Σε τροχιά επαναπροσδιορισμού στόχων και προτεραιοτήτων βρίσκεται το κυβερνητικό επιτελείο, με τους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη να έχουν ξεκινήσει ήδη την προετοιμασία της παρουσίας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Εκεί δηλαδή όπου αναμένεται να δοθεί επισήμως το μήνυμα της επανεκκίνησης και να παρουσιαστούν οι άξονες της πολιτικής με ορίζοντα τριετίας. Το στίγμα των φετινών εξαγγελιών του στη ΔΕΘ έδωσε στην πρόσφατη συνέντευξή του (Σκάι) ο πρωθυπουργός, όπου παρουσιάστηκε φειδωλός για το ενδεχόμενο εξαγγελίας πακέτου οικονομικών μέτρων και παροχών τον προσεχή Σεπτέμβριο.
«Θα απογοητεύσω όσους πιστεύουν ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος ώστε να έρθω στη ΔΕΘ σαν Αϊ-Βασίλης που θα μοιράσει χρήματα, τα οποία το κράτος δεν διαθέτει. Η προσήλωση στη δημοσιονομική τάξη είναι δεδομένη για αυτή την κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Συνεπώς και με τα υπάρχοντα δεδομένα ο κυβερνητικός σχεδιασμός εστιάζει στον διακηρυγμένο στόχο της βελτίωσης της καθημερινότητας, με το βλέμμα στην ανάκτηση της σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις στους τομείς της ακρίβειας, της ασφάλειας αλλά και στο ζήτημα της στέγης. Ο πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο θα επιδιώξει να καταστήσει σαφές πως τα προβλήματα που «πλήγωσαν» τους πολίτες μπαίνουν σε τροχιά επίλυσης, με συγκεκριμένες προτάσεις και παρεμβάσεις, αλλά χωρίς υπερβολές που θα θέσουν σε κίνδυνο την οικονομία.
Με ζητούμενο την επανεκκίνηση, αναμένεται ακόμη και σήμερα η ανακοίνωση του «ανασχηματισμού» των γενικών γραμματέων, καθώς το προηγούμενο διάστημα ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, με τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιώργο Μυλωνάκη, και τον διαχρονικό συνεργάτη του πρωθυπουργού, Θανάση Νέζη, έχουν αναλάβει την κατάρτιση του καταλόγου με τις αλλαγές των κυβερνητικών αξιωματούχων αναμένοντας το τελικό «ΟΚ» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για σαρωτική αναδόμηση σε επίπεδο προσώπων στις γενικές γραμματείες, όπου είναι πιθανό να ανασχηματιστούν περί τους μισούς εν ενεργεία γενικούς γραμματείς, με το Μέγαρο Μαξίμου να θέτει στο επίκεντρο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών σε κρίσιμους τομείς, με έμφαση στην οικονομία, την Υγεία, την παιδεία, την εργασία και τη λειτουργία του κράτους. Συνεπώς σε αυτούς τους τομείς αναμένονται διορθωτικές κινήσεις σε επίπεδο γενικών γραμματέων, με στόχο την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων.
Οι αρμόδιοι υπουργοί για τους συγκεκριμένους τομείς πολιτικής -σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- έχουν ήδη κληθεί να δώσουν θετική ή αρνητική εισήγηση για τη δράση των 63 γενικών γραμματέων. Άλλωστε, οι αλλαγές στους γενικούς γραμματείς είχαν ήδη προαναγγελθεί μετά τη δυσαρέσκεια που εξέφρασαν αρκετοί βουλευτές στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, με τον πρωθυπουργό να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις εισηγήσεις τους, και τον ανασχηματισμό σε επίπεδο γενικών γραμματέων να αναμένεται να ικανοποιήσει τα μέλη της «γαλάζιας» ΚΟ που εκφράζουν παράπονα για κλειστές πόρτες στα υπουργεία και αρρυθμίες στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.
«ΣΙΩΠΗΤΗΡΙΟ»
Όσον αφορά τις σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, οι προσπάθειες αφορούν την ενιαία γραμμή σε αυτή τη φάση με το ζήτημα της προεδρικής εκλογής, για το οποίο επίσης τμήμα των «γαλάζιων» βουλευτών εμφανίστηκε προβληματισμένο ως προς της ανανέωση της θητείας της Κ. Σακελλαροπούλου, να παγώνει για την ώρα. Ο κ. Μητσοτάκης άλλωστε έσπευσε προ ημερών να βάλει τέλος στην πρόωρη συζήτηση. «Δεν θέλω και δεν πρόκειται να δεχτώ να ακούσω από κανέναν βουλευτή οποιαδήποτε άποψη για την Προεδρία της Δημοκρατίας», είπε, στέλνοντας παράλληλα μηνύματα στους δυο πρώην πρωθυπουργούς Κ. Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά για την έντονη κριτική που άσκησαν στην κυβέρνηση, με αναφορές και στην ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος.
Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως δεν πέρασε απαρατήρητη η πρόσφατη σύναξη βουλευτών της ΝΔ (Α. Κατσανιώτης, Μ. Χρυσομάλλη, Ξ. Μπαραλιάκος, Χ. Μπουκώρος και Λ. Βασιλειάδης) παρουσία του Αντώνη Σαμαρά στη γνωστή ταβέρνα του Παγκρατίου «Καραβίτης». Στα κυβερνητικά κλιμάκια θεωρούν πως ο πρώην πρωθυπουργός θα επανέλθει με νέα παρέμβασή του προσεχώς, χωρίς πάντως να προβληματίζονται, τουλάχιστον για την ώρα, με τη δυναμική επανεμφάνιση του Μεσσήνιου πολιτικού.
4+2 κρίσιμα νομοσχέδια μέσα σε δυο εβδομάδες θέλει να περάσει από τη Βουλή η κυβέρνηση
Πυκνό αλλά και αρκετά έντονο αναμένεται το νομοθετικό έργο που προωθεί η κυβέρνηση για τις επόμενες, τελευταίες δύο εβδομάδες λειτουργίας του Κοινοβουλίου, πριν δηλαδή από το κλείσιμο για τις θερινές διακοπές του Αυγούστου. Έξι νομοσχέδια προγραμματίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου να κατατεθούν στη Βουλή, με στόχο να συνεχιστεί η παραγωγή κυβερνητικού έργου, μεταξύ των οποίων και σημαντικά νομοθετήματα τα οποία έχουν ήδη προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς φορείς αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες η Βουλή θα λειτουργήσει κανονικά μέχρι τέλη Ιουλίου. Στη συνέχεια οι εργασίες θα διακοπούν για τις αυγουστιάτικες διακοπές, με πιθανότερη ημερομηνία επανέναρξης των εργασιών τις 26 Αυγούστου. Όπως πάντως ενημέρωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, μέχρι τις 2 Αυγούστου αναμένεται να ψηφιστούν τέσσερα νομοσχέδια τα οποία θα κατατεθούν άμεσα τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Πρόκειται για νομοσχέδια που αφορούν τη συγχώνευση της Παγκρήτιας Τράπεζας με την Attica, το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στις δομές ψυχικής Υγείας, ένα ερανιστικό πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την Ψηφιακή Εκπαίδευση, καθώς και ένα ακόμη πολύ καυτό σχέδιο νόμου που αφορά τις Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης («Πόθεν Έσχες»). Ακολουθούν δύο ακόμη νομοθετήματα που αφορούν τη σύμβαση για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου του Μαλιακού καθώς και την παραχώρηση του Λιμένα Ηρακλείου.
Αναφορικά με τη συγχώνευση των δύο τραπεζικών ιδρυμάτων, το σχέδιο νόμου προβλέπει να συσταθεί ένας 5ος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα της χώρας. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής σήμερα και αύριο, Τετάρτη, προκειμένου να ψηφιστεί την Παρασκευή από την Ολομέλεια της Βουλής. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που αναμένεται να εγείρει μεγάλες αντιδράσεις εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης και γενικώς να προκαλέσει πολεμικό κλίμα. Στα νομοσχέδια που έχουν σηκώσει κύμα αντιδράσεων από τους εμπλεκόμενους φορείς συγκαταλέγεται το σχέδιο νόμου για τις δομές ψυχικής Υγείας «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης». Ένα νομοσχέδιο που θα φέρει και θα εισηγηθεί ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα βρίσκεται σε αντιδιαστολή με τις θέσεις που εκφράζουν οι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς.
Κόκκινο πανί… για την αντιπολίτευση αποτελεί και το νομοσχέδιο που αφορά τις Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης («Πόθεν Έσχες»). Το νομοθέτημα εισηγείται το υπουργείο Δικαιοσύνης και βρίσκεται ήδη στη δημόσια διαβούλευση. Το εν λόγω σχέδιο νόμου περιλαμβάνει 39 άρθρα, εκ των οποίων 17 αφορούν τη διαδικασία και τους όρους κατάθεσης των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης για το σύνολο των υπόχρεων, δηλαδή πολιτικά πρόσωπα υπουργούς, βουλευτές, αρχηγούς κομμάτων και οικονομικούς υπεύθυνους των κομμάτων. Κέλλυ Κοντογεώργη