Στην αδιαλλαξία της Άγκυρας «σκοντάφτει» η πρόθεση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό. Τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν πρόταση στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για τριμερή συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στη Νέα Υόρκη στις 13 Αυγούστου. Πρόταση την οποία αποδέχθηκε αμέσως ο Νίκος Χριστοδουλίδης, καθώς η Λευκωσία εκτιμά ότι μετά τη συνάντηση ο διεθνής οργανισμός θα μπορούσε να προχωρήσει στην ανάληψη νέων και εντατικών πρωτοβουλιών μέσα στους επόμενους -έστω και αρκετούς- μήνες, οι οποίες ενδεχομένως να αποφέρουν κάποια αποτελέσματα.
Ο Ερσίν Τατάρ αντιθέτως, πιστός στη γραμμή του τουρκικού κατεστημένου περί «λύσης» δύο κρατών, τόνισε πως δεν υπάρχει κοινός τόπος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αναφέροντας δε ότι δεν είχε λάβει κάποια πρόσκληση. Επαναλαμβάνοντας τους όρους του ψευδοκράτους, επεσήμανε πως οι «διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να ξεκινήσουν μέχρι να αναγνωριστεί η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές μας καθεστώς» και ζήτησε για ακόμη μια φορά την αναγνώριση των πραγματικοτήτων στην Κύπρο.
«Οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να στήσουν πάλι ένα παιχνίδι», πρόσθεσε, καλώντας παράλληλα τον κ. Χριστοδουλίδη να σταματήσει να κυνηγάει… όνειρα απατηλά. «Εάν υπάρχει άρνηση από τουρκικής πλευράς στην πρόσκληση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τριμερή συνάντηση, αυτό αποτελεί απαξίωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη προς τον γ.γ. των ΗΕ και τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το «πακέτο» Γκουτέρες
Φιλοδοξία των Ηνωμένων Εθνών είναι να δημιουργηθούν δεδομένα ώστε να δρομολογηθεί πορεία προς την επίτευξη συμφωνίας. Την ίδια ώρα όμως είναι εμφανές ότι η κινητικότητα, που επιχειρείται να δημιουργήσει ο ΟΗΕ, γίνεται σε ένα δύσκολο πολιτικά περιβάλλον. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει καμία ένδειξη για αλλαγή της στάσης της κατοχικής πλευράς, αντίθετα διαπιστώνεται σκλήρυνση.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες πάντως έχει ετοιμάσει ένα «μίνι πακέτο» προτάσεων για την επανέναρξη των συνομιλιών, το οποίο θα υποβληθεί στις δύο πλευρές στην περίπτωση που ο Ερσίν Τατάρ αποδεχθεί τελικά την πρόταση του γ.γ. του ΟΗΕ. Το σύντομο έγγραφο, που θα έχει τρεις επικεφαλίδες χωρίς λεπτομερείς αναφορές, θα περιλαμβάνει τις εγγυήσεις, τα στρατεύματα και τον διαμοιρασμό των εξουσιών. Το τελευταίο σκέλος η κατοχική πλευρά, και κατ’ επέκταση η Άγκυρα, δεν το αντιλαμβάνεται ως πολιτική αλλά ως κυριαρχική ισότητα. Αν υπάρξουν συγκλίσεις, θα προχωρήσει η προσπάθεια και με το Εδαφικό, το Περιουσιακό και την ισότιμη μεταχείριση σε σχέση με τη μόνιμη διαμονή Ελλήνων και Τούρκων υπηκόων, ενώ πενταμερής θα συγκληθεί εάν και εφόσον προχωρήσει η πρώτη προσπάθεια.