Το ψευδοκράτος «έφαγε πόρτα» στην Τζέντα

Στο κενό έπεσε τουρκική κίνηση για αναγνώρισή του από τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας - Οι κινήσεις της Λευκωσίας για το μπλόκο
15:13 - 6 Αυγούστου 2024

Την ευχή να επιστρέψει η τουρκοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ εξέφρασε η Λευκωσία, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε ότι μόνο μέσα από τον διάλογο και το συμφωνημένο πλαίσιο για επίλυση του Κυπριακού μπορούν να απαντηθούν οι ανησυχίες τόσο των Τουρκοκυπρίων όσο και των Ελληνοκυπρίων, εκφράζοντας την ελπίδα ο Ερσίν Τατάρ να αλλάξει γνώμη και να αποδεχθεί την πρόταση του Αντόνιο Γκουτέρες για κοινή συνάντηση στις 13 Αυγούστου στη Νέα Υόρκη. «Ελπίζουμε ειλικρινά αυτή την άποψη να την αναθεωρήσει και τελικά να αποδεχτεί. Εμείς βρισκόμαστε στη διάθεση του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών. Είναι γι’ αυτό άλλωστε που ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απάντησε θετικά από την πρώτη στιγμή και σε αυτήν την πρόσκληση είμαστε στη διάθεση του γ.γ. του ΟΗΕ εάν παραστεί αυτή η ευκαιρία, βεβαίως να ανταποκριθούμε και πάλι θετικά», είπε.

Ταυτόχρονα, «πόρτα έφαγε» το ψευδοκράτος στην προσπάθειά του να αναγνωριστεί από τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας. Κατά τη συνάντηση ανώτερων αξιωματούχων του Οργανισμού στην Τζέντα, η Τουρκία επιχείρησε να αλλάξει το κείμενο για την Κύπρο στοχεύοντας πρωτίστως στην πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Λίβανος, Γουιάνα, Καζακστάν, Μπαχρέιν, Ιράκ και Μαρόκο εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους και έτσι υιοθετήθηκε το προηγούμενο κείμενο, το οποίο είχε περάσει κατά την υπουργική συνάντηση στη Μαυριτανία. Αξιοποιώντας τα ισχυρά ερείσματά της ανάμεσα σε ισλαμικά κράτη, η Άγκυρα έχει προχωρήσει σε ανάλογες κινήσεις και στο πλαίσιο του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών. Στον χώρο όμως του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας δεν διαθέτει τους ίδιους συσχετισμούς, γεγονός που συνέβαλε στο να πέσει στο κενό η νέα της προσπάθεια για αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος.

Θυμίζουμε ότι προ μερικών εβδομάδων ο Ερσίν Τατάρ είχε δηλώσει ότι το κατοχικό καθεστώς επιδιώκει τη βοήθεια του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας με στόχο την αναγνώριση. Καθοριστικό ρόλο στο μπλοκάρισμα αυτών των κινήσεων είχε η στάση της Αιγύπτου, η οποία πρωτοστάτησε για ακόμα μια φορά στις αντιδράσεις. Από τη Λευκωσία υπήρξε άλλωστε έντονη κινητοποίηση της διπλωματικής υπηρεσίας προς διάφορες κατευθύνσεις, προκειμένου να αποτραπούν οι τουρκικοί σχεδιασμοί. Ο αφυπηρετήσας πρέσβης Γιώργος Κασουλίδης, ως προσωπικός απεσταλμένος του υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετέβη σε Μαρόκο, Γουιάνα και Καζακστάν, ενώ ο Κύπριος ΥΠΕΞ την περασμένη εβδομάδα είχε συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Μπαντρ Αμπντελατί, κατά την οποία συζήτησαν όλο το φάσμα της συνεργασίας των δύο χωρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη του Κωνσταντίνου Κόμπου στο Κάιρο προηγήθηκε αυτής του Χακάν Φιντάν, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες.