Μέσω της «Ατζέντας 2030» η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων τρέχει να επουλώσει τις πληγές που προκάλεσε στην αμυντική θωράκιση η 10ετία των μνημονίων και των μεγάλων περικοπών, προχωρώντας με γοργούς ρυθμούς στην απόκτηση νέων, εξελιγμένων οπλικών συστημάτων και την αναβάθμιση των υπαρχόντων. Ένας από τους βασικούς στόχους του υπουργείου Άμυνας είναι μετά το 2030 η Πολεμική Αεροπορία να αποτελείται από τρεις τύπους μαχητικών (F-16 Viper, Rafale και F-35), με στόχο τη μείωση της πολυτυπίας και τη χρήση δικτυοκεντρικών μαχητικών, αλλά και να εξελίξει τις ναυπηγικές δυνατότητές της και τον οπλισμό που διαθέτει στον Στρατό Ξηράς. Σημαίνοντα ρόλο στον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων θα έχει και η ΕΑΒ, έχοντας δώσει τα πρώτα σημάδια γραφής με τον «Κένταυρο», που εντυπωσιάζει.
Η χώρα μας διαθέτει ήδη αεροπορική υπεροχή στο σκέλος των μαχητικών, καθώς η Πολεμική Αεροπορία έχει στη διάθεσή της Rafale και προχωρεί με σχετικά ικανοποιητικό βαθμό η αναβάθμιση 84 F-16 σε διαμόρφωση Viper, δίχως να υπολογίζεται ότι έως το 2030 θα έχει προσγειωθεί και το πρώτο F-35. Προκύπτουν βέβαια ζητήματα, ειδικά ως προς την αναβάθμιση των F-16 Viper, καθώς υπάρχει πρόβλημα συνεργασίας ανάμεσα στα συστήματα ηλεκτρονικής αυτοπροστασίας και τα ραντάρ, τα οποία αναμένονται να λυθούν από την κατασκευάστρια εταιρεία και την ΕΑΒ. Στον σχεδιασμό συμπεριλαμβάνονται και τα 35 ελικόπτερα UH-60 Black Hawk, τα οποία πρόκειται να αντικαταστήσουν τα γερασμένα UH-1 Huey.
Παράλληλα, υπάρχει η φιλοδοξία να γίνουν ταχύτατα βήματα στον τομέα των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV). Εκτός από το anti-drone σύστημα «Κένταυρος», το εγχώριο επιστημονικό δυναμικό εργάζεται επίσης πάνω στα προγράμματα των drones «Αρχύτας» και «Γρύπας». Για τις νέες φρεγάτες του στόλου, τις τρεις Belharra, έχουν παραγγελθεί μη επανδρωμένα ελικόπτερα (UAV) Camcopter S-100. Νέες δυνατότητες αποκτά όμως και ο Στρατός Ξηράς με την απόκτηση των UAV Patroller, βοηθώντας στην αναγνώριση και τη συλλογή πληροφοριών, δίνοντας εικόνα σε πραγματικό χρόνο στα κέντρα επιχειρήσεων.
Η αναβάθμιση του Πολεμικού Ναυτικού έρχεται με την απόκτηση των τριών γαλλικών φρεγατών Belharra, αλλά και με τα τέσσερα αμερικανικά πλοία παράκτιων επιχειρήσεων τύπου LCS. Παράλληλα, η χώρα μας εντάσσεται στο πρόγραμμα των φρεγατών τύπου Constellation, που αποτελεί ιταλικό σχέδιο, δημιουργίας ενός στόλου συνολικά 20 πλοίων αυτής της κλάσης για το Αμερικανικό Ναυτικό. Ουσιαστικά η Ελλάδα θα μπει σε ένα πρόγραμμα για ένα πολεμικό πλοίο που θα διαθέτουν στο μέλλον ελάχιστες χώρες. Κάτω από το νερό η Ελλάδα διατηρεί το πλεονέκτημα με τα γερμανικής ναυπήγησης υποβρύχια τύπου 214 και εκτιμάται ότι έως το 2030 θα έχει προχωρήσει η παραγγελία για ακόμη δύο.