Μετά τον «γάμο» με Παππά, φλερτάρει τον Πολάκη

Ο Στέφανος «θυσίασε» την Αθηνά, για να εξευμενίσει τον αψύ Σφακιανό - Λινού: Δεν παραδίδω την έδρα - «87»: Αρχηγός χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα ο Κασσελάκης
17:35 - 29 Αυγούστου 2024

Η επόμενη μέρα μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, που ανέδειξε το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στους βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημαδεύτηκε από το θέμα της Αθηνάς Λινού, η οποία τέθηκε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας (με επιστολή του Νίκου Παππά στη Βουλή), καθώς οι εξηγήσεις που έδωσε για όσα την κατηγορεί ο Παύλος Πολάκης σχετικά με τα οικονομικά του ινστιτούτου Prolepsis δεν ήταν επαρκείς. Η βουλευτής, με επιστολή της προς τον Στέφανο Κασσελάκη, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί ούτε να παραδώσει την έδρα της, κατηγορώντας παράλληλα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «συμπεριφέρεται ως αυτόκλητος δικαστής» και πως συμμετέχει στις «κακόβουλες συκοφαντίες» του βουλευτή Χανίων εναντίον της.

Στην απάντησή της, η κυρία Λινού επισημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν να παραιτηθεί, όπως της ζητήθηκε, επειδή με αυτό τον τρόπο «μου ζητάτε να αποδεχθώ μιαν ανύπαρκτη ενοχή». Εκφράζει επίσης την απορία πότε ο κ. Κασσελάκης πρόφτασε να διαβάσει τις 459 σελίδες των στοιχείων που κατέθεσε, ώστε να προβεί στην «ηθικώς και λογικώς μετέωρη αξίωση» παραίτησής της.

Η απάντηση της κυρίας Λίνου ήρθε λίγο μετά τις δηλώσεις του κ. Κασσελάκη, ότι δεν μπορούσαν από την Κουμουνδούρου να την ενημερώσουν. «Δεν με έχουν καλύψει οι εξηγήσεις της και το γραφείο μου έχει ζητήσει την παραίτησή της και τη διευκόλυνση με την παράδοση της έδρας. Δεν έχει απαντήσει σε τίποτα, ούτε τηλεφωνήματα ούτε sms ούτε και whatsapp. Αναμένουμε την απάντησή της», ανέφερε (Mega) o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Παππάς ως επικεφαλής της ΚΟ επιχείρησε πολλές φορές να μιλήσει με τη βουλευτή, προκειμένου να της ζητήσει να παραδώσει την έδρα της. Πολλοί πάντως θεωρούν ότι η απόφαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να θέσει εκτός κόμματος την κυρία Λινού έχει να κάνει, εκτός των άλλων, με δύο σημαντικούς λόγους.

Η Αθηνά Λινού

Κατ’ αρχάς η ενέργεια αυτή ικανοποίησε τον κ. Πολάκη, καθώς είχε ανοίξει βεντέτα με τη βουλευτή για το Ινστιτούτο Prolepsis. Ο βουλευτής Χανίων εμφανίστηκε ικανοποιημένος και με ανάρτησή του ανέφερε: «Απλά δικαίωση. Συνεχίζουμε για βαθιές αλλαγές». Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι, παρά την ικανοποίησή του για την εξέλιξη στην υπόθεση Λινού, ο κ. Πολάκης εμφανίζεται να επιμένει σε αυτά που έχει πει για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στην Πολιτική Γραμματεία.

Φυσικά κάνεις δεν μπορεί να ξέρει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Εάν δηλαδή ο κ. Πολάκης θα θελήσει να επιστρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ, εάν θα επιμείνει μέχρι τέλος στην κριτική που ασκεί στον πρόεδρο του κόμματος και εάν τελικά θα επιμείνει στην πρόταση μομφής. Πάντως, εάν ο βουλευτής Χανίων επιστρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό θα γίνει λίγο πριν ή λίγο μετά το συνέδριο του κόμματος. Όπως δείχνουν όλα, ο δρόμος είναι μακρύς και η επιθυμία του κ. Κασσελάκη να έχει δίπλα του τον βουλευτή Χανίων είναι μεγάλη, καθώς γνωρίζει ότι ο κ. Πολάκης τού είναι απαραίτητος, για να κρατήσει ένα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων.

Ο Παύλος Πολάκης

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι η κυρία Λινού βρέθηκε απέναντι στον κ. Κασσελάκη, καταψηφίζοντας την εισήγησή του στην ΚΟ. Το γεγονός αυτό προφανώς εκνεύρισε ιδιαίτερα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στην προχθεσινή συνεδρίαση κινδύνευσε να εμφανιστεί ότι δεν ελέγχει την ΚΟ, δεδομένου ότι η εισήγησή του πέρασε με μία ψήφο διαφορά. Άλλωστε μόνο 17 βουλευτές στάθηκαν στο πλευρό του, στο σύνολο των 35 που ήταν παρόντες. 14 βουλευτές την καταψήφισαν ενώ άλλοι 4 ψήφισαν «παρών».

Το γεγονός ότι οι «87» έσπευσαν να πανηγυρίσουν, λέγοντας ότι ο κ. Κασσελλάκης είναι πρόεδρος κόμματος χωρίς ΚΟ, δείχνει το τι θα ακολουθήσει μέχρι το συνέδριο. Η πρώτη αντιπαράθεση αναμένεται να γίνει στην ΚΕ στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου, όπου όλες οι πλευρές θα μετρήσουν τις δυνάμεις τους. Οι «87» υποστηρίζουν ότι πλέον τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα φαντάζεται η πλευρά του προέδρου, ενώ η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι στη συνεδρίαση οι διαφωνούντες θα πάρουν την απάντησή τους. Γι’ αυτό άλλωστε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήρε δίπλα του τον κ. Παππά, ο οποίος λέγεται ότι και αυτός επηρεάζει στελέχη της ΚΕ.

Χθες πάντως στελέχη που πρόσκεινται στην ομάδα Παππά εμφανίζονταν ιδιαίτερα δυσαρεστημένα, καθώς δεν τους είχε ενημερώσει για την απόφασή του. Λένε μάλιστα ότι, εάν συμφώνησε στις αλλαγές των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, αυτό ήταν μεγάλο λάθος. Σε ό,τι αφορά τον κ. Φάμελλο, ο οποίος έλεγε ότι δεν γνώριζε τίποτα για τη μετακίνησή του, ο κ. Κασσελάκης απάντησε ότι ο ίδιος εδώ και έναν μήνα τον είχε ενημερώσει για τα σχέδιά του.

Το επιτελείο του προέδρου συνεχίζει να επιμένει πάντως ότι πίσω από την αμφισβήτησή του κρύβεται ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εμφανίζεται να κρατά αποστάσεις ασφαλείας από τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Φάμελλος: Δεν είμαι ούτε σύμμαχος ούτε αντίπαλος –Πότε έμαθε την «απόλυση»

Ο Σωκράτης Φάμελλος

«Aδικαιολόγητη» και «επιζήμια για τον ΣΥΡΙΖΑ» χαρακτήρισε ο Σωκράτης Φάμελλος την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να τον αντικαταστήσει με τον Νίκο Παππά στη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. «Είπα στον πρόεδρο αυτό που είπα και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ότι δηλαδή είναι μία αδικαιολόγητη και αιφνιδιαστική πρόταση με ελλιπή χαρακτηριστικά. Αλλά και ότι είναι μία επιζήμια απόφαση για τον ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε (Σκάι) ο κ. Φάμελλος, αποκαλύπτοντας ότι δεν γνώριζε τίποτα για την επιλογή της καρατόμησής του και πως ο πρόεδρος τον ενημέρωσε μόλις το πρωί της Τρίτης, δηλαδή λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ο κ. Φάμελλος τόνισε επίσης ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την ενότητα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να την παραβιάσει αμφισβητώντας την ηγεσία του κ. Κασσελάκη. «Δεν νομίζω ότι υπάρχουν προτεραιότητες στη συζήτηση για τα πρόσωπα, ούτε με τα θέματα της αμφισβήτησης εγώ έχω ποτέ μπλέξει. Πιστεύω ότι το πιο σημαντικό είναι η ενότητα και δεν θα παραβιάσω αυτό το ζήτημα», σημείωσε. «Από την πρώτη ημέρα μέχρι και χθες έκανα τα πάντα για να μην αμφισβητείται η ηγεσία του προέδρου. Mε ενδιαφέρει η ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ και η ενότητα και νομίζω ότι αυτό το υπερασπιστήκαμε και ως Κοινοβουλευτική Ομάδα και αυτό θα συνεχίσω να κάνω. Δεν είμαι ούτε σύμμαχος ούτε αντίπαλος του κ. Κασσελάκη. Το κόμμα έχει επιλέξει τον Στέφανο Κασσελάκη αλλά όπου υπάρχει θέμα πολιτικής διαφοράς θα του το λέω και θα το λέω και στα όργανα, όπως έκανα και χθες», πρόσθεσε. Ο κ. Φάμελλος δήλωσε επίσης ότι θα σεβαστεί την απόφαση του κόμματός του, εμμένοντας στο πολιτικό λάθος της απόφασης του κ. Κασσελάκη. «Η διαδικασία εκλογής προεδρείου της ΚΟ έγινε με δημοκρατική διαδικασία, αλλά ότι δεν υπήρξε αιτιολόγηση και ταυτόχρονα αυτό ανοίγει ένα εσωτερικό ζήτημα είναι πολιτικό λάθος. Δεν μπορεί όμως κανείς να χαρακτηρίσει τη διαδικασία αντιδημοκρατική», ανέφερε.

Γεροβασίλη: Κατασκευή εσωτερικών εχθρών με στόχο τον Τσίπρα

Δριμεία κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη άσκησε η Όλγα Γεροβασίλη, με αφορμή την καρατόμηση του Σωκράτη Φάμελλου και τον διορισμό του Νίκου Παππά ως νέου προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Στην τοποθέτησή της στην επεισοδιακή συνεδρίαση, η κυρία Γεροβασίλη υποστήριξε ότι ο πρόεδρος του κόμματος ευθύνεται που «παράγουμε συνεχώς αρνητικές ειδήσεις», τονίζοντας ότι και αυτός κρίνεται κάθε ημέρα. «Ποτέ το λάθος δεν διορθώνεται με λάθος. Μετά τις ευρωεκλογές μόνο λάθη πάνω σε προηγούμενα λάθη. Ξεκινώντας από την ιστορία που ξεκίνησε από τον Στέφανο Κασσελάκη για τα μαύρα. Όσα δεν τόλμησε ούτε το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο να πει», σημείωσε, κάνοντας λόγο για «κατασκευή εσωτερικών εχθρών με κύριο στόχο πλέον τον Αλέξη Τσίπρα» αλλά και «οργανωμένο σύστημα τρολ, με κεντρικό συντονισμό».

«Δεν είναι χρήσιμοι όσοι λένε σε όλα “ναι”, ενώ ξέρουν την αλήθεια», είπε επίσης η αντιπρόεδρος της Βουλής και χαρακτήρισε «άλλο ένα ξεκαθάρισμα» την πρόταση του κ. Κασσελάκη, που πέρασε οριακά, για αντικατάσταση του κ. Φάμελλου. «Ό,τι πιστεύω το έκανα πάντα ανοιχτά και ορατά, και τα θετικά και τα αρνητικά. Σήμερα δεν προτείνεται αλλαγή για να πάμε μπροστά. Γίνεται άλλο ένα ξεκαθάρισμα», παρατήρησε η κυρία Γεροβασίλη, καταλήγοντας πως «ο Σωκράτης υπηρέτησε τον ρόλο του και κράτησε τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και σε πολύ δύσκολες στιγμές με πολλή μεγάλη επάρκεια και αξιοπιστία, και αυτό είναι κοινός τόπος σε όλη την κοινωνία».

Για διάσπαση και ευτελισμό του κόμματος μιλούν στελέχη

Πληθαίνουν οι φωνές στον ΣΥΡΙΖΑ που χρεώνουν -άμεσα ή έμμεσα- στον Στέφανο Κασσελάκη το κλίμα διχασμού και την εικόνα πλήρους διάλυσης, την οποία εκπέμπει ακόμα πιο έντονα η Κουμουνδούρου μετά την αιφνιδιαστική «καρατόμηση» Φάμελλου και την αντικατάστασή του από τον Νίκο Παππά. «Ήταν υποτίμηση των βουλευτών η απουσία του Κασσελάκη από τη συνεδρίαση της ΚΟ», δήλωσε (Παραπολιτικά 90,1 FM) ο Συμεών Κεδίκογλου, σημειώνοντας ότι ο κ. Φάμελλος ανταποκρίθηκε πλήρως στα καθήκοντά του.

«Η ΚΟ σε ένα ναρκοπέδιο για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μόνη σταθερά. Δεν δόθηκε πειστική εξήγηση για την αλλαγή του», ανέφερε επίσης ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας διάσπασης. «Όλα τα φοβάμαι. Θα είναι διάσπαση; Θα είναι απομάκρυνση στελεχών; Θα είναι ρευστοποίηση του κόμματος; Όλα αυτά την ίδια μορφή έχουν…», είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία υποστήριξε (Πρώτο Πρόγραμμα) ότι η λειτουργία της ΚΟ επηρεάζεται και από τον σφοδρό κύκλο εσωστρέφειας που έχει ανοίξει με ευθύνη της ηγεσίας. «Ο πρόεδρος δεν πήρε πίσω την πρότασή του, αλλά επέμενε στο να διχάσει και την Κοινοβουλευτική Ομάδα, και μάλιστα στην έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου» δήλωσε.

«Ο κάθε πρόεδρος οφείλει να σέβεται τους βουλευτές του. Να είναι πρώτα απ’ όλα παρών και να συγκαλεί τα όργανα», είπε (Παραπολιτικά 90,1 FM) ο Χρήστος Σπίρτζης, προσθέτοντας ότι «αυτός που ευθύνεται για τον ευτελισμό του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κ. Κασσελάκης». Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Νίνα Κασιμάτη, πάντως, σχολιάζοντας (Παραπολιτικά 90,1 FM) την αντικατάσταση του κ. Φάμελλου έκανε λόγο για «επανεκίννηση» και δήλωσε ότι δεν θέλει… να διαβλέψει μια νέα διάσπαση.