Τα όσα συνέβησαν τα τελευταία 24ωρα μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και του Νίκου Ανδρουλάκη -άτυπη συμφωνία για προβολή του θέματος των αγνοουμένων στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- έχουν πυροδοτήσει πολλές συζητήσεις σχετικά με το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς. Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά, επιβεβαίωσε χθες πως η πρόσκληση Κασσελάκη στον Νίκο Ανδρουλάκη να θέσει το ζήτημα των αγνοουμένων της Κύπρου στους ευρωσοσιαλιστές εντάσσεται στο πλαίσιο των ανοιγμάτων για κοινοβουλευτικές συνεργασίες με τα προοδευτικά κόμματα.
«Μπορούμε να συνομιλούμε με τα άλλα προοδευτικά κόμματα και, όπως έχουμε προτείνει, να υπάρξει συνεργασία σε κοινοβουλευτικό επίπεδο σε προτάσεις νόμου, έτσι και αυτό, το μείζον θέμα των αγνοουμένων, εντάσσεται σε αυτή την κατεύθυνση, σε επίπεδο ευρωπαϊκής Αριστεράς και ευρωσοσιαλιστών», είπε και συμπλήρωσε: «Και είναι ευτυχές ότι ο κ. Ανδρουλάκης ανταποκρίθηκε». Η κυρία Κεχαγιά σημείωσε ακόμη πως ο Στέφανος Κασσελάκης θέλησε με την κίνηση αυτή να δείξει ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων, αλλά σε θέματα που αποτελούν κοινό τόπο μπορούν τα δύο κόμματα και οι προοδευτικές δυνάμεις να δράσουν από κοινού. «Δεν υπάρχει λόγος να χάνουμε χρόνο και να αφήνουμε τις ευκαιρίες να περνούν από μπροστά μας», πρόσθεσε.
Η αλήθεια είναι ότι η κίνηση αυτή ξάφνιασε πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μέσα από αυτή την πρόσκληση για συνεργασία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδειξε πώς αντιλαμβάνεται το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς. Με λίγα λόγια επιθυμεί τη συνεργασία των δύο κομμάτων μέσα από την αυτόνομη πορεία τους. Την ίδια στιγμή υπήρξαν γκρίνιες, γιατί, όπως υποστηρίζουν πολλοί, η κίνηση αυτή έδωσε μία ανάσα υπεροχής στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος όλο το τελευταίο διάστημα είναι στριμωγμένος. Κάποιοι μάλιστα την ερμήνευσαν ως εμπλοκή στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, καθώς η όλη ιστορία προβάλλει τον πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής σε μία στιγμή που αμφισβητείται από τους συντρόφους του.
ΓΙΑ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ ΚΑΙ ΤΣΙΠΡΑ
Εν τω μεταξύ την Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αναμένεται να τεθούν πολλά θέματα, όπως η αντιμετώπιση του Γιάννη Δραγασάκη και οι σχέσεις του κόμματος με τον Αλέξη Τσίπρα. Όσον αφορά τις σχέσεις Κασσελάκη με τον Αλέξη Τσίπρα, και με αφορμή ερώτηση για το ότι συνεχίζουν τα δημοσιεύματα που επιμένουν ότι είναι βαθιά ενοχλημένος ο πρώην πρωθυπουργός, η Βούλα Κεχαγιά παρέπεμψε στην απόφαση της ΠΓ για το θέμα των οικονομικών, όπου «δεν αφήνεται κάποια σκιά σε σχέση με τα οικονομικά είτε των προηγούμενων ετών είτε της προηγούμενης ηγεσίας είτε της σημερινής». Πρόσθεσε ότι στην τελευταία του αναφορά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε για τον πρώην πρωθυπουργό «ότι οι σχέσεις τους είναι πολιτικές».
Η «συντηρητική Αριστερά» της Ζάρα Βάγκενκνεχτ στη Γερμανία ταράζει τα νερά
Κι ενώ στην Ελλάδα σύμπασα η Αριστερά τσαλαβουτάει στην παρακμή της, αρνούμενη να αποδεχθεί τη στρατηγικών διαστάσεων ήττα την οποία έχει υποστεί και επίσης πως δεν έλκει πια, στη Γερμανία η Ζάρα Βάγκενκνεχτ και το νέο «αριστερό-συντηρητικό» κόμμα της, το BSW, το οποίο προέκυψε από τη διάσπαση του αδελφικού με τον ΣΥΡΙΖΑ Die Linke… εντυπωσιάζει. Αφού όμως πρώτα αποκήρυξε θέσφατα, π.χ. τον αδιάκριτο φιλελευθερισμό των δικαιωμάτων της τρέχουσας woke αντίληψης ή την άκρατη φιλομεταναστευτική ρητορική ή την πανάκεια της πράσινης ενέργειας. Η Γερμανίδα πολιτικός με το νεοϊδρυθέν κόμμα επιλέγει να απευθύνεται στα μεγάλα τμήματα της γερμανικής κοινωνίας και στις κλασικές αξίες, διατηρώντας μόνον στο οικονομικό πεδίο το γενικό περίγραμμα της αριστερής γραμμής.
Η 54χρονη πολιτικός πιστεύει ότι η ευρωπαϊκή Αριστερά όπως τη γνωρίσαμε απέτυχε και κούρασε τους πολίτες. Γι’ αυτό και επέλεξε να δημιουργήσει μια… άλλη Αριστερά, στηριζόμενη σε έρευνες κοινής γνώμης, οι οποίες δείχνουν ότι καταγράφεται πολύ μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος να είναι αριστερών πεποιθήσεων μεν αλλά με συντηρητικές απόψεις. Αυτό το εκλογικό τμήμα δυσφορεί βλέποντας την Αριστερά να προβάλλει εμμονικά επιμέρους κινήματα, όπως λόγου χάρη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας ή τον δικαιωματισμό α λα καρτ, αγνοώντας τις επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή. Για την ώρα το BSW δεν έχει δημοσιεύσει ακόμα το αναλυτικό του πολιτικό πρόγραμμα, κάτι που αναμένεται να γίνει στο ιδρυτικό του συνέδριο, το 2025. Οι βασικές του θέσεις όμως έχουν ήδη κατατεθεί, κάνοντας τους πολιτικούς αναλυτές να μιλούν για μία «Αριστεροδεξιά». Η ίδια η Βάγκενκνεχτ, μιλώντας για το ιδεολογικό περίγραμμα, το περιγράφει ως «συντηρητική Αριστερά». Σε αυτό τον ιδεολογικό άξονα προειδοποιεί για τον κίνδυνο δημιουργίας παράλληλων ισλαμικών κοινοτήτων, όπως στη Γαλλία, και υποστηρίζει ότι η μετανάστευση δεν είναι η λύση για την παγκόσμια φτώχεια και πως θα πρέπει να δοθεί βάση στα αίτια φυγής. Στα θέματα κλιματικής πολιτικής τάσσεται κατά της πράσινης μετάβασης, θεωρώντας πως η Γερμανία και γενικότερα η Ευρώπη δεν θα είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες τους μόνο με τη χρήση ΑΠΕ, χωρίς να θυσιάσουν από το βιοτικό επίπεδο.
Σπύρος Κάραλης