«Το 2027 η Ελλάδα θα είναι πολύ καλύτερη από σήμερα»

«Τώρα είναι η εποχή των αλμάτων για τη σύγκλιση με την Ευρώπη» - Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες από τον Μητσοτάκη στην ομιλία του για τα 50 χρόνια Δημοκρατίας
12:51 - 25 Ιουλίου 2024

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα του 2027, «όταν θα ξανασυναντηθούμε στις κάλπες», θα είναι καλύτερη από τη σημερινή έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της επετειακής συνεδρίασης της Βουλής για τα 50 χρόνια αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Η εκδήλωση αποτέλεσε ευκαιρία για τον πρωθυπουργό να επαναβεβαιώσει κατ’ αρχάς το ιδεολογικό στίγμα της ΝΔ επιμένοντας στο στρατηγικό άνοιγμα προς τους κεντρώους ψηφοφόρους, απαντώντας έτσι στην κριτική που δέχεται από τα δεξιά. Έστειλε δε ξεκάθαρα μηνύματα με πολλούς αποδέκτες σε όλο το πολιτικό φάσμα, καθώς μίλησε για θεωρητικά δόγματα και χαρακτήρισε «παρωχημένες» τις ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι τώρα είναι η εποχή των αλμάτων προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δίνει τη μάχη των μεταρρυθμίσεων για να πετύχει τη σύγκλιση με τις χώρες της Ευρώπης σε μισθούς, θεσμούς και ατομικές συμπεριφορές. Ειδικότερα, για το ιδεολογικό υπόβαθρο της «γαλάζιας» παράταξης σημείωσε ότι «είναι ένα κόμμα δυναμικό που θέλει να καινοτομεί χωρίς να χάνει την ταυτότητά του και θέλει να διευρύνεται χωρίς να χάνει τις αρχές του, κρατώντας τις ρίζες του δυνατές ώστε να μπορεί να απλώνεται και πέρα από τη σκιά του».

Αναφέρθηκε δε στην αρχή της Μεταπολίτευσης και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, για να υπογραμμίσει πως σχημάτισε κυβέρνηση εθνικής ενότητας χωρίς να αφήσει τις όποιες ιδεολογικές παρωπίδες να τον βγάλουν από τον στόχο του. «Νομιμοποίησε όλα τα κόμματα, ανάμεσά τους και το ΚΚΕ, και άνοιξε τον δρόμο στη Δημοκρατία. Αυτός ήταν ο πρόλογος ενός σχεδίου με τέσσερις πυλώνες: πολιτική σταθερότητα, ενότητα, ανάπτυξη και ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Στη συνέχεια, με οξυδέρκεια ίδρυσε τη ΝΔ όπου συσπείρωσε και ριζοσπαστικές δυνάμεις», συμπλήρωσε.

Χειροκροτήματα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά το τέλος της ομιλίας του

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι στη διάρκεια αυτού του μισού αιώνα άλλαξαν πολλά στη χώρα μας με τη συμβολή πολλών πολιτικών. Ο κοινοβουλευτισμός εδραιώθηκε με διάφορα κόμματα να εναλλάσσονται ομαλά στην εξουσία. Απαριθμώντας δε τις νέες προκλήσεις της εποχής μας ανέφερε ότι είναι ζητούμενο η γρήγορη ευρωπαϊκή σύγκλιση. «Τώρα είναι η περίοδος των αλμάτων», υπογράμμισε και συνέχισε: «Αυτή την προοπτική διεκδικούμε σήμερα αντλώντας συμπεράσματα από χθες. Γιατί όπως η αδύναμη βαλκανική χώρα του 1974 σταδιακά μεταμορφώθηκε σε σταθερή δημοκρατία, έτσι και η Ελλάδα της καθήλωσης και του διχασμού πέτυχε να ανορθώσει την οικονομία. Το 2027, όταν θα ξανασυναντηθούμε στις κάλπες, η Ελλάδα θα είναι πολύ καλύτερη από σήμερα. Στην τελευταία φάση σημειώθηκαν κατακτήσεις δύσκολες και όχι αυτονόητες».

ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

Μιλώντας για τα σημαντικά επιτεύγματα των 50 αυτών ετών, τον εκσυγχρονισμό κρίσιμων υποδομών με τη συνδρομή της ΕΕ, τον εκσυγχρονισμό του Οικογενειακού Δικαίου, τη δημοτική, τις αδιάβλητες Πανελλαδικές Εξετάσεις, το αξιοκρατικό ΑΣΕΠ, την είσοδο της χώρας στο ευρώ και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, τόνισε πως «αναμφισβήτητα η Ελλάδα προχώρησε, όχι όμως όσο έπρεπε και όσο θα μπορούσε, καθώς χάθηκαν και μεγάλες ευκαιρίες.

Σπαταλήθηκαν στην κατανάλωση κοινοτικοί πόροι που θα βελτίωναν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας», αφήνοντας αιχμές κατά του (παπανδρεϊκού) ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εγκωμιαστικά στη λειτουργία της Βουλής κάνοντας ειδική αναφορά στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Κώστα Τασούλα, δεδομένου ότι πληροφορίες τον εμφανίζουν ως έναν πιθανό επόμενο υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε μία προσπάθεια να ικανοποιηθεί η δεξιά πτέρυγα της ΝΔ.

Τασούλας: Οικοδομήσαμε την πιο αξιομνημόνευτη Δημοκρατία παρ’ όλα τα σκαμπανεβάσματά της

Στην ειδική συνεδρίαση ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή είπε ότι «τα τελευταία 50 χρόνια οικοδομήσαμε την πιο αξιομνημόνευτη Δημοκρατία παρ’ όλα τα σκαμπανεβάσματά της». Θύμισε δε στους νεότερους πως ο Καραμανλής, κατά την επιστροφή του, ορκίστηκε στις 4.15 τα ξημερώματα μόνος του στο σημερινό Εντευκτήριο της Βουλής. «Δεν ήταν εύκολα τα βήματα προς τη Δημοκρατία, καραδοκούσε η επαναφορά του δικτατορικού καθεστώτος… και τη σκυτάλη την πήραν από το χάος», σημείωσε ο κ. Τασούλας.

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας

«Σήμερα τιμούμε πρώτ’ απ’ όλα όσους αγωνίστηκαν, αντιστάθηκαν φυλακίστηκαν, εκτοπίστηκαν. Δηλώνουμε ότι οι πράξεις τους θα αποτελούν φωτεινό παράδειγμα και δεσμευόμαστε να το ακολουθούμε. Ο αγώνας για τη Δημοκρατία και την ελευθερία δεν σταματάει ποτέ. Μπροστά στις νέες μεγάλες αβεβαιότητες, οφείλουμε όλοι να εργαστούμε για προοδευτική διέξοδο της χώρας. Αυτό ήταν το μήνυμα της Μεταπολίτευσης», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στην τοποθέτησή του.

Ο Σωκράτης Φάμελλος

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις τραγωδίες που γέννησαν τη Γ’ Ελληνική Δημοκρατία, οι νεκροί εκείνης της περιόδου είναι οι πραγματικοί μάρτυρες της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας», ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ μιλώντας για το Κυπριακό τόνισε: «Σημασία έχει σήμερα να βρισκόμαστε σε εγρήγορση, όταν αναθεωρητικοί ηγέτες, όπως ο Ερντογάν, επιμένουν στη διχοτόμηση της Κύπρου. Να μη δεχτούμε καμία πρόκληση όπως του Ερντογάν που βάφτισε ειρηνική την επιχείρηση “Αττίλας”». Όπως είπε ο κ. Ανδρουλάκης το ΠΑΣΟΚ έβαλε τη σφραγίδα του στο κοινωνικό κεκτημένο της χώρας, την Υγεία, που σήμερα, όπως υποστήριξε, υποβαθμίζεται.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης

«Το ΚΚΕ τιμά όλους και όλες που έδωσαν τη ζωή τους στα δύσκολα χρόνια της επτάχρονης δικτατορίας, όσους εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν, διώχθηκαν», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, και εξέφρασε την περηφάνια του ΚΚΕ που έδωσε τις περισσότερες θυσίες στον αντιδικτατορικό αγώνα, αλλά και για το γεγονός ότι ήταν το μοναδικό κόμμα που αντιτάχθηκε στις προσπάθειες φιλελευθεροποίησης της χούντας. «Όταν μιλάμε για τα 50 χρόνια της Δημοκρατίας, δεν αρκεί μια ιστορική αναδρομή, γιατί κάθε χρόνο το κάνουμε έτσι κι αλλιώς. Πρέπει να δούμε τα αποτελέσματα των αγώνων των ανθρώπων εκείνης της γενιάς εάν ευοδώθηκαν και αν οι αξίες που ήθελαν να μεταλαμπαδεύσουν υλοποιήθηκαν», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. «Η Δημοκρατία δεν αποκαταστάθηκε για να καθίσουν κάποιοι σε καρέκλες, αλλά για να είναι ο λαός η πραγματική πηγή εξουσίας και εκεί να λογοδοτούν όλες οι εξουσίες», είπε από την πλευρά της η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Εύσημα στην Ελλάδα για την πρόοδο στο κράτος δικαίου

Ιδιαιτέρως θετικά για την Ελλάδα είναι τα αποτελέσματα της ετήσιας έκθεσης προόδου για το κράτος δικαίου σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τη χώρα μας, για πρώτη φορά διαπιστώνεται πρόοδος σε όλες τις συστάσεις που είχε διατυπώσει η επιτροπή στην περσινή έκθεσή της, ενώ αναφέρεται η σημαντική πρόοδος που έχει σημειωθεί στη νομοθετική παρέμβαση με την οποία εξασφαλίζεται η συμμετοχή της ίδιας της Δικαιοσύνης στην επιλογή της ηγεσίας της.

Επιπλέον, η Ελλάδα κατέγραψε πρόοδο στη δημιουργία μιας σταθερής και αξιόπιστης βάσης σε υποθέσεις διαφθοράς. «Κάποια περαιτέρω πρόοδος» καταγράφεται στη διαδικασία έγκρισης μη νομοθετικών διασφαλίσεων και σημαντική πρόοδος στην προστασία των δημοσιογράφων. Ταυτόχρονα, η επιτροπή αναφέρει ότι έχει επιτευχθεί «κάποια πρόοδος» αναφορικά με τη διασφάλιση της αποτελεσματικής και έγκαιρης διαβούλευσης για τα νομοσχέδια και «κάποια περαιτέρω πρόοδος» στην αξιολόγηση του συστήματος εγγραφής για τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, μεταξύ άλλων με την έναρξη διαρθρωμένου διαλόγου με τις Οργανώσεις Κοινωνίας Πολιτών.

Μάλιστα, για το 2024 τέσσερις μόνο συστάσεις απευθύνονται στην Ελλάδα ενώ 18 κράτη-μέλη της ΕΕ δέχονται στη φετινή έκθεση περισσότερες συστάσεις από την Ελλάδα. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, «η ανταπόκριση της χώρας μας και η πρόοδος που επιτεύχθηκε ως προς τις φετινές συστάσεις, επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα προσβλέπει στη συνεργασία, πρώτα από όλα με τους θεσμικούς εταίρους και την κοινωνία των πολιτών, αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη».