Η Τεχεράνη (τώρα) το ξανασκέφτεται, η Χεζμπολάχ επιμένει

Ο νέος πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν στη συνάντησή του με τον Αγιατολάχ Χαμενεΐ τάχθηκε κατά της επίθεσης - Πιέσεις από τους Φρουρούς της Επανάστασης
15:57 - 9 Αυγούστου 2024

Ο νέος πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, ζήτησε από τον Αγιατολάχ Χαμενεΐ να μη διατάξει ευθεία επίθεση κατά του Ισραήλ, διότι μπορεί να εμπλέξει τη χώρα σε ανεπιθύμητο πόλεμο και τα ενδεχόμενα αντίποινα ίσως καταστρέψουν την ιρανική οικονομία. Την είδηση αναφέρει ο ιρανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Iran International που εδρεύει στο Λονδίνο.

Το άρθρο αναφέρει ότι δεν έχουν όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη του ιρανικού καθεστώτος την ίδια διάθεση εκδίκησης για τη δολοφονία Χανίγια, καθώς πολλοί φοβούνται ιδιαίτερα τις συνέπειες. Στη συνάντηση με τον 85χρονο θρησκευτικό ηγέτη ο Πεζεσκιάν φέρεται να υπογράμμισε τους κινδύνους για τις υποδομές και τον ενεργειακό πλούτο του Ιράν. Υποστήριξε ότι αν υπάρξει πόλεμος με το Ισραήλ, θα είναι αδύνατη η οικονομική ανάκαμψη και άρα η γεφύρωση του χάσματος του καθεστώτος με τους πολίτες. Διαμαρτυρήθηκε επίσης για τις έντονες πιέσεις που δέχεται από τους Φρουρούς της Επανάστασης, οι οποίοι απαιτούν άμεσα μια σκληρή απάντηση. Ο Χαμενεΐ φέρεται να μην εκδήλωσε άποψη, ούτε υποστηρίζοντας ούτε διαφωνώντας σε όσα του είπε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος.

Στενός συνεργάτης του Πεζεσκιάν δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι ίσως οι Φρουροί της Επανάστασης να επέτρεψαν να συμβεί η δολοφονία Χανίγια για να φέρουν σε δύσκολη θέση τον νέο πρόεδρο. Δημοσίως πάντως η ιρανική ηγεσία εμφανίζεται σε κοινή γραμμή. Ο μεταβατικός υπουργός Εξωτερικών, Αλί Μπαγκερί, δήλωσε ότι «η πράξη που διέπραξαν οι σιωνιστές στην Τεχεράνη είναι ένα στρατηγικό λάθος και θα τους κοστίσει ακριβά». Κατηγόρησε το Ισραήλ ότι θέλει να «επεκτείνει τον πόλεμο» στην περιοχή και υποστήριξε ότι «δεν έχει ούτε την ικανότητα ούτε τη δύναμη» να πολεμήσει το Ιράν.

Οι δηλώσεις έγιναν στη συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, που συγκάλεσε το Ιράν προκειμένου να διαβουλευτεί με τα αραβικά κράτη την απάντηση που θα δώσει στο Ισραήλ. Η συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών κατέληξε στην έκδοση ανακοινωθέντος που χαρακτηρίζει το Ισραήλ «απόλυτα υπεύθυνο» για την «ειδεχθή» δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς.

ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ

Πιο σίγουρη και άμεση θεωρείται η επίθεση της Χεζμπολάχ. Στο Τελ Αβίβ θεωρούν ότι στόχος θα είναι βάσεις και στρατηγικές εγκαταστάσεις του ισραηλινού στρατού στα βόρεια της χώρας, στην περιοχή της Χάιφα. Αναπόφευκτα θα πληγούν κοντινές κατοικημένες γειτονιές, για τις οποίες υπάρχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης που περιλαμβάνει τη μετατροπή μεγάλων υπόγειων χώρων στάθμευσης σε καταφύγια.

Ο ισραηλινός στρατός επιδιώκει να προειδοποιήσει εγκαίρως τους κατοίκους να σπεύσουν σε προστατευμένες περιοχές. Πλην όμως η εγγύτητα του Λιβάνου καθιστά το εγχείρημα δύσκολο, ειδικά εάν η επίθεση είναι μαζική. Πιο εύκολη είναι η διαχείριση επίθεσης από το Ιράν, καθώς τα δύο κράτη χωρίζουν περίπου 2.000 χιλιόμετρα, τα οποία οι ταχύτεροι βαλλιστικοί πύραυλοι διανύουν σε 10-15 λεπτά και τα drones σε αρκετές ώρες.

Ο Λευκός Οίκος και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιδιώκουν να αποτρέψουν τις επιθέσεις, επιτυγχάνοντας έστω και την ύστατη στιγμή μια συνολική διευθέτηση της σύγκρουσης. Σύμφωνα με την εφημερίδα του Κατάρ «The New Arab», δυτικοί αξιωματούχοι προτείνουν σχέδιο που περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα, ανταλλαγή αιχμαλώτων, διευρυμένη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανοικοδόμησης για την περιοχή.

Χθες, πάντως, το Ισραήλ συνέχισε τις επιθέσεις στη Γάζα, πλήττοντας δύο σχολεία, με τουλάχιστον 15 νεκρούς. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι στα σχολικά συγκροτήματα βρίσκονταν κέντρα διοίκησης της Χαμάς.

Αυτογκόλ της Τουρκίας η παραπομπή του Ισραήλ στη Χάγη για πράξεις γενοκτονίας

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν

Η Τουρκία υπέβαλε επισήμως αίτηση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για δήλωση παρέμβασης στην προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία του 1948. Όμως αν η κίνηση αυτή εξυπηρετεί τις επιδιώξεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εμφανίσει την Τουρκία ως υπέρμαχο των Παλαιστινίων ενώπιον του Δικαστηρίου της Χάγης, κρύβει την παγίδα να αυτοεγκλωβιστεί στο θέμα της γενοκτονίας, όπως επισημαίνει εμπειρότατος Τούρκος διπλωμάτης. Και οι περιπτώσεις για τις οποίες η Τουρκία κατηγορείται για γενοκτονία είναι ουκ ολίγες…

Ειδικότερα, η αίτηση που υπέβαλε η Τουρκία επικαλείται τα άρθρα 1, 2 και 3 της Σύμβασης για την Πρόληψη και την Τιμωρία της Γενοκτονίας, την οποία έχει υπογράψει και η ίδια, και τονίζει την ανάγκη λήψης μέτρων για τη διερεύνηση και τη δίωξη των πράξεων γενοκτονίας.

Αν η αίτησή της γίνει δεκτή, η Τουρκία ως διάδικος στην υπόθεση θα πρέπει να καταθέσει τη θέση της επί της ουσίας της δίκης. Αυτή θα πρέπει να βασίζεται σε αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία που να δείχνουν ότι το Ισραήλ έχει συγκεκριμένη πρόθεση να εξοντώσει τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Κωνσταντινούπολη, μία από τις άμεσες συνέπειες της δήλωσης παρέμβασης είναι και το γεγονός ότι όποια απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου καθίσταται δεσμευτική και για την ίδια την Τουρκία!

Ο διπλωματικός σύμβουλος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ναμίκ Ταν, πρώην πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον και από τους πλέον έμπειρους Τούρκους διπλωμάτες, έκανε μία ανάρτηση και σχολιάζοντας την εξωτερική πολιτική του Χακάν Φιντάν εφιστά την προσοχή, μεταξύ άλλων, ότι η Τουρκία με την παρέμβασή της στην υπόθεση Νοτίου Αφρικής κατά Ισραήλ για γενοκτονία κινδυνεύει να αυτοπαγιδευτεί, υπονοώντας ότι θα δημιουργηθεί δεσμευτικό δεδικασμένο εις βάρος της.

Το απόσπασμα της ανάρτησης του Ταν έχει ως εξής: «Η διπλωματία είναι να μη χάνεις από τα μάτια σου τις παγίδες του Διεθνούς Δικαίου. Για παράδειγμα, όταν παρεμβαίνουμε κατά του Ισραήλ στην υπόθεση γενοκτονίας, είναι σημαντικό να έχουμε επίγνωση των πιθανών συνεπειών για την Τουρκία βάσει του άρθρου 63/1 του Καταστατικού του Διεθνούς Δικαστηρίου».

Εκτός από την Τουρκία, παρέμβαση στην υπόθεση έχουν ζητήσει μέχρι στιγμής η Νικαράγουα, η Κολομβία, η Λιβύη, το Μεξικό, η Παλαιστινιακή Αρχή και η Ισπανία. Το δικαστήριο δεν έχει ακόμη αποφασίσει για καμία προσφυγή.

Μετά την υποβολή της αίτησης της Τουρκίας για παρέμβαση στην υπόθεση γενοκτονίας κατά του Ισραήλ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, με ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε: «Μόλις υποβάλαμε την αίτησή μας για παρέμβαση στην υπόθεση γενοκτονίας κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο. Ενθαρρυμένο από την ατιμωρησία των εγκλημάτων του, το Ισραήλ σκοτώνει κάθε μέρα όλο και περισσότερους αθώους Παλαιστίνιους. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει το χρέος της για να σταματήσει τη γενοκτονία και να ασκήσει την απαραίτητη πίεση στο Ισραήλ και τους υποστηρικτές του. Η Τουρκία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση».

Τελ Αβίβ: Θα βρούμε και θα εξοντώσουμε τον Σινουάρ

Ο νέος ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ

Ο Χέρτσι Χαλέβι, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, προειδοποίησε σήμερα ότι ο στρατός θα βρει τον νέο ηγέτη της Χαμάς, τον Γιαχία Σινουάρ, και θα τον εξοντώσει.

«Θα πολλαπλασιάσουμε τις προσπάθειες για να τον βρούμε, να του επιτεθούμε και (η ηγεσία της Χαμάς) να αντικαταστήσει για άλλη μια φορά τον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της», είπε ο στρατηγός Χαλέβι. Ο Σινουάρ, ο επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα επί μια επταετία, ανακηρύχθηκε το βράδυ της Τρίτης πολιτικός ηγέτης της οργάνωσης, διαδεχόμενος τον Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος σκοτώθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Τεχεράνη, σε μια επίθεση που αποδίδεται στο Ισραήλ.

Μιλώντας σε πιλότους μαχητικών αεροσκαφών της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, ο Χαλέβι ειρωνεύτηκε την «αλλαγή τίτλου» του Σινουάρ.

«Αυτός ο νέος τίτλος δεν θα αλλάξει τίποτα στο γεγονός ότι είναι ένας δολοφόνος, υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση όσων συνέβησαν στις 7 Οκτωβρίου και επομένως αυτή η αλλαγή τίτλου όχι μόνο δεν μας εμποδίζει να τον αναζητήσουμε αλλά μας ενθαρρύνει», είπε. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ίσραελ Κατς, είχε δηλώσει από το βράδυ της Τρίτης ότι θα πρέπει «να εξοντωθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται» ο Σινουάρ.

1.000.000 εμβόλια για την πολιομυελίτιδα στη Γάζα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα στείλει περισσότερα από 1.000.000 εμβόλια για την πολιομυελίτιδα στη Λωρίδα της Γάζας, αφού εντοπίστηκε ο ιός σε δείγματα λυμάτων. Θα χορηγηθούν τις επόμενες εβδομάδες στον παλαιστινιακό θύλακα, που αντιμετωπίζει σοβαρή υγειονομική κρίση έπειτα από δέκα μήνες πολέμου μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, ανέφερε ο επικεφαλής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Ο εντοπισμός του ιού σε λύματα στη Γάζα είναι ένδειξη ότι κυκλοφορεί στην κοινότητα και θέτει σε κίνδυνο τα ανεμβολίαστα παιδιά», πρόσθεσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη. Στις 30 Ιουλίου το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς κήρυξε τον θύλακα «ζώνη επιδημίας πολιομυελίτιδας», κατηγορώντας τον ισραηλινό στρατό ότι κατέστρεψε τις υγειονομικές υπηρεσίες και για αυτό επανεμφανίστηκε ο ιός. Το στέλεχος CPV2 του ιού εντοπίστηκε σε δείγματα λυμάτων από την περιοχή του Χαν Γιουνίς και από την κεντρική Λωρίδα της Γάζας.