Λεπτό προς λεπτό παρακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με την ανησυχία γενικευμένης σύρραξης στην περιοχή να κυριαρχεί και στην Αθήνα, τη στιγμή που σε διεθνές επίπεδο εξελίσσεται ένας διπλωματικός αγώνας ταχύτητας με στόχο να αποτραπεί το ενδεχόμενο επίθεσης του Ιράν εναντίον ισραηλινών στόχων. Κάτι που θα πυροδοτούσε αντίποινα από την πλευρά του Ισραήλ και ακολούθως θα οδηγούσε σε ακόμη μεγαλύτερη πιθανότητα διάχυσης των επιθετικών ενεργειών.
Οι πρώτες συνέπειες από τις ιαχές πολέμου στη Μέση Ανατολή αποτυπώθηκαν στην οικονομία τη «Μαύρη Δευτέρα» της 5ης Αυγούστου, όταν οι δείκτες του χρηματιστηρίου κατρακύλησαν αρχικά στην Ασία, για να ακολουθήσουν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, όπως και το Χρηματιστήριο Αθηνών που έκλεισε με τον δείκτη στο -6,27%. Ωστόσο μια πολεμική σύρραξη στη Μέση Ανατολή εγκυμονεί τον κίνδυνο της επαναφοράς της ενεργειακής κρίσης, ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν πάρει ήδη την ανιούσα.
ΠΛΗΘΩΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ
Η κυβέρνηση, που έχει δεσμευτεί ότι θα στηρίξει τα νοικοκυριά στις ανατιμήσεις του ρεύματος, παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στην περιοχή, καθώς στην περίπτωση γενικευμένου πολέμου υπάρχει το ενδεχόμενο ακόμη και το πετρέλαιο, που βρίσκεται σε χαμηλά τριετίας, να πιέσει τον προϋπολογισμό λόγω της ανάγκης επιδοτήσεων για τους οικονομικά ευάλωτους.
Πέραν από τον καταστροφικό αντίκτυπο στο ενεργειακό ζήτημα όμως, που θα επιφέρει μια μακρά σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, η Αθήνα εκτιμά ότι η κλιμάκωση των επιθετικών ενεργειών θα εγείρει και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εφοδιαστική αλυσίδα. Οι ανησυχίες επιτείνονται από την πρωτοφανή λειψυδρία που πλήττει τη χώρα και ενώ εκφράζονται φόβοι για μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή.
Το κυβερνητικό επιτελείο όσο το πρόβλημα εντείνεται αναζητά λύσεις προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του φαινομένου μέσω της βελτίωσης του επιπέδου διαχείρισης των υδάτων και των υποδομών, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα συζητήθηκε η ανάληψη πρωτοβουλιών στο συγκεκριμένο πεδίο σε διυπουργική σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιακών παραγόντων.
Χθες μάλιστα το υπουργείο Εσωτερικών με πόρους ύψους 11.250.000 ευρώ προχώρησε στην ενίσχυση στους δήμους, τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και τους συνδέσμους ύδρευσης – αποχέτευσης της χώρας, με στόχο την άμεση υλοποίηση δράσεων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, χρηματοδοτώντας δράσεις ανόρυξης νέων ή αναβάθμισης υφιστάμενων υδρευτικών γεωτρήσεων και υπηρεσία παροχής αφαλατωμένου νερού μέσω ενοικίασης συστημάτων αφαλάτωσης.
Στην πρόσκληση, την οποία υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, στο πλαίσιο του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης του υπουργείου Εσωτερικών, με τίτλο «Εκτέλεση εργασιών από τους ΟΤΑ της χώρας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας ΙΙ», καλούνται οι δήμοι, Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και οι σύνδεσμοι ύδρευσης – αποχέτευσης να προχωρήσουν στην υποβολή προτάσεων προκειμένου να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 2.6 «Παροχή πόσιμου νερού και διαχείριση υδάτων».
Οι καύσωνες καίνε την αγροτική παραγωγή
Μεγάλο πρόβλημα στις αγροτικές καλλιέργειες φαίνεται να έχει δημιουργήσει το καυτό καλοκαίρι που διανύουμε. Από τη Βόρεια Ελλάδα μέχρι την Πελοπόννησο αλλά και τα νησιά του Αιγαίου οι αγρότες βλέπουν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται. Μέχρις ώρας και ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες δεν λένε να υποχωρήσουν, μεγάλες ζημιές καταγράφονται στα κηπευτικά, τις ελιές, τα πυρηνόκαρπα και στα όσπρια της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Σε πολύ δύσκολη κατάσταση βρίσκονται οι παραγωγοί της Θεσσαλίας, που βλέπουν το βαμβάκι, τις ντομάτες και το καλαμπόκι να πλήττονται.
Στο κόκκινο από τον συνδυασμό υψηλών θερμοκρασιών και λειψυδρίας βρίσκεται όμως και η πατάτα Νάξου και η παραγωγή για φέτος αναμένεται να είναι μειωμένη. Όπως επίσης και η παραγωγή λαδιού εξαιτίας της απουσίας χειμώνα που είχαμε φέτος. Όλα αυτά τα προβλήματα καλείται η κυβέρνηση να διαχειριστεί, καθώς αναμένονται μεγάλες αυξήσεις από το φθινόπωρο, που σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές αστάθειες ενδέχεται να επιφέρουν πρωτόγνωρα προβλήματα, σε μια περίοδο που η ακρίβεια ήδη δοκιμάζει και μάλιστα σκληρά τις αντοχές της μέσης ελληνικής οικογένειας.