Τη Χαρίτα Μάντολες, την εμβληματική μορφή της εθνικής τραγωδίας, το πρόσωπο που περικλείει στην καρδιά του όλο τον πόνο που προκάλεσαν οι τουρκικές θηριωδίες, επέλεξε να συναντήσει στη Λεμεσό ο Νίκος Ανδρουλάκης, με αφορμή τη μαύρη επέτειο για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Πρόκειται για γυναίκα-σύμβολο, η οποία νέα μάνα τότε, 27 ετών, με δύο παιδιά, είδε να δολοφονούνται μπροστά στα μάτια της ο σύζυγός της, ο πατέρας της, οι δύο γαμπροί της, ο θείος και νονός της και ο ξάδελφός της, καθώς και άλλα έξι άτομα. «Εμάς μας φαίνεται σαν χθες. Το μωρό μου το κρατούσε ο πατέρας του και δεν περπατούσε. Πυροβόλησαν τον πατέρα, έπεσε κάτω και το παιδί φώναζε “μπαμ, μπαμ, μπαμπά μου”. Και ήταν ένας Τούρκος εκεί και εγώ έβλεπα ότι το παιδί ήταν ζωντανό. Και τους είπα “αφήστε να το πιάσω” και το άρπαξαν και το πέταξαν στα αγκάθια», διηγήθηκε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Από την τελευταία πράξη του δράματος μέχρι και σήμερα, η Χαρίτα Μάντολες κάνει έναν τεράστιο αγώνα για τους αγνοούμενους της Κύπρου, εξ ου και το προσωνύμιο «η μάνα των αγνοουμένων», αλλά και για δικαιοσύνη στο νησί. Ήταν πάντοτε στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων, τραγική φιγούρα με τις φωτογραφίες των δικών της στα χέρια, ενώ η ίδια, 37 χρόνια μετά τον πόλεμο, είχε πάει στα Κατεχόμενα και είχε υποδείξει το σημείο της εκτέλεσης των 12 ανθρώπων που υπήρξε μάρτυρας. «Αγωνιζόμαστε όλες οι γυναίκες να κρατήσουμε τη μνήμη ζωντανή και να την παραδώσουμε στα παιδιά μας, στους νέους. Εμείς φεύγουμε από τη ζωή. Πρέπει να ξέρουν τα παιδιά μας τι έγινε το 1974. Εκείνο το πρωινό της 20ής Ιουλίου ξυπνήσαμε από τις εκρήξεις. Άρχισα να φωνάζω στον άντρα μου: “Αντρέα τι γίνεται;”. Και μου απάντησε πως ήρθαν οι Τούρκοι. Αυτά δεν μπορούν να φύγουν από το μνήμη μας, κι ας λένε ότι πέρασαν 50 χρόνια», ακούγεται να λέει στον κ. Ανδρουλάκη, στο βίντεο από τη συνάντησή τους στη Λεμεσό, και συνέχισε περιγράφοντας το πόσο βίαιοι ήταν οι Τούρκοι, βιάζοντας κοπέλες και χτυπώντας ηλικιωμένους.
«Μπορούν να ξεχαστούν αυτά;», αναρωτήθηκε με πόνο ψυχής. Η «μάνα των αγνοουμένων» έκανε δύο συμβολικά δώρα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ένα κάδρο για την Κερύνεια, τονίζοντας «για να θυμάσαι την Κερύνεια», και ένα βιβλίο αφιερωμένο στη ζωή της. «Και στην Ελλάδα οι νεότερες γενιές πρέπει να μάθουν τι συνέβη, για να διατηρήσουμε τη μνήμη ζωντανή. Όσο υπάρχει μνήμη, θα υπάρχει και αγώνας για μια δίκαιη λύση στη Μεγαλόνησο. Ήταν σημαντικό που η νέα γενιά μέσα από τη μικρή οθόνη είδε τι τράβηξε ο Ελληνισμός της Κύπρου», τόνισε, από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανώς συγκινημένος.