Τη σύνθεση της νέας Κομισιόν άρχισε να σχεδιάζει η επικεφαλής της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η θητεία της οποίας ανανεώθηκε την Πέμπτη, με 401 ευρωβουλευτές να την υπερψηφίζουν. Η Γερμανίδα πολιτικός κατάφερε να επανεκλεγεί, προσελκύοντας ψήφους τόσο από τα δεξιά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) όσο και από τα αριστερά του τρικομματικού συνασπισμού (ΕΛΚ – Σοσιαλδημοκράτες – Φιλελεύθεροι) που τη στηρίζει.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Πρωτίστως κατάφερε να την ψηφίσουν οι Πράσινοι, προσφέροντάς τους μια νέα εκδοχή της Πράσινης Συμφωνίας, παρά την αρνητική επίδοση που είχαν στις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με το Politico, το πέτυχε προσθέτοντας στις πράσινες πολιτικές οικονομικό περίβλημα: Η μείωση των εκπομπών ρύπων ονομάστηκε «Συμφωνία για καθαρή βιομηχανία», η εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων έγινε «Μέτρα για τη μείωση των τιμών στην ενέργεια», το σύμφωνο προστασίας των ωκεανών μετατράπηκε σε «Πρόγραμμα ανάπτυξης της μπλε οικονομίας» και η προσαρμογή στην άνοδο της θερμοκρασίας είναι «μέρος της Στρατηγικής ασφαλείας».
Η ειρωνεία είναι ότι κατάφερε τώρα να τη στηρίξουν ανοικτά οι Πράσινοι, ενώ δεν το πέτυχε προ πενταετίας, αν και είχε υιοθετήσει πλήρως την ατζέντα τους. Επίσης οι Πράσινοι είναι ο μεγάλος εχθρός του κόμματος της Φον ντερ Λάιεν στη Γερμανία, των Χριστιανοδημοκρατών, με την κριτική να εστιάζεται σε πολλά από αυτά που υποσχέθηκε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Το ενδιαφέρον μετατοπίζεται τώρα στα πρόσωπα που θα ασκήσουν αυτή την πολιτική. Η πρόεδρος της Κομισιόν έχει ενημερώσει τις κυβερνήσεις, εφόσον επιθυμούν να αλλάξουν το πρόσωπο του επιτρόπου από τη χώρα τους, να στείλουν δύο προτάσεις – έναν άνδρα και μία γυναίκα. Από τα μέσα Αυγούστου, η Φον ντερ Λάιεν θα πραγματοποιήσει συνεντεύξεις με τα επιλεγμένα πρόσωπα, με σκοπό την παρουσίαση της Επιτροπής «Φον ντερ Λάιεν II» τον Σεπτέμβριο. Οι ακροάσεις των ορισθέντων επιτρόπων θα πραγματοποιηθούν στο Ευρωκοινοβούλιο το φθινόπωρο, για να αναλάβουν τα καθήκοντά τους τον Δεκέμβριο.
ΤΑ «ΚΛΕΙΔΙΑ»
Σίγουροι είναι προς το παρόν οι επίτροποι δύο χωρών: της Γερμανίας (Φον ντερ Λάιεν) και της Εσθονίας (Κάγια Κάλας). Αρκετά πιθανό να παραμείνουν στις θέσεις τους είναι οι επίτροποι από Γαλλία (Τιερί Μπρετόν), Λετονία (Βάλντις Ντομπρόβσκις) και Σλοβακία (Μάρος Σέφκοβιτς). Οι Σοσιαλδημοκράτες πιέζουν να ανανεωθεί και η θητεία του επιτρόπου του Λουξεμβούργου, Νικολά Σμιτ, που ήταν η πρότασή τους για την προεδρία της Κομισιόν.
ΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΠΟΣΤΑ
Σημασία δεν έχουν βέβαια μόνο τα πρόσωπα αλλά και τα χαρτοφυλάκια που θα αναλάβουν. Ο Τιερί Μπρετόν, εκ μέρους της Γαλλίας, είναι πιθανό να αναλάβει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο που θα περιλαμβάνει την ανταγωνιστικότητα και τη βιομηχανία. Η Ισπανία διεκδικεί την ενέργεια και το κλίμα, Ιταλία, Ιρλανδία και Λουξεμβούργο ενδιαφέρονται για οικονομικό χαρτοφυλάκιο, ενώ οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης για το χαρτοφυλάκιο της Διεύρυνσης και το νέο χαρτοφυλάκιο της Άμυνας.
Σε σχέση με τα δύο άλλα υπό σύσταση χαρτοφυλάκια, εκείνο περί στεγαστικής πολιτικής φαίνεται ότι το έχουν «καπαρώσει» οι Σοσιαλδημοκράτες. Ερώτημα παραμένει κατά πόσο το νέο χαρτοφυλάκιο περί σχέσεων με τις χώρες της Μεσογείου θα καταλήξει στην Ιταλία και τον επίτροπο που θα προσδιορίσει η Τζόρτζια Μελόνι.