Η ατζέντα στον ΟΗΕ και οι απουσίες

16:53 - 20 Σεπτέμβριος 2023
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ 77η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Πόσο «ηνωμένα» παραμένουν στις μέρες μας τα Ηνωμένα Έθνη; Διπλωματικές αποστολές και διεθνείς αναλυτές επαναλαμβάνουν το ίδιο ερώτημα, ξανά και ξανά, τη στιγμή που στη Νέα Υόρκη βρίσκεται από χθες σε εξέλιξη η ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Οι λαοί προσβλέπουν στους ηγέτες τους για να τους υποδείξουν μια διέξοδο από την [παγκόσμια] ανακατωσούρα», δήλωνε στο περιθώριο της συνάντησης ο γενικός γραμματέας των ΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. «Ωστόσο, οι γεωπολιτικές έριδες υπονομεύουν τη δυνατότητά μας να αντιδράσουμε…».

Γεγονός είναι πως οι 140 ηγέτες, κάτω από τη μεγάλη ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών, έχουν πολλά θέματα στην ατζέντα τους: τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την εκτόξευση του κόστους ζωής, την κλιματική αλλαγή που εξελίσσεται σε παγκόσμια μάστιγα, την τεχνητή νοημοσύνη που αλλάζει για πάντα τις κοινωνικές ισορροπίες. Αλλά και την επέλαση της φτώχειας, που απειλεί τον κόσμο με καταστροφή πυρηνικών διαστάσεων!

Στο πλευρό της αδιαμφισβήτητης «πρωταγωνίστριας» της συνάντησης, της Ουκρανίας, η οποία μέσω του προέδρου της, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα επικαλεστεί και πάλι την ανάγκη των ηγετών  του κόσμου να επιδείξουν αλληλεγγύη, αναπτύσσονται πλέον άλλες δυνάμεις. Τα θέματα ασφαλείας περνούν σε δεύτερη μοίρα, όπως μεταδίδει το BBC, καθώς η ουκρανική σύρραξη προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά στις εθνικές οικονομίες, με την εκρηκτική άνοδο στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας.

Ωστόσο, ποιος θα υποστηρίξει αυτές τις θέσεις όταν από τη συνάντηση απουσιάζουν οι άμεσα θιγόμενοι από το Ουκρανικό Ευρωπαίοι, όπως ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν ή ο Βρετανός πρωθυπουργός Σούνακ;

Εκτός του δικαιολογημένα απόντος, λόγω του διεθνούς εντάλματος που εκκρεμεί εναντίον του,  Ρώσου προέδρου Πούτιν, στις χώρες που δεν θα δώσουν το «παρών» στη Νέα Υόρκη συγκαταλέγονται η Κίνα και η Ινδία.

«Διεθνείς δυνάμεις μπλοκάρουν ολοένα και περισσότερο τη δυνατότητα του ΟΗΕ για ουσιαστικές παρεμβάσεις», σημείωνε επιγραμματικά προ ημερών το Foreign Policy, υπονοώντας τους περιφερειακούς πολιτικούς σχηματισμούς (G-7, G-20, BRICS) που παρακάμπτουν τα Ηνωμένα Έθνη και χαράζουν δική τους γραμμή πλεύσης.