Η προσπάθεια της Άγκυρας για επαναπροσέγγιση με το Κάιρο προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό στην Αθήνα, την ώρα που η τουρκική ρητορική γίνεται όλο και πιο προκλητική, επικαλούμενη συνεχώς το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Υπό αυτό το πρίσμα μόνο τυχαία δεν ήταν η ανάρτηση του Νίκου Δένδια για τα τέσσερα χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας Οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο, η οποία έγινε λίγες ώρες μετά τη διήμερη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.
Το «αγκάθι»
Το στοιχείο που προβληματίζει περισσότερο την ελληνική πλευρά είναι η κοινή αναφορά Χακάν Φιντάν και Μπαντρ Αμπντελάτι περί συμφωνίας για τη Λιβύη. «Τέσσερα χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας Οριοθέτησης ΑΟΖ, με την Αίγυπτο, την οποία είχα την τιμή να υπογράψω εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας με τον τότε υπουργό Εξωτερικών της φίλης χώρας, Σάμεχ Σούκρι», αναφέρει ο κ. Δένδιας. Θέλοντας δε να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς όλους, προσθέτει πως «με την υπογραφή της συμφωνίας κατοχυρώσαμε τα εθνικά συμφέροντα και επιβεβαιώσαμε ότι η τήρηση του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς δικαίου της θάλασσας αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην περιοχή μας».
«Στροφή»
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας έγινε δεκτός στο Κάιρο από τον Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και σύμφωνα με την ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας «επιβεβαιώθηκε η φιλοδοξία για τη διεξαγωγή της πρώτης συνάντησης του Στρατηγικού Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας, καθώς αντιπροσωπεύει μια στροφή στην πορεία της διμερούς συνεργασίας, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και του κοινού συμφέροντος, και με τρόπο που αντανακλά τις ιστορικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών και ενισχύει τον συντονισμό και τη διαβούλευση μεταξύ των δύο χωρών με στόχο την επίτευξη ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν τα όσα ειπώθηκαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ΥΠΕΞ, καθώς ο Μπαντρ Αμπντελάτι χαρακτήρισε επιτυχία των δύο χωρών την επίτευξη ασφάλειας και σταθερότητας στη Λιβύη, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι προσπάθειες Καΐρου και Άγκυρας αποτελούν… «πρότυπο προς μίμηση». Από την πλευρά του, ο Χακάν Φιντάν δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκε και το ενεργειακό ζήτημα, λέγοντας ότι «θεωρούμε την Αίγυπτο μακροπρόθεσμο αξιόπιστο εταίρο στον τομέα της ενέργειας. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις δυνατότητές μας σε αυτόν τον τομέα, ιδίως το υγροποιημένο φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια».
Το ερώτημα λοιπόν που γεννάται είναι αν και κατά πόσο αυτό το διπλωματικό πλεύρισμα της Άγκυρας στο Κάιρο θα επηρεάσει τις ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις αλλά και ποιο θα είναι το μέλλον του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου, το οποίο ξαναέκανε την εμφάνιση του στο σκηνικό έντασης στην Κάσο πριν από λίγες μέρες.