Προτιμούν φυλακή αντί στρατό οι φανατικοί Εβραίοι

16:17 - 7 Αυγούστου 2024

Στην κρισιμότερη φάση της ιστορίας του Ισραήλ εδώ και μισό αιώνα, φανατικοί Εβραίοι παρομοιάζουν την κατάταξη στον στρατό με το Άουσβιτς, διαδηλώνουν  με συνθήματα «καλύτερα στη φυλακή και όχι στον στρατό» και φθάνουν σε σημείο να εισβάλλουν σε στρατολογικά γραφεία.

Ο λόγος για τους υπερορθόδοξους Χαρεντί, που εξαιρούνται από τη στράτευση, καθώς το 1948 ο Νταβίντ Μπεν-Γκουριόν επέτρεψε σε 400 νέους να αφιερωθούν στις θρησκευτικές σπουδές τους, ώστε να κρατηθούν ζωντανές οι παραδόσεις μετά το Ολοκαύτωμα. Οι ίδιοι οι Χαρεντί θεωρούν ότι πολεμάνε στην πρώτη γραμμή, υποστηρίζοντας ότι εξασφαλίζουν το υπέρτατο ισραηλινό όπλο, που πιστεύουν ότι είναι η βοήθεια του Θεού.

Με τα χρόνια ελάχιστοι άνδρες Χαρεντί υπηρέτησαν στον στρατό, ενώ απέκτησαν και σειρά φοροαπαλλαγών. Ανέπτυξαν δικές τους γειτονιές και πολλοί απέφυγαν να εργαστούν, εστιάζοντας στη θρησκευτική μελέτη και ζώντας με επιδόματα. Σταδιακά αρκετοί νέοι εντάχθηκαν στις γραμμές τους, προκειμένου να αποφύγουν τη στράτευση και να έχουν τα υπόλοιπα ευεργετήματα. Καθώς οι Χαρεντί γεννάνε πολλά παιδιά (7,2 παιδιά ανά γυναίκα), έφθασαν πλέον να αντιστοιχούν στο 10% του εβραϊκού πληθυσμού του Ισραήλ και περίπου στο ένα τρίτο των Εβραίων κάτω των 20 ετών.

Την άνοιξη, όμως, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική την εξαίρεση από τη στράτευση, φέρνοντας τον Νετανιάχου σε δυσμενή θέση, αφού στον κυβερνητικό συνασπισμό συμμετέχουν δύο κόμματα Χαρεντί. Τέλη Ιουνίου ο γενικός εισαγγελέας ζήτησε 3.000 σπουδαστές ταλμουδικών σχολών να στρατευτούν αμέσως. Οι πρώτοι 500 κλήθηκαν να εμφανιστούν σε στρατολογικά γραφεία χθες και άλλοι 400 αναμένονται σήμερα. Πολλοί ραβίνοι τους ζήτησαν να μην παρουσιαστούν και υπερορθόδοξες οργανώσεις οργάνωσαν διαδηλώσεις.

Περισσότερα από χίλια άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το στρατολογικό γραφείο Τελ Χασομέρ, μοιράζοντας φυλλάδια που ανέφεραν ότι η επιστράτευσή τους είναι «ένα φρικτό Ολοκαύτωμα νεαρών υπερορθόδοξων Εβραίων στους Αγίους Τόπους». Κάποια στιγμή δεκάδες εισέβαλαν στο γραφείο και συγκρούστηκαν με την Αστυνομία, που συνέλαβε μόλις τρία άτομα. Γυναίκες δημοσιογράφοι κατήγγειλαν επιθέσεις, λεκτικές και σωματικές, χωρίς οι αστυνομικοί να τις υπερασπιστούν.