Ιλαροτραγικές καταστάσεις εκτυλίσσονται πλέον στην εσωκομματική αρένα του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της κρίσιμης μάχης που θα δοθεί στην Κεντρική Επιτροπή το προσεχές Σαββατοκύριακο. Ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος επέστρεψε χθες «νικητής» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με «υπογραφή» Κασσελάκη – Παππά, εμφανίζεται να μην παίρνει τίποτα πίσω από όσα έχει πει όλο το προηγούμενο διάστημα εναντίον της ηγεσίας του κόμματος, ψέγει τις πρακτικές του κόμματος και δίνει ραντεβού για «τα περαιτέρω» στην Κεντρική Επιτροπή, έχοντας δηλώσει την πρόθεσή του να είναι «παρών» στις εσωκομματικές εξελίξεις, χωρίς πάντως να έχει ανοίξει τα χαρτιά του.
Η διαγραφή του βουλευτή Χανίων κράτησε μόλις 39 ημέρες και η απόφαση του προέδρου του κόμματος για την επαναφορά του στα κοινοβουλευτικά έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιβεβαιώνει ότι ο κ. Κασσελάκης ανησυχεί σφόδρα βλέποντας ότι χάνει διαρκώς έδαφος και δυνάμεις, και επιχειρεί με κάθε τρόπο να περιορίσει τις πηγές αμφισβήτησης της ηγεσίας του στο κόμμα, μέσω της κατάθεσης πρότασης μομφής στην Κεντρική Επιτροπή.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι περίπου μία ώρα πριν ο Νίκος Παππάς στείλει στον πρόεδρο της Βουλής την επιστολή για την επιστροφή του κ. Πολάκη, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Βούλα Κεχαγιά, έλεγε (Real FM) ότι «δεν τίθεται θέμα επανένταξής του στην ΚΟ, επειδή δεν έχει ζητήσει συγγνώμη». Κάτι που, αν δεν αποτελεί εμβόλιμο σκετς στην κωμωδία που παίζεται στον ΣΥΡΙΖΑ, πιθανότατα σημαίνει ότι η απόφαση ελήφθη αιφνιδίως από τους κ. Κασσελάκη και Παππά ως κίνηση τακτικής κατευνασμού.
Για «παρωδία του σίριαλ Πολάκη» κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία, σχολιάζοντας την ανάκληση της διαγραφής του κ. Πολάκη. Η Πειραιώς, σε ανακοίνωσή της, τονίζει επίσης πως η επιστροφή του βουλευτή Χανίων ξεπέρασε κάθε όριο, προσθέτοντας: «Είναι πλέον προφανές ότι ο κ. Πολάκης είναι ο πραγματικός αρχηγός του κόμματός του».
«ΠΑΜΕ ΓΕΡΑ»
Τις διεργασίες στην Κουμουνδούρου σχολίασε όμως και ο εκδότης των «Παραπολιτικών», Γιάννης Κουρτάκης, δίνοντας το δημοσιογραφικό στίγμα όσων τεκταίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ. «Και τώρα ήρθε η ώρα του Παύλου Πολάκη. Η ώρα να γίνει κανονικός αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Πάμε γερά με τον Παυλή», γράφει σε ανάρτησή του στα social media.
Η προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης και αποφυγής της πρότασης μομφής με την επιστροφή του Χανιώτη βουλευτή στην ΚΟ φαίνεται πάντως να πέφτει στο κενό. «Κάποιοι προσπαθούν να διορθώσουν το απαράδεκτο. Η επιστροφή μου, η τυπική, γιατί δεν έφυγα ποτέ, δεν αλλάζει σε τίποτα την πολιτική εκτίμηση που έχω κάνει ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό και ότι υπάρχει ανάγκη για μια ισχυρή δυναμική αξιωματική αντιπολίτευση με προγραμματικό ρόλο που θα ρίξει την κυβέρνηση Μητσοτάκη», δήλωσε ο κ. Πολάκης, συνεχίζοντας να εξαπολύει πυρά κατά του κ. Κασσελάκη.
«Δεν αλλάζει η ποιοτική εκτίμηση που έχω κάνει για την ανάγκη δυναμικής αντιπολίτευσης. Ό,τι έχω πει ισχύει, τα υπόλοιπα θα τα πούμε στην Κεντρική Επιτροπή. Δεν είμαι κανένα παιδάκι, για να με διαγράφουν χωρίς ενημέρωση και να με επαναφέρουν με μια ενημέρωση του Νίκου Παππά λίγα λεπτά πριν», πρόσθεσε. «Όπως είχα δηλώσει την ημέρα της απαράδεκτης διαγραφής, ήμουν, είμαι και θα είμαι ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε επίσης, επαναλαμβάνοντας ότι «ήταν στημένο το σκηνικό την ημέρα εκείνη».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, σχολιάζοντας την επιστροφή Πολάκη, ανέφερε ότι τώρα υπάρχει το έδαφος για μία ανασύνταξη και πως σε αυτή την προσπάθεια μπορεί παρά πολύ να συμβάλει ο Χανιώτης βουλευτής. «Με απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, ο βουλευτής Χανίων Παύλος Πολάκης επανεντάσσεται στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Η σχετική επιστολή έχει φτάσει στο γραφείο του προέδρου της Βουλής. Υπάρχει το έδαφος για μία ανασύνταξη. Σε αυτή την προσπάθεια μπορούνε πολλοί να συμβάλουν. Η προοδευτική κριτική είναι δικαίωμα δεδηλωμένο, μπορεί ο καθένας να την κάνει. Συζητάμε τα πάντα δημοκρατικά. Προχωράμε», δήλωσε από το περιστύλιο της Βουλής. «Είναι μία ξεκάθαρη απόφαση. Υπέστη μία ποινή ο Παύλος Πολάκης για θέματα συμπεριφοράς, έκλεισε αυτός ο κύκλος, προχωράμε», πρόσθεσε.
Αντιπερισπασμός Στέφανου: «Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς» το νέο όνομα στο κόμμα
Την αλλαγή ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και την κατάργηση της Κεντρικής Επιτροπής, προτείνει ο Στέφανος Κασσελάκης, προκειμένου να βρει διέξοδο από την αυξανόμενη εσωστρέφεια στην Κουμουνδούρου. Επιχειρώντας να αλλάξει την εσωκομματική ατζέντα μπροστά στο ενδεχόμενο αμφισβήτησης της ηγεσίας του και να βγάλει από το κάδρο τον Παύλο Πολάκη, ο κ. Κασσελάκης στην τοποθέτησή του κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Καταστατικού του κόμματος παρουσίασε κάποιες από τις σαρωτικές αλλαγές που προωθεί ενόψει του συνεδρίου τον Οκτώβριο.
Ο κ. Κασσελάκης προτείνει το νέο όνομα του κόμματος να είναι «Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς», την αντικατάσταση του ανώτερου κομματικού οργάνου, αλλά και μια σειρά από ασυμβίβαστα. Οι βουλευτές δεν θα μετέχουν στα κομματικά όργανα, σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Κασσελάκη, και θα έχουν δυνατότητα να εκλεγούν για τρεις θητείες. Στην περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να εκλεγεί για μια ακόμα θητεία, θα πρέπει να αλλάξει Εκλογική Περιφέρεια. Αν κάποιος θέλει να είναι υποψήφιος στις εκλογές και μετέχει σε όργανο του κόμματος, θα πρέπει να έχει παραιτηθεί από αυτό 24 μήνες πριν. Για τη γραμμή του κόμματος σε κορυφαία θέματα αλλά και για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων θα αποφασίζουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Βουλευτές και ευρωβουλευτές του κόμματος θα συμμετέχουν ex officio μόνο στο Εθνικό Συμβούλιο, που θα αντικαταστήσει τη σημερινή Κεντρική Επιτροπή και θα απαρτίζεται από μόλις 151 μέλη.
Στις «καθυστερήσεις» παιζόταν μέχρι χθες αργά το βράδυ η τύχη του Χρήστου Σπίρτζη στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα 15 μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας κλήθηκαν να επιλέξουν ανάμεσα στη διαγραφή, την αναστολή ιδιότητας μέλους του πρώην υπουργού Μεταφορών για κάποιο χρονικό διάστημα ή την επιβολή απλής επίπληξης.
Οι εξηγήσεις Λινού και το παρασκήνιο με τον ουρανοκατέβατο και τον Καπνισάκη
Δεν λέει να κοπάσει ο «πόλεμος» μεταξύ της Αθηνάς Λινού και του Παύλου Πολάκη.
Στην πρώτη τοποθέτησή της (Action 24) η κυρία Λινού αποκάλυψε ότι όταν ρωτήθηκε για τον Στέφανο Κασσελάκη, που αμφισβήτησε τα οικονομικά στοιχεία του Ινστιτούτου Prolepsis, απάντησε ότι «με τον ίδιο τον κύριο Κασσελάκη ακόμη και την ημέρα της διαγραφής δεν συζήτησα κάτι τέτοιο. Σε κάποια φάση μού είπε ότι χρειάζεται μια γνωμοδότηση ότι μπορούσα να είμαι στο ινστιτούτο και ταυτόχρονα βουλευτής. Πήρε τη γνωμοδότηση και επεσήμανε ότι εγώ είχα παραιτηθεί μέσα στο σωστό όριο, ακόμη και αν συμμετείχα σε κερδοσκοπική εταιρεία».
Σημείωσε δε ότι ο Καπνισάκης (διευθυντής του γραφείου Κασσελάκη) με ένα SMS ζήτησε περαιτέρω λεπτομέρειες. «Μου ζήτησε ονόματα. Αυτό έγινε το βράδυ της Δευτέρας. Την Τρίτη ήμασταν όλοι, συμπεριλαμβανομένου του κυρίου Καπνισάκη, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα που ζητήθηκε η απομάκρυνση του κυρίου Φάμελλου. Τέθηκε το θέμα στην ψηφοφορία. Ο κύριος Καπνισάκης δεν μου είπε τίποτα. Ψήφισα αντίθετα με την πρόταση του προέδρου. Την άλλη μέρα παίρνω SMS από τον κύριο Καπνισάκη -πουθενά δεν εμφανίζεται ο Κασσελάκης- που μου ζητά την παραίτησή μου και την επιστροφή της έδρας μου».
Εξήγησε δε πως η ίδια δήλωσε στην ΚΟ ότι «ο Παύλος παραμένει φίλος μου». Ο κ. Πολάκης άφησε χθες νέες αιχμές, σχολιάζοντας ότι «μετά το εξώδικο, μετά το τηλέφωνο, τώρα γίναμε και φίλοι! Της υποκρισίας το ανάγνωσμα!».