικαταστατική και αντικομματική συμπεριφορά». Έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση του Πειθαρχικού, δεν κατέστη δυνατό να ληφθεί απόφαση και καθώς όλα δείχνουν ότι η εισήγηση θα προβλέπει την επιβολή βαριάς ποινής (αναστολή κομματικής ιδιότητας ή διαγραφή), ο πρώην υπουργός Μεταφορών θα πρέπει να απολογηθεί εκ νέου σήμερα το απόγευμα. Θυμίζουμε ότι με επιστολή του προς την Επιτροπή Δεοντολογίας, στις 31 Αυγούστου, ο κ. Σπίρτζης είχε καταγγείλει την ηγεσία του κόμματος για τακτικισμούς, τονίζοντας ότι η διαγραφή του αποτελεί προειλημμένη απόφαση.

Έτοιμος να διεκδικήσει την ηγεσία ο Φαραντούρης

Νικόλας Φαραντούρης

Με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής προ των πυλών εν μέσω διχαστικού κλίματος, ο Νίκος Φαραντούρης δηλώνει έτοιμος να διεκδικήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. «Διαχρονικά ο δικός μου ρόλος αλλά και οι πρόσφατες πρωτοβουλίες μου δεν είναι παρά μια υπόμνηση της παρακαταθήκης μας. Της παρακαταθήκης ενός κόμματος που κυβέρνησε πρόσφατα τη χώρα, εμπέδωσε τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, έλυσε προβλήματα, οδήγησε την Ελλάδα εκτός μνημονίων με γεμάτα ταμεία και προστάτευσε το κράτος πρόνοιας», είπε (Euroavtiv) ο ευρωβουλευτής, αναφερόμενος στη διακυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα την περίοδο Ιανουάριος 2015 – Ιούλιος 2019. «Είναι η παρακαταθήκη του μεγαλύτερου κόμματος της Αριστεράς στην Ευρώπη. Αυτή την παρακαταθήκη αισθάνομαι έναντι των χιλιάδων μελών και φίλων μας ότι οφείλω, τόσο εγώ όσο και κάθε στέλεχος που αγαπά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να την περιφρουρήσω και να την επεκτείνω με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Ακόμη και θέτοντας εαυτόν στην κρίση των μελών μας», πρόσθεσε o κ. Φαραντούρης.

«Μεταναστεύσεις» βουλευτών φέρνουν οι αλλαγές Κασσελάκη

«Καραμπόλες» και σοβαρές ανακατατάξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν οι καταστατικές αλλαγές που προτείνει ο Στέφανος Κασσελάκης. Η εφαρμογή ορίου τριών θητειών στους βουλευτές θα βγάλει εκτός παιχνιδιού κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου, ακόμα και στενούς συνεργάτες του προέδρου, που θα υποχρεωθούν να αλλάξουν εκλογική περιφέρεια.

Αν όμως αυτή η αλλαγή περάσει από το συνέδριο του Οκτωβρίου και συνδυαστεί με το γεγονός ότι το ένα τρίτο των ψηφοδελτίων και το Επικρατείας θα συμπληρώνεται από επιλογές του προέδρου του κόμματος, ο κ. Κασσελάκης καθίσταται ο απόλυτος κυρίαρχος του εσωκομματικού παιχνιδιού. Οι μετακινήσεις «προεδρικών» σε ασφαλείς εκλογικές περιφέρειες, σε εκείνες δηλαδή που το κόμμα εκτιμάται ότι θα εκλέξει βουλευτή, ακόμη και σε μονοψήφιο ποσοστό, μπορεί να δώσουν εισιτήριο για την επόμενη Βουλή σε στελέχη που στηρίζουν τον κ. Κασσελάκη.

Η Θεοδώρα Τζάκρη με τον Σωκράτη Φάμελλο

Στην περίπτωση λοιπόν που περάσει η πρόταση του κ. Κασσελάκη, οι βουλευτές που βρίσκονται στην ηγετική ομάδα και θα κληθούν να «μεταναστεύσουν» σε άλλη εκλογική περιφέρεια είναι οι Νίκος Παππάς, Νίνα Κασιμάτη, Θεοδώρα Τζάκρη. Ο κ. Παππάς, καθώς θα πρέπει να εγκαταλείψει τον Νότιο Τομέα Αθηνών, όπου διαθέτει ισχυρά κομματικά ερείσματα λόγω εντοπιότητας, αλλά και η Νίνα Κασιμάτη, που θα κληθεί να μην κατέλθει στην Β΄ Πειραιά. Από μια τέτοια ρύθμιση ευνοημένη θα ήταν η κυρία Τζάκρη, αφού η έδρα της Πέλλας υπήρξε η τελευταία που κερδήθηκε οριακά στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2023. Το μέτρο «παρασύρει» επίσης βουλευτές της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Νίκος Παππάς με την Όλγα Γεροβασίλη

Στην περίπτωση του Παύλου Πολάκη, ο «κόφτης» των τριών θητειών θα τον εκτοπίσει από τα Χανιά. Με βάση όμως τα σημερινά εκλογικά ποσοστά και τις δημοσκοπήσεις, μια μετακίνηση σε άλλη περιφέρεια ενδεχομένως να «βόλευε» τον κ. Πολάκη καθώς θεωρείται πολύ δύσκολο ο ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει έδρα στα Χανιά. Παράλληλα, η Όλγα Γεροβασίλη θα κληθεί να εγκαταλείψει τον νομό Άρτας και ο Σωκράτης Φάμελλος τη Β΄ Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, να αφήσει την Πρέβεζα θα κληθεί και ο βουλευτής Κώστας Μπάρκας, ο οποίος είναι ένας από τους μακροβιότερους βουλευτές του κόμματος, όπως και ο βουλευτής Κορινθίας Γιώργος Ψυχογιός.