Ξεκίνησε πόλεμος δηλώσεων για τη «ναυμαχία» στην Κάσο

Θριαμβολογίες και ειρωνείες από Άγκυρα - «Είμαστε ανυποχώρητοι», απαντά ο Γεραπετρίτης
12:24 - 26 Ιούλιος 2024

Το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι άκυρο και νομικά ανυπόστατο διαμηνύει η Αθήνα διά στόματος του Γιώργου Γεραπετρίτη, απαντώντας στις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας ανοιχτά της Κάσου.

«Στο περιστατικό της Κάσου αναδείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε έρευνες και εκτός των χωρικών μας υδάτων, σε δική μας ΑΟΖ», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών (Real FM) και αναφερόμενος στις τουρκικές προσπάθειες επισήμανε πως η Τουρκία θεωρεί ότι έλκει δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο και θέλησε να δώσει το μήνυμα ότι στο πεδίο αυτό δεν μπορούν να γίνονται οι οποιεσδήποτε έρευνες από την πλευρά Ελλάδας και Κύπρου.

«Σε αυτό εμείς είμαστε ανυποχώρητοι. Δηλώσαμε ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν. Και αυτό ακριβώς συνέβη», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης και με αφορμή δημοσιεύματα σε ελληνικά ΜΜΕ περί υποχωρήσεων ξεκαθάρισε: «Είναι ψευδές ότι υπήρξε υποχώρηση και επιστροφή του πλοίου. Το πλοίο εξήντλησε όλη την έρευνα την οποία προέβλεπε να κάνει. Δεν υπήρξε καμία περίπτωση ελληνικής υποχώρησης. Το αντίθετο. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρέθηκε μέσα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ολοκλήρωσε τις έρευνές της και δεν παρήχθη κρίση». Όσον αφορά τον ελληνοτουρκικό διάλογο, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι βρισκόμαστε σε ένα στάδιο ικανοποιητικό με την Τουρκία, διότι από τις χίλιες παράνομες υπερπτήσεις/παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου έχουμε φτάσει στο μηδέν.

Ο ΦΙΝΤΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

 Την αδιαλλαξία της Τουρκίας πάντως επιβεβαιώνουν οι δηλώσεις του Χακάν Φιντάν, ο οποίος με αφορμή το περιστατικό στην Κάσο με το ιταλικό ερευνητικό σκάφος «Ievoli Relume» ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα επανεξέτασης του τουρκολιβυκού μνημονίου.

«Εμείς με τη Λιβύη, όπως ξέρετε, έχουμε διευθετήσει αυτό το ζήτημα μεταξύ μας. Αυτό ενδεχομένως να έχει προκαλέσει προβλήματα σε άλλες χώρες, αλλά δεν είναι δικό μας πρόβλημα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το έργο που κάνουμε γίνεται σύμφωνα με τον νόμο και με βάση την αμοιβαία συναίνεση. Εμείς αυτό κοιτάζουμε», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Ταυτόχρονα, πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας σε μια προκλητική αποστροφή… ευχαρίστησαν τις ελληνικές Αρχές «για τον σεβασμό τους στη θαλάσσια δικαιοδοσία μας και τη συνεργασία» δίνοντας τη δική τους εκδοχή για όσα συνέβησαν στην Κάσο. «Στις 22 Ιουλίου, το εν λόγω πλοίο προειδοποιήθηκε να μην εισέλθει στη Ζώνη Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας μας και εμποδίστηκε από τα πλοία μας. Ως αποτέλεσμα του συντονισμού που έγινε αργότερα, του επετράπη να εκτελέσει εργασίες στις συντεταγμένες που δηλώθηκαν και εγκατέλειψε την υφαλοκρηπίδα μας ολοκληρώνοντας τη δραστηριότητά του υπό τη συνοδεία των πλοίων που ανήκουν στις Ναυτικές μας Δυνάμεις.

Οι δραστηριότητες του πλοίου παρακολουθούνται στενά από τα στοιχεία των Ναυτικών μας Δυνάμεων στην περιοχή. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις ελληνικές και ιταλικές Αρχές για τον σεβασμό τους στη θαλάσσια δικαιοδοσία μας και τη συνεργασία τους», ανέφεραν.

Θυμίζουμε ότι η αντίδραση της Τουρκίας, με την αποστολή πολεμικών πλοίων ανοιχτά της Κάσου, σημειώθηκε διότι, με βάση την κατατεθειμένη στον ΟΗΕ επιστολή της 18ης Μαρτίου 2020, υποστηρίζει πως η θαλάσσια περιοχή βρίσκεται εντός των ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Βέβαια, την ίδια στιγμή, η Κάσος και η Κάρπαθος καλύπτονται εξολοκλήρου από τη συμφωνία οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) που υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2020 μεταξύ Αθηνών και Καΐρου.