Με την καθιερωμένη δεξίωση στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου εορτάστηκε η αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα, σε μια ιδιαίτερα συμβολική μέρα, καθώς συμπληρώνεται μισός αιώνας δημοκρατικού βίου. «Πενήντα χρόνια μετά την επάνοδο στην Ελλάδα του Κωνσταντίνου Καραμανλή και την αποκατάσταση της δημοκρατίας, οι μνήμες παραμένουν ολοζώντανες. Μας γεμίζουν συγκίνηση και ευγνωμοσύνη σε όσους αγωνίστηκαν με αυτοθυσία απέναντι στη δικτατορία. Που βασανίστηκαν απάνθρωπα, όπως ο Σπύρος Μουστακλής, ο Αλέκος Παναγούλης, ο Σάκης Καράγιωργας. Τιμάμε όλους εκείνους, παρόντες και απόντες, που διακινδύνευσαν τη νεότητά τους, την ελευθερία και τη ζωή τους, για το καλό όλων μας», ανέφερε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ανοίγοντας την ομιλία της.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέχισε, λέγοντας ότι αυτή την ημέρα «ανακαλούμε, επίσης, με οδύνη το Κυπριακό, τη μεγαλύτερη και ανοικτή πληγή του Ελληνισμού, πέντε δεκαετίες μετά την αποτρόπαιη τουρκική εισβολή. Η Κύπρος κέρδισε τη θέση που της αξίζει στην Ευρώπη. Είναι, όμως, ακόμη μια ημικατεχόμενη χώρα. Δεν ξεχνάμε ποτέ το πιο υψηλό εθνικό μας χρέος, την οριστική δικαίωση του κυπριακού αγώνα, στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και του ενωσιακού κεκτημένου».
Η κυρία Σακελλαροπούλου ανέφερε επίσης ότι μέσα σε αυτόν τον μισό αιώνα η χώρα πέρασε μεγάλες δοκιμασίες και ανατροπές, κατά τις οποίες αναδείχθηκε τόσο η αξία του πολιτεύματος όσο και η σημασία της ποιότητάς του. «Βιώσαμε τις αλλεπάλληλες κρίσεις της εποχής μας, με κορυφαία τη δημοσιονομική. Αναμετρηθήκαμε με συσχετισμούς και παράγοντες εξωτερικούς, αλλά και με τις δικές μας αδυναμίες και παθογένειες. Γίναμε μάρτυρες τραγικών συμβάντων, στο Μάτι και τα Τέμπη, που μας πλήγωσαν βαθιά. Τα τραύματα της Μεταπολίτευσης μας καλούν σε αυτοκριτική, αναστοχασμό και εγρήγορση. Μας υπενθυμίζουν τη σημασία των συναινέσεων και του γενικού συμφέροντος έναντι της μικροπολιτικής και της αδράνειας για λόγους πολιτικού κόστους. Όπως και το καθήκον μας για μηδενική ανοχή σε κάθε μορφή πολιτικής βίας και αμφισβήτησης των θεμελιωδών αξιών του πολιτεύματός μας», είπε η ΠτΔ, προσθέτοντας ότι «η ποιότητα της δημοκρατίας δεν είναι δεδομένη ούτε η ιστορία έχει γραμμική εξέλιξη. Ιδίως σε έναν κόσμο μεταβατικό και μετέωρο».
Η ΠτΔ έκλεισε την ομιλία της με μια αναφορά στους προσκεκλημένους της, αναδεικνύοντας τον υψηλό συμβολισμό που είχε η φετινή δεξίωση. «Απόψε βρίσκονται εδώ πρόσωπα της κοινωνίας των πολιτών, στα οποία αναγνωρίζουμε τη Μεταπολίτευση, τις επιτυχίες της αλλά και τις πληγές της. Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι το βλέμμα μας δεν στρέφεται μόνο στο παρελθόν και στον απολογισμό», σημείωσε και πρόσθεσε: «Οφείλουμε στους Έλληνες και στις επόμενες γενιές, που θα αναλάβουν τα βάρη της πατρίδας μας, μια συνέχεια αντάξια και ακόμη καλύτερη αυτών των πενήντα ετών. Αντλώντας δύναμη από το δημοκρατικό και φιλελεύθερο παράδειγμά τους και δίνοντάς του νέα πνοή, νόημα και ορμή».
Στο Προεδρικό Μέγαρο βρίσκονταν σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία. Ανάμεσα σε αυτούς που έδωσαν το «παρών» ήταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Στέφανος Κασσελάκης, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Αλέξης Χαρίτσης. Σημειώνεται ότι στη δεξίωση δεν παρευρέθηκαν ο Δημήτρης Νατσιός και ο Κυριάκος Βελόπουλος, ενώ ο Βασίλης Στίγκας δεν έλαβε πρόσκληση.
Προσκεκλημένοι ήταν επίσης ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, και ο προκάτοχός του, Κώστας Μπακογιάννης. Παρευρέθηκαν επίσης πολλοί καλλιτέχνες, μεταξύ αυτών οι Διονύσης Σαββόπουλος, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Θέμις Μπαζιάκα, και άνθρωποι από τον χώρο του αθλητισμού, όπως οι Άγγελος Μπασινάς και Τάκης Φύσσας, αλλά και συγγενείς θυμάτων από τις τραγωδίες στο Μάτι και τα Τέμπη. Το «παρών» έδωσαν επίσης άνθρωποι-σύμβολα της Αντίστασης και προσωπικότητες που σφράγισαν τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης, ενώ ξεχώρισε και η παρουσία της Χαρίτας Μάντολες.
Διευκρινίσεις από τη Σακελλαροπούλου για τον γάμο των gay και την επίμαχη έξοδο
Την πρόθεση να μείνει προσηλωμένη στα καθήκοντά της μέχρι την τελευταία μέρα της θητείας της εξέφρασε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ απάντησε και στις επικρίσεις που έχει δεχθεί για την παρουσία της σε δείπνο που ακολούθησε την ψήφιση του νόμου για την ισότητα στον γάμο. «Αυτό που επιθυμώ είναι μέχρι την τελευταία μέρα, τον Μάρτιο 2025, να κάνω το καθήκον μου, αυτό που περιγράφεται και αυτό που έχω σχεδιάσει εγώ προσπαθώντας να ανταποκριθώ. Προσπαθώ λοιπόν να ανταποκριθώ με τον καλύτερο τρόπο. Όπως δεν με είχε απασχολήσει η πρώτη θητεία -έτσι κι αλλιώς είναι αποφάσεις άλλων θεσμικών οργάνων με τα δικά τους κριτήρια- επομένως δεν βρίσκω τον λόγο να με απασχολήσει κάτι πέρα από αυτό», δήλωσε (ΕΡΤ) η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δίνοντας τη δική της οπτική στη συζήτηση που έχει ανοίξει ενόψει της ολοκλήρωσης της θητείας της σε λίγους μήνες.
Σχετικά με το προσωπικό στίγμα της στον ανώτερο θεσμό της χώρας, η κυρία Σακελλαροπούλου τόνισε ότι επιδίωξε να μείνει πιστή στις αρμοδιότητες και τις υποχρεώσεις του θεσμού και, ταυτόχρονα, να κάνει ένα άνοιγμα ώστε να έρθει πιο κοντά ο θεσμός προς τον πολίτη και να ακουστούν οι ομάδες της κοινωνίας που δεν ήταν πάντα τόσο μπροστά.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τοποθετήθηκε για όλα τα ζητήματα και τις προκλήσεις της εποχής. Όσον αφορά τις επικρίσεις που δέχθηκε για την παρουσία της στο wine bar της πλατείας Συντάγματος μετά την ψήφιση του νόμου για την ισότητα στον γάμο είπε: «Στα τέσσερα χρόνια που είμαι Πρόεδρος δεν τοποθετήθηκα ποτέ για καμία μεταρρύθμιση, όσο ήταν νομοσχέδιο πριν ψηφιστεί από τη Βουλή. Ποτέ, γιατί είμαι και πάρα πολύ προσεκτική πάνω στο θέμα αυτό. Το ίδιο έγινε και τώρα. Είναι τελείως διαφορετικό πράγμα το πριν και το μετά. Θεωρώ ότι είναι παράλογο μετά την ψήφιση του νόμου -και ενός νόμου μάλιστα που αφορά ένα θέμα που στις περισσότερες φιλελεύθερες δημοκρατίες έχει επίσης υιοθετηθεί- να συζητούμε ότι κάποιος κακώς παίρνει τη θέση της μιας ή της άλλης πλευράς και ότι πλήττει τα αισθήματα αυτού που έχει την άλλη άποψη». Η κυρία Σακελλαροπούλου υπογράμμισε πάντως ότι σέβεται τις απόψεις όλων.