Οι «αόρατοι» πύραυλοι των Φρουρών της Επανάστασης

Σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση, έχουν εφοδιαστεί με 2.654 στρατιωτικά συστήματα, όπως υπερόπλα μεγάλου και μεσαίου βεληνεκούς και μονάδες ηλεκτρονικού πολέμου
15:54 - 12 Αυγούστου 2024

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν πρόσθεσαν νέους πυραύλους και drones στο οπλοστάσιο των ναυτικών τους δυνάμεων. Αυτό μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση, καθώς οι εντάσεις κλιμακώνονται στην περιοχή μετά τη δολοφονία του ηγέτη της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στην Τεχεράνη. «Ένας μεγάλος αριθμός πυραύλων κρουζ προστέθηκε στον ναυτικό στόλο των Φρουρών της Επανάστασης με εντολή του αρχηγού» του κλάδου αυτού των ενόπλων δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση. Οι νέοι αυτοί πύραυλοι «έχουν δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένης εκρηκτικής κεφαλής υψηλής ισχύος που είναι μη ανιχνεύσιμη και μπορούν να προκαλέσουν εκτεταμένες ζημιές και να βυθίσουν τους στόχους τους», πρόσθεσε η ανακοίνωση των Φρουρών.

Σύμφωνα με την τηλεόραση, συνολικά 2.654 στρατιωτικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων μεγάλου και μεσαίου βεληνεκούς, εκρηκτικών, μαχητικών και αναγνωριστικών drones, καθώς και μονάδων ηλεκτρονικού πολέμου, ενσωματώθηκαν στις ναυτικές δυνάμεις των Φρουρών. «Αν δεν είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τον εχθρό στα βάθη των θαλασσών και των ωκεανών ανά πάσα στιγμή και να τον σταματήσουμε από απόσταση, θα αντιμετωπίσουμε αναπόφευκτα προβλήματα στα εθνικά μας σύνορα», δήλωσε ο στρατηγός Χοσεΐν Σαλαμί, επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης. «Στον σημερινό κόσμο, ή πρέπει να είσαι δυνατός για να επιβιώσεις και να είσαι ασφαλής, ή να παραδοθείς· δεν υπάρχει μέση λύση», είπε κατά τη διάρκεια μιας παρέλασης κατά την οποία παρουσιάστηκε το νέο οπλοστάσιο, σύμφωνα με τηλεοπτικές εικόνες.

Η περιοχή βρίσκεται σε επιφυλακή για πιθανή επίθεση από το Ιράν ή τους συμμάχους του κατά του Ισραήλ, ως αντίποινα για τη δολοφονία την περασμένη εβδομάδα στην Τεχεράνη του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια. Η Χαμάς και το Ιράν κατηγορούν το Ισραήλ, το οποίο δεν έχει αναλάβει ούτε αρνηθεί την ευθύνη για τη δολοφονία, και η Τεχεράνη έχει ορκιστεί να προβεί σε αντίποινα, καθώς συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες για να αποφευχθεί μια στρατιωτική κλιμάκωση στην περιοχή. Το Ισραήλ διέπραξε ένα «στρατηγικό λάθος» που «θα του κοστίσει ακριβά» σκοτώνοντας τον Χανίγια, δήλωσε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αλί Μπαγκερί.

Αξιωματούχος της Χαμάς νεκρός στη Σιδώνα έπειτα από χτύπημα με drone

Επίθεση με drone εξαπέλυσε το Ισραήλ στη Σιδώνα του Λιβάνου με στόχο αξιωματούχο ασφαλείας της Χαμάς, ο οποίος σκοτώθηκε στο όχημα όπου επέβαινε. Βίντεο φέρεται να δείχνει την επίθεση στο αυτοκίνητο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι από το χτύπημα σκοτώθηκαν δύο στελέχη της Χαμάς.

Πηγές που μίλησαν στο Al Arabiya δήλωσαν ότι στόχος της επίθεσης ήταν ο Σαμέρ αλ Χατζ, αξιωματούχος ασφαλείας της Χαμάς, ο οποίος, κατά τις πληροφορίες αυτές, σκοτώθηκε από την επίθεση στο όχημα όπου επέβαινε.

Σύμφωνα με τοπικές πηγές, όπως γράφει η «Jerusalem Post», χτυπήθηκε ένα όχημα που μετέφερε δύο στελέχη της Χαμάς. Ο ένας από τους δύο νεκρούς φέρεται να είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια της Χαμάς στον καταυλισμό προσφύγων Ain al-Helweh που βρίσκεται στην περιοχή.

Τις τελευταίες ημέρες, και ενώ αναμένεται επίθεση από Ιράν και Χεζμπολάχ, το Ισραήλ πραγματοποιεί πλήγματα στον Λίβανο. Λιβανέζικη πηγή επιβεβαιώνει ότι αξιωματούχος της Χαμάς σκοτώθηκε σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Μια πηγή ασφαλείας του Λιβάνου, γράφουν οι «Times of Israel», αναφέρει ότι ένα ισραηλινό χτύπημα σε όχημα στη νότια πόλη της Σιδώνας την Παρασκευή σκότωσε έναν αξιωματούχο ασφαλείας της Χαμάς από τον κοντινό παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Ain al-Helweh.

«Ένα ισραηλινό πλήγμα είχε στόχο έναν αξιωματούχο ασφαλείας του κινήματος Χαμάς από τον καταυλισμό Ain al-Helweh, ενώ βρισκόταν μέσα στο όχημά του στην πόλη της Σιδώνας», αναφέρει η πηγή, ζητώντας ανωνυμία, καθώς δεν είναι εξουσιοδοτημένη να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης.

Ένας ανταποκριτής του AFP λέει ότι είδε προσωπικό έκτακτης ανάγκης να ανασύρει ένα απανθρακωμένο πτώμα από το όχημα, ενώ στρατιώτες απέκλεισαν την περιοχή.

Ο Αλ Χατζ περιγράφεται ως υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς που διηύθυνε την ασφάλεια της τρομοκρατικής οργάνωσης στο Ain al-Helweh, έναν μεγάλο προσφυγικό καταυλισμό έξω από τη Σιδώνα, ο οποίος ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από ένοπλες παλαιστινιακές παρατάξεις.

Το επίσημο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου αναφέρει ότι ο Αλ Χατζ σκοτώθηκε όταν δύο πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξαν το Range Rover SUV του.

Εκατόμβη νεκρών από αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε σχολείο στη Γάζα

Οι Αρχές στη Λωρίδα της Γάζας, όπου κυβερνά η Χαμάς, ανακοίνωσαν ότι πάνω από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε νέους αεροπορικούς βομβαρδισμούς με στόχο σχολείο όπου είχαν βρει καταφύγιο εκτοπισμένοι, στην πόλη της Γάζας, δυο ημέρες μετά τους βομβαρδισμούς σε άλλα δυο σχολικά κτίρια. Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι έπληξε «κέντρο διοίκησης» της Χαμάς.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενημέρωσης της Κυβέρνησης της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακο, που επικαλέστηκε το WAFA, ο βομβαρδισμός «στοχοποίησε εκτοπισμένους που έκαναν την πρωινή προσευχή», στοιχείο που εξηγεί «τον αριθμό των θυμάτων», που κατά την πηγή ξεπερνά «τους 100 νεκρούς».

Εκπρόσωπος της Πολιτικής Προστασίας έκανε από την πλευρά του λόγο στο Γαλλικό Πρακτορείο για «90 ως 100 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες». Μίλησε για «τρία πλήγματα» στο σχολείο Ατ Τάμπιν, επιβεβαιώνοντας πως σε αυτό είχαν βρει καταφύγιο «Παλαιστίνιοι εκτοπισμένοι». Νωρίτερα ο ίδιος εκπρόσωπος, ο Μαχμούντ Μπασάλ, αναφερόταν σε «40 μάρτυρες».

Ο ισραηλινός στρατός διευκρίνισε πως προχώρησε σε «πλήγμα ακριβείας» εναντίον «τρομοκρατών» οι οποίοι «επιχειρούσαν», κατ’ αυτόν, σε «κέντρο διοίκησης και ελέγχου» εγκατεστημένο μέσα στο σχολείο Ατ Τάμπιν, πλάι στο τέμενος Νταράζ Τούφα. Διαβεβαίωσε πως, πριν προχωρήσει στον βομβαρδισμό, έλαβε «μέτρα για να μειωθεί ο κίνδυνος να πάθουν κακό άμαχοι», συμπεριλαμβανομένων «της χρήσης πυρομαχικών ακριβείας, της επιτήρησης από αέρος και της συλλογής πληροφοριών».

Από την άλλη, o Μπασάλ κατήγγειλε «φρικτή σφαγή», περιγράφοντας πως σωστικά συνεργεία είδαν πτώματα στις φλόγες. «Ομάδες προσπαθούν να περιορίσουν την πυρκαγιά, να ανασύρουν τα πτώματα των μαρτύρων και να διασώσουν τραυματίες», πρόσθεσε.

Είχαν προηγηθεί ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε άλλα δυο σχολεία στην πόλη της Γάζας οι οποίοι στοίχισαν τη ζωή σε 18 ανθρώπους. Ο ισραηλινός στρατός και σ’ αυτές τις περιπτώσεις ανέφερε πως στα σχολικά κτίρια λειτουργούσαν «κέντρα διοίκησης» της Χαμάς.

Το Ισραήλ, παρότι η κυβέρνησή του ανακοίνωσε πως συμφώνησε να ξαναρχίσουν την ερχόμενη εβδομάδα διαπραγματεύσεις ενόψει της σύναψης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, εξαπέλυσε χθες νέα επιχείρηση στη Χαν Γιούνις, με φόντο την πίεση των κρατών που μεσολαβούν, που επιδιώκουν να αποτραπεί ανάφλεξη στην Εγγύς Ανατολή.

Το Ιράν, που υποστηρίζει τη Χαμάς και άλλες ένοπλες οργανώσεις στην περιοχή, κατηγόρησε το Ισραήλ πως επιδιώκει την «εξάπλωση» του πολέμου που ξέσπασε τον Οκτώβριο. Έπειτα από δέκα μήνες πολέμου, οι μάχες στον παλαιστινιακό θύλακο ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τον στρατιωτικό βραχίονα της Χαμάς συνεχίζονται, ιδίως σε ζώνες που το Ισραήλ διαβεβαίωνε πως είχε ελέγξει.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε χθες πως ενεπλάκη σε μάχες, τόσο «χερσαίες» όσο και «στο υπέδαφος» στη Χαν Γιούνις, μεγάλη πόλη στη νότια Λωρίδα της Γάζας που έχει μετατραπεί κατά μεγάλο μέρος της σε συντρίμμια. Έκανε λόγο για «πάνω από 30» αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον «στόχων», θέσεων ή εγκαταστάσεων της Χαμάς.

Προχθές διέταξε την εσπευσμένη απομάκρυνση του άμαχου πληθυσμού από ανατολικές συνοικίες της πόλης. Ριγμένοι στους δρόμους για πολλοστή φορά, χιλιάδες άνθρωποι έφευγαν με τα πόδια, με αυτοκίνητα και κάρα, στριμωγμένοι πάνω σε καρότσες με στρώματα και αποσκευές… «Έχουμε εκτοπιστεί 15 φορές, αρκετά», είπε ένας από αυτούς, ο Μοχάμεντ Αμπντίν. Άλλος, ο Άχμεντ αλ Νατζάρ, δεν έκρυβε την οργή του: «Αρκετά με την ταπείνωση. Να σταματήσει αυτή η φάρσα». Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ υπολόγισε χθες πως «τουλάχιστον 60.000 Παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν στη δυτική Χαν Γιούνις κατά τη διάρκεια των τελευταίων 72 ωρών», μετά τις διαταγές εσπευσμένης απομάκρυνσης των αμάχων, που αφορούν επίσης τομείς στο βόρειο τμήμα του θυλάκου.

Επίθεση με ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ

Σε συναγερμό βρίσκονται διάφορες περιοχές του Ισραήλ και ιδιαίτερα η δυτική Γαλιλαία μετά τις προειδοποιήσεις για εισερχόμενες ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Οι σειρήνες ήχησαν σε πόλεις και κοινότητες της χώρας χθες το απόγευμα, αφού νωρίτερα ένα μπαράζ δέκα ρουκετών εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο με προορισμό τη δυτική Γαλιλαία. Οι ρουκέτες έπληξαν ανοιχτές περιοχές χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί.

Ο στρατός του Ισραήλ βομβάρδισε τις θέσεις εκτόξευσης με πυροβολικό. Οι σειρήνες για επιθέσεις από drones έχουν ηχήσει σε όλη τη Γαλιλαία τις τελευταίες ώρες, φτάνοντας μέχρι την πόλη Μαγκάρ που βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τον Λίβανο.

Πλάνα που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνουν ένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Χεζμπολάχ να πετά πάνω από τον βορρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, ισχυριζόμενη ότι βομβάρδισε τη βόρεια κοινότητα της Αϊλόν με ρουκέτες Katyusha, ως απάντηση στις πρόσφατες επιδρομές του ισραηλινού στρατού στον νότιο Λίβανο.

Στις 15 Αυγούστου νέος γύρος συνομιλιών

Η ανησυχία για τον κίνδυνο ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή αυξήθηκε περαιτέρω μετά τη δολοφονία τις πρώτες πρωινές ώρες της 31ης Ιουλίου στην Τεχεράνη του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, που αποδόθηκε στο Ισραήλ από το Ιράν, και αυτήν μερικές ώρες νωρίτερα, το βράδυ της 30ής Ιουλίου, ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού βραχίονα της λιβανικής Χεζμπολάχ, του Φουάντ Σουκρ, σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε πολυκατοικία σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.

Οι τρεις χώρες που μεσολαβούν, το Κατάρ, οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος, κάλεσαν τα μέρη να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες για να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός την ερχόμενη Πέμπτη, 15η Αυγούστου, θυμίζοντας πως υπάρχει ήδη συμφωνία-πλαίσιο «στο τραπέζι αυτή τη στιγμή» και απομένει απλώς να συμφωνηθούν «οι λεπτομέρειες της εφαρμογής της».

Η κυβέρνηση του Ισραήλ συμφώνησε να «στείλει τη 15η Αυγούστου αντιπροσωπεία διαπραγματευτών στην τοποθεσία που θα οριστεί, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες και να εφαρμοστεί η συμφωνία-πλαίσιο», σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου.