«Η καλύτερη απάντηση στην ακρίβεια είναι οι μόνιμες αυξήσεις στο εισόδημα»

«Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα έπεσαν κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης, αλλά η μάχη συνεχίζεται», τόνισε ο Μητσοτάκης στο υπουργικό - Τι δείχνουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό
15:47 - 29 Αύγουστος 2024

Με έμφαση στην ακρίβεια που ταλαιπωρεί τους πολίτες αλλά και το ζήτημα της ενίσχυσης των εισοδημάτων των πολιτών, βασική προεκλογική δέσμευση της ΝΔ, πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά τη θερινή ανάπαυλα και ενόψει των πρωθυπουργικών εξαγγελιών στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ. Στην ατζέντα του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου τέθηκαν ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών, η ανάπτυξη της εθνικής Οικονομίας, με το βάρος του Μαξίμου να πέφτει εμφατικά μετά τις ευρωκάλπες του καλοκαιριού σε παρεμβάσεις με στόχευση στη μείωση του υψηλού κόστους ζωής.

Χωρίς διάθεση ωραιοποίησης της κατάστασης και με τη διαπίστωση ότι τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν πληγεί από το κύμα ακρίβειας τα τελευταία χρόνια, ο πρωθυπουργός εξέφρασε αισιοδοξία για την υποχώρηση του πληθωρισμού και για τα στοιχεία που φανερώνουν πως οι αυξήσεις των τιμών έπεσαν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, επισημαίνοντας πως η μάχη με την ακρίβεια συνεχίζεται, με αιχμές ωστόσο για την αντιπολίτευση, που καλλιεργεί αρνητικό κλίμα για τις τιμές στην αγορά, τη στιγμή που το φαινόμενο δείχνει να αποκλιμακώνεται.

«Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα έπεσαν κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης και μάλιστα, αν αφαιρέσουμε τη δυσανάλογα μεγάλη επίδραση του ελαιόλαδου στον δείκτη τιμών τροφίμων στη χώρα μας, ο δείκτης στις τιμές των τροφίμων κινείται πια πτωτικά. Η Ελλάδα παρά τα εμπόδια ανεβάζει ταχύτητα και η κυβέρνησή μας υλοποιεί καθημερινά το σχέδιο τετραετίας που έχει. Όλα τα βήματα που γίνονται θα οδηγήσουν σε μεγάλες αλλαγές προς όφελος των πολιτών», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, παρουσίασε τα στοιχεία της EUROSTAT για την εξέλιξη του πληθωρισμού στην Ελλάδα, εν συγκρίσει με τα αντίστοιχα της ΕΕ, βάσει των οποίων ο αθροιστικός γενικός πληθωρισμός από Δεκέμβριο 2021 σε Ιούλιο 2024 διαμορφώνεται στο 16,7 % για την ΕΕ, ενώ στην Ελλάδα στο 14,0%. Αντίστοιχα, ο αθροιστικός πληθωρισμός τροφίμων από Δεκέμβριο 2021 σε Ιούλιο 2024, στην ΕΕ είναι σε ποσοστό 26,1% και στη χώρα μας στο 25,8%, με τα νούμερα να δείχνουν πως ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα αυξάνεται με βραδύτερους ρυθμούς από ό,τι στην Ευρώπη.

Το ελαιόλαδο

Όσον αφορά την εξέλιξη του πληθωρισμού τροφίμων, μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου 2024 αυξήθηκε με ρυθμό 2,22% με ιδιαίτερη επίδραση του ελαιόλαδου συνολικά στον κλάδο. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο συντελεστής βαρύτητας ελαιόλαδου επί των τροφίμων ανήλθε σε 4%, με την αύξηση τιμών του ελαιόλαδου σε ετήσια βάση να ανέρχεται σε 56,7%. Η ετήσια επίδραση του προϊόντος στον πληθωρισμό τροφίμων ανήλθε σε 2,26%, ενώ ο πληθωρισμός τροφίμων χωρίς την επίδραση του ελαιόλαδου θα ανερχόταν σε -0,04%.

«Τα αναχώματα που έχουμε υψώσει είναι πολλά, είναι αποτελεσματικά και αυτή η δύσκολη φάση που έχουμε περάσει βαίνει προς το τέλος. Η μάχη συνεχίζεται. Έχουμε τώρα το μέτωπο των σχολικών ειδών. Είδα με χαρά πως αρκετές αλυσίδες προσφέρουν αισθητά χαμηλότερες τιμές από πέρσι. Πιστεύω λοιπόν ότι τόσο ο ανταγωνισμός όσο και οι έλεγχοι της πολιτείας θα λειτουργήσουν και στον τομέα αυτό και δεν θα επιβαρυνθούν δυσανάλογα τα νοικοκυριά», δήλωσε στην εισαγωγική του τοποθέτηση για το «Καλάθι του μαθητή», που έκανε πρεμιέρα χθες.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στο θέμα με τις συγκρίσεις των μισθών Ελλάδας – Βουλγαρίας, κάνοντας λόγο για «μύθους». «Θα απαντήσουμε στους μύθους για τη σύγκριση με Βουλγαρία, που έχει βασικό μισθό 400 ευρώ και εμείς 830», τόνισε χαρακτηριστικά. «Κεντρικός μας στόχος και η καλύτερη απάντηση στην ακρίβεια είναι οι μόνιμες αυξήσεις στο εισόδημα. Αυτό συνεχίζουμε να υπηρετούμε», διεμήνυσε ο Κ. Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας ανακοινώσεις για τα εισοδήματα στην επικείμενη ΔΕΘ.

Παράλληλα, αναφέρθηκε εμμέσως στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως «όσο εντείνονται τα αδιέξοδα της αντιπολίτευσης, αυξάνονται οι δικές μας ευθύνες. Ο κόσμος δεν ασχολείται με την αντιπολίτευση, αλλά με τα προβλήματά του», δίνοντας το στίγμα ότι η κυβέρνηση θα απαντήσει με την ένταση της δουλειάς και χειροπιαστό έργο στα συνθήματα της αντιπολίτευσης.

Νομοσχέδιο για ενδοοικογενειακή βία και Ταμείο Ανάκαμψης στο υπουργικό

Με βαριά ατζέντα θεμάτων συνεδρίασε χθες το υπουργικό συμβούλιο λίγες ημέρες πριν από την πολυαναμενόμενη πρωθυπουργική παρουσία στη ΔΕΘ, παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των Ελλήνων να τίθενται στο επίκεντρο, θέματα της Οικονομίας, όπως η πορεία εκτέλεσης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και σημαντικές παρεμβάσεις στην εσωτερική λειτουργία της Αστυνομίας (αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελ. 12) και οι πρωτοβουλίες του υπ. Δικαιοσύνης για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γ. Φλωρίδης, παρουσίασε το σχέδιο νόμου για την ενδοοικογενειακή βία, οι διατάξεις του οποίου στοχεύουν στην πολυεπίπεδη αντιμετώπιση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και την ουσιαστική συμβολή στην εξάλειψή της. Προτείνεται αρχικώς ο επανακαθορισμός της έννοιας του «συντρόφου» κατά την υπαγωγή στον ν. 3500/2006, ενώ εντάσσεται στο ρυθμιστικό πεδίο του νόμου η απειλή μέσω επίμονης καταδίωξης ή αθέμιτης παρακολούθησης μέλους οικογένειας. Επίσης, επιδιώκεται η αντιμετώπιση του άμεσου κινδύνου με πρόβλεψη ρυθμίσεων σχετικά με την προδικασία, τη λήψη προληπτικών μέτρων και μέτρων δικονομικού καταναγκασμού, την αρμοδιότητα, την παραπομπή, την εκδίκαση και την εκτέλεση της ποινής επί αδικημάτων ενδοοικογενειακής βίας. Παράλληλα, εισάγονται αναγκαίες ρυθμίσεις αναφορικά με τη διαδικασία της ποινικής διαμεσολάβησης. Προβλέπεται μέριμνα για την αντιμετώπιση άμεσων κινδύνων μέσω της πρόβλεψης έκδοσης διάταξης επιβολής περιοριστικών όρων, πριν από την άσκηση ποινικής δίωξης, ενώ τέλος επεκτείνεται ο κατάλογος των επαγγελματιών που έχουν υποχρέωση αναφοράς εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας με την ένταξη των φαρμακοποιών και των φυσιοθεραπευτών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Παπαθανάσης, παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο την πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», όπου στο σκέλος των επιδοτήσεων έχουν ενταχθεί πλέον 794 έργα και δέσμες έργων, ενώ στο σκέλος των δανείων έχουν συναφθεί 339 δανειακές συμβάσεις που αντιστοιχούν σε ιδιωτικές επενδύσεις συνολικού ύψους 12,4 δισ. ευρώ, από τις οποίες το 50% προέρχεται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Να σημειωθεί ότι, με την εκταμίευση του 4ου αιτήματος πληρωμής για τις επιδοτήσεις ύψους 1 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, η Ελλάδα θα έχει λάβει πάνω από το 50% των πόρων που της αναλογούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα δρομολογείται και η υποβολή του 5ου αιτήματος πληρωμής, ύψους 1,3 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κ. Χατζηδάκης, ο υπουργός Ανάπτυξης, Τ. Θεοδωρικάκος, και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χρίστος Δήμας παρουσίασαν στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο για τα κίνητρα καινοτομίας και συγχωνεύσεων επιχειρήσεων, ενώ ο κ. Θεοδωρικάκος παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Ανάπτυξης α) για την ενσωμάτωση στην ελληνική έννομη τάξη της οδηγίας 2022/2464 για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας και β) το ερανιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου, και τέλος ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δ. Παπαστεργίου, παρουσίασε την ενσωμάτωση της οδηγίας 2022/2555 για την επίτευξη υψηλού επιπέδου κυβερνοασφάλειας.

Μειώνονται τα διόδια στην Αττική Οδό

Παρεμβάσεις με στόχο να εμπεδώσουν οι πολίτες ότι η μάχη της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής είναι συνεχιζόμενη και διαρκής δρομολογεί η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει χθες τη μείωση του αντιτίμου των διοδίων της Αττικής Οδού, από τις 6 Οκτωβρίου του 2024, σε 2,5 ευρώ ανά διέλευση από 2,8 ευρώ που είναι σήμερα, προαναγγέλλοντας ότι η σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού θα υπογραφεί εντός του Σεπτεμβρίου 2024 και αμέσως μετά πρόκειται να κυρωθεί από τη Βουλή.

Την παροχή εξουσιοδότησης για την υπογραφή σύμβασης παραχώρησης υπηρεσιών χρηματοδότησης, λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης της Αττικής Οδού εισηγήθηκαν χθες στο υπουργικό ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας – σχεδόν έναν χρόνο μετά, από τότε που το ΤΑΙΠΕΔ ολοκλήρωσε τον διαγωνισμό για τη σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2022 το ΤΑΙΠΕΔ εκκίνησε τη διενέργεια διαγωνισμού για τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού για περίοδο 25 ετών ενόψει της λήξης της υφιστάμενης σύμβασης στις 6 Οκτωβρίου 2024.

Τον Ιούλιο του 2023, το Ταμείο έλαβε προσφορές από έξι επενδυτικά σχήματα και τον Οκτώβριο του 2023 ανακηρύχθηκε ο ανάδοχος του έργου έναντι τιμήματος 3.270.000.000 ευρώ.

Εκτός από το εφάπαξ τίμημα, το ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ θα εισπράττει σε ετήσια βάση το 7,5% των ακαθάριστων εσόδων της Αττικής Οδού για όλη τη διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης. Τον Ιούλιο του 2024 η σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού υποβλήθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο την εξέτασε και έκρινε ότι η διαγωνιστική διαδικασία διενεργήθηκε με σύννομο και διαφανή τρόπο. Υπενθυμίζεται ότι τον διαγωνισμό κέρδισε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προσφέροντας ένα από τα μεγαλύτερα τιμήματα στην ιστορία των παραχωρήσεων.