Υπόδειγμα για την Ελλάδα της επόμενης ημέρας αποτελούν τα μεγάλα έργα υποδομών που εξελίσσονται στη Θεσσαλονίκη και συνολικά την Κεντρική Μακεδονία, και αποσκοπούν αφενός στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και αφετέρου στην εδραίωση του στρατηγικού ρόλου που αποκτούν οι γεωπολιτικά σημαντικές περιοχές του βόρειου τμήματος της χώρας μας.
Το στίγμα της επίμονης κυβερνητικής μέριμνας για την αναβάθμιση των υποδομών της Βόρειας Ελλάδας με ταχύτητα και ολοκληρωμένο σχεδιασμό έδωσε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας παράλληλα τον κύκλο επαφών της κυβέρνησης με επιχειρηματικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς ενόψει της ομιλίας στο Βελλίδειο Συνεδριακό κέντρο, στις 7 Σεπτεμβρίου.
Λίγες ημέρες πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ και συνοδευόμενος από το «μισό υπουργικό», ο πρωθυπουργός εξέπεμψε από τη Θεσσαλονίκη το μήνυμα της σημασίας που προσδίδει η κυβέρνηση συνολικά στην περιφερειακή ανάπτυξη, παρουσιάζοντας την ψηφιακή πλατφόρμα erga.gov.gr. Η χθεσινή παρουσία του Κ. Μητσοτάκη στη συμπρωτεύουσα εκλαμβάνεται ως πρόβα τζενεράλε για την πρωθυπουργική ομιλία στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης, για την οποία έχει διαμηνυθεί ότι οι παροχές θα είναι μετρημένες, σχεδιασμένες και εναρμονισμένες με τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια. Το βάρος των ενισχύσεων θα πέσει στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που χρειάζονται στήριξη, στις παραγωγικές ηλικίες οι οποίες αναζητούν ευκαιρίες εργασίας, στην ενίσχυση της ελληνικής οικογένειας με έμφαση στα νέα ζευγάρια μέσω κινήτρων για να αποκτήσουν πρώτο ή δεύτερο παιδί, αλλά και σε διορθωτικές κινήσεις κυβερνητικών επιλογών που προκάλεσαν δυσαρέσκεια σε κοινωνικές ομάδες.
Σε αυτό το πλαίσιο, χθες, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε στη Θεσσαλονίκη με ολοκληρωμένο πλάνο τετραετίας για την ανάπτυξη της πόλης με αιχμή στην αναβάθμιση των υποδομών, τη βελτίωση των υποδομών και την ενίσχυση των δομών δημόσιας Υγείας, απαντώντας με σειρά πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων στις ανησυχίες των Βορειοελλαδιτών, με το βλέμμα στο μεγάλο στοίχημα της αντιστροφής του κλίματος προβληματισμού που κατεγράφη στην περιοχή στις πρόσφατες ευρωεκλογές, όπου σημειώθηκαν σημαντικές διαρροές στη «γαλάζια» δυναμική, με τη ΝΔ στην Α΄ Θεσσαλονίκης να καταγράφει ποσοστό 24,33% από 30,63% στις προηγούμενες ευρωεκλογές και στη Β΄ Θεσσαλονίκης 27,15% από 35,19% το 2019.
«Η Θεσσαλονίκη αλλάζει. Αλλάζει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Καμία κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει περισσότερα έργα για τη Θεσσαλονίκη από ό,τι αυτή η κυβέρνηση. Και αυτό είναι κάτι το οποίο πιστεύω ότι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης αρχίζουν και το αντιλαμβάνονται», δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης ανακοινώνοντας ότι στις 30 Νοεμβρίου του 2024 θα παραδοθεί στους Θεσσαλονικείς το Μετρό Θεσσαλονίκης, αναγνωρίζοντας τη δυσπιστία και την καχυποψία των πολιτών για το πολυσυζητημένο έργο, διαβεβαιώνοντας όμως ότι το μετρό σε 94 ημέρες δεν θα εγκαινιαστεί απλώς αλλά θα τεθεί σε λειτουργία.
Ακόμη, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε για τον οδικό άξονα Flyover ότι ο στόχος είναι να παραδοθεί την άνοιξη του 2027, πριν από τις βουλευτικές εκλογές, ενώ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρ. Σταϊκούρας, διεμήνυσε ότι η επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης στην Καλαμαριά θα ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2025, ενώ το ποσοστό ολοκλήρωσης του έργου βρίσκεται στο 89,4%.
Για την υγεία
Ειδική αναφορά έγινε στα θέματα της Υγείας, με τον Κ. Μητσοτάκη να σημειώνει πως «η Θεσσαλονίκη εντός της επόμενης τετραετίας θα έχει το πιο σύγχρονο αντικαρκινικό νοσοκομείο και το πιο σύγχρονο παιδιατρικό νοσοκομείο». Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, έκανε εκτενή αναφορά στα νοσοκομεία που θα κατασκευαστούν το επόμενο διάστημα στη Θεσσαλονίκη, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι η πόλη θα αποκτήσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια τα δύο μεγαλύτερα και καλύτερα νοσηλευτικά ιδρύματα των Βαλκανίων. Όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός, το νέο ογκολογικό νοσοκομείο, το μεγαλύτερο της χώρας, προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ενώ το παιδιατρικό νοσοκομείο, το μεγαλύτερο στην ανατολική Ευρώπη, δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, θα παραδοθεί τον Δεκέμβριο του 2027.
«Αλλά δεν είναι μόνο αυτά στη Θεσσαλονίκη. Έχουμε επίσης τη νέα πτέρυγα στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, έχουμε τα νέα κτίρια στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, έχουμε τις νέες αίθουσες στο ΑΧΕΠΑ και φυσικά την ανακαίνιση όλων των Κέντρων Υγείας», τόνισε ο υπουργός Υγείας. «Έχουμε ξεφύγει από τις πρακτικές του παρελθόντος, έχουμε αποδείξει ότι αυτά τα οποία λέμε μπορούμε να τα υλοποιήσουμε εντός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως τα αναλυτικά στοιχεία που παρουσίασαν οι αρμόδιοι υπουργοί για τα έργα στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.
Με ένα «κλικ» βλέπεις την πορεία 6.000 παρεμβάσεων και υποδομών
Ένα χρήσιμο εργαλείο ενημέρωσης, λογοδοσίας και διαφάνειας, η δημόσια ψηφιακή πλατφόρμα erga.gov.gr, παρουσιάστηκε χθες στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στην εκδήλωση «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή Ανάπτυξη», η οποία ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Πρόκειται για την εφαρμογή στην οποία είναι αναρτημένα τα πλήρη στοιχεία χρηματοδότησης και προόδου υλοποίησης που αφορούν ένα σύνολο περίπου 6.000 έργων και παρεμβάσεων, συνολικού ύψους άνω των 77 δισ. ευρώ, για την αναβάθμιση των δικτύων και των υποδομών, για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και την πράσινη μετάβαση, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των κατοίκων.
Μέσα από την εφαρμογή κάθε πολίτης με ένα «κλικ» θα έχει τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στα κρίσιμα έργα -άνω του 1.000.000 ευρώ- σε κάθε Περιφέρεια, Περιφερειακή Ενότητα και δήμο της χώρας, παρακολουθώντας την πορεία υλοποίησής τους.
Σε αυτό το πνεύμα ο πρωθυπουργός μίλησε για τη σημασία της περιφερειακής σύγκλισης που επιτυγχάνεται μέσω της εθνικής στρατηγικής για την περιφερειακή ανάπτυξη και υπογράμμισε πως με την ψηφιακή πλατφόρμα erga.gov.gr, μέσω της οποίας μπορεί να παρακολουθεί οποιοσδήποτε την πορεία των έργων και τη διαβούλευση, διασφαλίζονται η λογοδοσία, η προτεραιοποίηση και η αποτελεσματικότητα.
O υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο οποίος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του πρότζεκτ, γνωστοποίησε ότι στην ψηφιακή πλατφόρμα είναι ενταγμένα περισσότερα από 6.000 έργα όλων των ειδών, σε όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας, ενώ η χώρα μας διαθέτει κονδύλια 102 δισ. ευρώ -μέσα από το άθροισμα των κοινοτικών προγραμμάτων- έως το 2027, ώστε να υλοποιήσει διάφορα έργα στην ελληνική επικράτεια.
«Πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο δημοσίων επενδύσεων από τη μεταπολιτευτική περίοδο και μετά», σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η αποστολή της ελληνικής κυβέρνησης είναι μία και αφορά στο «να πάει μπροστά η Ελλάδα, να καλύψει το χαμένο έδαφος, να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο και τις χαμένες αναπτυξιακές ευκαιρίες». «Δουλεύουμε για να πάει μπροστά καθεμία Περιφέρεια και ειδικά της Κεντρικής Μακεδονίας που έχει χάσει πολλές ευκαιρίες στο παρελθόν», είπε.
Δίκαιη ανάπτυξη
Η ψηφιακή πλατφόρμα erga.gov.gr «θα φιλοξενήσει, θα ενσωματώσει και θα σηματοδοτήσει ένα νέο πρότυπο περιφερειακού και τοπικού σχεδιασμού, προκειμένου να πετύχουμε πιο γρήγορα τη συνοχή, τη σύγκλιση και την ανταγωνιστικότητα», είπε σχετικώς ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Αθανάσιος Κοντογεώργης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση από την πρώτη θητεία έθεσε ως προϋπόθεση «η ανάπτυξη να αφορά όλους και αυτό σημαίνει ομοιογενή και αναλογική κατανομή μιας δίκαιης ανάπτυξης και ταυτόχρονα βέβαια να καταπολεμήσουμε ενδοπεριφερειακές και διαπεριφερειακές ανισότητες που μπορεί να επιμένουν».
«Πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά τις ιδιαιτερότητες της κάθε Περιφέρειας, ώστε να μπορούμε να σχεδιάζουμε με τα καλύτερα εργαλεία και να φέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Στην Κεντρική Μακεδονία αξιοποιούμε όλες τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Περιφέρειας, καθώς έχει την πλεονεκτική γεωγραφική θέση που την καθιστά διάδρομο των ηπειρωτικών δικτύων μεταφορών, επικοινωνίας της χώρας προς τις χώρες της Βαλκανικής και κύριο διαμετακομιστικό κόμβο για την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης», συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Παπαθανάσης, ο οποίος αναλύοντας τα στοιχεία για την Κεντρική Μακεδονία, τόνισε πως το 2023 η ανεργία μειώθηκε κατά 5,5% και ανήλθε σε 14,1%, από το 19,6% που ήταν το 2019. Πρόσθεσε, δε, πως το ΑΕΠ αυξήθηκε στο ίδιο χρονικό διάστημα κατά 21% και υπογράμμισε πως σήμερα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας λειτουργούν περισσότερες από 22.290 επιχειρήσεις, σημειώνοντας μια αύξηση της τάξης του 17,8%.
Η ατζέντα του σημερινού υπουργικού συμβουλίου
Με την προετοιμασία της διήμερης πρωθυπουργικής παρουσίας στη συμπρωτεύουσα ενόψει της ΔΕΘ να προχωρά με γοργό ρυθμό από το πρωθυπουργικό επιτελείο, δίνεται παράλληλα το σήμα της ολικής επαναφοράς της κυβέρνησης: Σήμερα στις 11.00 θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργικό συμβούλιο, στην πρώτη συνεδρίαση μετά τη θερινή ανάπαυλα. Τα θέματα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου είναι:
-Ενημέρωση από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση, για την πρόοδο των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας,
-Παρουσίαση από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, και τον υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο, του νομοσχεδίου για τα κίνητρα καινοτομίας και συγχωνεύσεων επιχειρήσεων,
-Παρουσίαση από τον υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο, των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) ενσωμάτωση οδηγίας 2022/2464 για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας, β) ερανιστικό νομοσχέδιο,
-Παρουσίαση από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση του Αρχηγείου και των Επιτελικών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και την αναβάθμιση της Αστυνομικής Ακαδημίας,
-Παρουσίαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας,
-Παρουσίαση από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της οδηγίας 2022/2555 για την επίτευξη υψηλού επιπέδου κυβερνοασφάλειας,