Τα ονόματα που κλείδωσαν για τη νέα Κομισιόν – Η Αθήνα επιθυμεί το χαρτοφυλάκιο της Άμυνας

11:53 - 26 Ιούλιος 2024

Αντιμέτωπη με το παζλ της νέας Κομισιόν βρίσκεται εδώ και μια εβδομάδα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Χθες έστειλε στις κυβερνήσεις επιστολές, όπου ζητά δύο προτάσεις – έναν άνδρα και μία γυναίκα. Καθώς, όμως, αυτό δεν είναι θεσμικά καθιερωμένο, οι κυβερνήσεις που επιθυμούν συγκεκριμένο πρόσωπο ίσως δεν πειθαρχήσουν.

Τα ονόματα πρέπει να σταλούν μέχρι τέλος Αυγούστου, ώστε να προκύψει η σύνθεση της νέας Κομισιόν και μετά να κατανεμηθούν τα χαρτοφυλάκια. Στη συνέχεια το Ευρωκοινοβούλιο θα εξετάσει τους νέους επιτρόπους και πιθανόν να απορρίψει μερικούς. Στόχος είναι η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκριθεί μέχρι τον Νοέμβριο.

Το Politico παρουσίασε χθες την εικόνα όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα. Ήδη 11 από τις 27 χώρες έχουν καταλήξει: Υπάρχουν οι δύο κυρίες που ήδη έχουν αναλάβει ρόλους από Γερμανία (Φον ντερ Λάιεν) και Εσθονία (Κάγια Κάλας), καθώς και οι επίτροποι των οποίων η θητεία θεωρείται βέβαιο ότι θα ανανεωθεί, από Λετονία (Βάλντις Ντομπρόφσκις), Σλοβακία (Μάρος Σέφκοβιτς) και Ολλανδία (Γόπκε Χέκστρα).

Σε αυτούς προστίθενται νέοι επίτροποι που φαίνεται να τους έχουν επιλέξει οι κυβερνήσεις σε Ισπανία (Τερέσα Ριμπέρα), Σουηδία (Τζέσικα Ρόσγουελ), Φινλανδία (Χένα Βιρκούνεν), Σλοβενία (Τομάζ Βέσελ), Ιρλανδία (Μάικλ ΜακΓκράθ) και Τσεχία (Τζόζεφ Σίκελα).

Αρκετά πιθανό θεωρείται να παραμείνουν στις θέσεις τους οι επίτροποι από Κροατία (Ντουμπράβκα Σούιτσα) και Γαλλία (Τιερί Μπρετόν), ενώ το Politico αναφέρει και τον Μαργαρίτη Σχοινά. Προσθέτει, όμως, ότι από Ελλάδα ακούγονται επίσης τα ονόματα του Απόστολου Τζιτζικώστα και της Νίκης Κεραμέως.

Ιδιαίτερη σημασία θα έχει, βέβαια, το χαρτοφυλάκιο του κάθε επιτρόπου. Το Παρίσι, για παράδειγμα, εδώ και καιρό εκπέμπει δημόσια τη βούληση ο Γάλλος επίτροπος να αναλάβει ένα οικονομικό υπερ-χαρτοφυλάκιο, με έμφαση στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Οικονομικό χαρτοφυλάκιο επιθυμεί και η Ιταλία. Η Ισπανία διεκδικεί το χαρτοφυλάκιο περί πράσινης μετάβασης (γι’ αυτό στέλνει την αρμόδια υπουργό).

Από τις μεσογειακές χώρες θα προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα ο επίτροπος για το νέο χαρτοφυλάκιο, περί μεσογειακών υποθέσεων. Αν και η περιγραφή των αρμοδιοτήτων (επαφές με μεσογειακές χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ, για να ανακοπούν μεταναστευτικά ρεύματα) ταιριάζει σε πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Μελόνι, η Ρώμη δείχνει να μην ενθουσιάζεται. Προς το παρόν μόνο η Κύπρος το έχει διεκδικήσει ανοικτά.

Περιζήτητα είναι το χαρτοφυλάκιο της διεύρυνσης μεταξύ των κρατών της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και το χαρτοφυλάκιο για τη γεωργία μεταξύ των κρατών με μεγάλο αγροτικό τομέα. Αρκετές χώρες (μεταξύ τους και η Ελλάδα) ενδιαφέρει το χαρτοφυλάκιο της Άμυνας, αν και ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί το εύρος των αρμοδιοτήτων.

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι για τη θέση του επιτρόπου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα σκληρά παζάρια στην ΕΕ για τις θέσεις των επιτρόπων της Κομισιόν, με το σκηνικό να είναι αβέβαιο για περισσότερες από 12 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Η επανεκλεγείσα πρόεδρος της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει ήδη ζητήσει από τους Ευρωπαίους ηγέτες να καταθέσουν τις δύο προτάσεις τους -έναν άνδρα και μία γυναίκα- για τη θέση του επιτρόπου, έχοντας ξεκινήσει ήδη μια καταγραφή των προθέσεων για τα χαρτοφυλάκια. Για το ζήτημα του χαρτοφυλακίου που θα αναλάβει η χώρα μας στη νέα σύνθεση της ΕΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε σχετικά στη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Η χώρα θα έχει έναν επίτροπο και το προνόμιο της επιλογής επιτρόπου ανήκει αποκλειστικά στη χώρα μας», είπε ο πρωθυπουργός αναφορικά με τις διαβουλεύσεις που είναι σε εξέλιξη με τις Βρυξέλλες και ανέφερε ότι η Αθήνα θα προτείνει ένα πρόσωπο. «Δεν ξέρουμε ακόμα το χαρτοφυλάκιο», σημείωσε, αν και όλα δείχνουν πως η ελληνική πλευρά «χτυπά» τον πολύ σημαντικό τομέα που αφορά την Άμυνα και σε μια περίοδο κατά την οποία η τουρκική προκλητικότητα δεν περνά απαρατήρητη.

Οι πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι το πρόσωπο που θα «στείλει» στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός θα ανακοινωθεί έως το τέλος του μήνα, ενώ η επιλογή θα καθοριστεί από τη φύση του χαρτοφυλακίου. Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός διαπραγματεύεται από θέση ισχύος ως εις εκ των βασικών διαπραγματευτών για την υποψηφιότητα Φον ντερ Λάιεν από πλευράς ΕΛΚ. Μιλώντας προ ημερών στο Politico ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι στόχος του είναι ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο που να αναδεικνύει αφενός την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και το είδος της στρατηγικής θέσης της χώρας στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ.

Η δήλωση εκλήφθη ως παραπομπή στο χαρτοφυλάκιο της Άμυνας ή εκείνο της Γειτονίας και της Διεύρυνσης. Σε επίπεδο προσώπων ακούγονται ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, ο νυν αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο πρώην υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Θανάσης Μπακόλας.