Μια γροθιά Αθήνα – Λευκωσία: Δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα

Ξεκάθαρα μηνύματα Μητσοτάκη και Χριστοδουλίδη στην Άγκυρα - Λύση μόνο στο πλαίσιο του ΟΗΕ
16:58 - 22 Ιουλίου 2024

Ανήμερα της συμπλήρωσης των 50 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, μετέβη στη Λευκωσία, για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μνήμης και καταδίκης του «Αττίλα». Ήταν η πρώτη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός βρέθηκε στο προεδρικό μέγαρο της Κύπρου, την ημέρα της μαύρης επετείου του Αττίλα και με τον Ερντογάν να βρίσκεται στα Κατεχόμενα. Να θυμίσουμε πως τα μηνύματα που έστειλαν από κοινού ο πρωθυπουργός και ο Κύπριος Πρόεδρος στην Άγκυρα για επανέναρξη του διαλόγου, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ήταν ξεκάθαρα, πήγαν όμως… περίπατο με ευθύνη της Άγκυρας. Σε αυτό το φορτισμένο κλίμα ξεκάθαρες ήταν οι απαντήσεις του κ. Μητσοτάκη στους τουρκικούς λεονταρισμούς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στο προεδρικό μέγαρο, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Μαρέβα, λίγα λεπτά πριν από τις οκτώ το βράδυ του Σαββάτου. Το προεδρικό ζεύγος της Κύπρου τούς υποδέχθηκε στα σκαλιά κι ύστερα όλοι μαζί παρακολούθησαν τη διαδραστική έκθεση «Νήματα», μέσω της οποίας οι Κύπριοι που εκτοπίστηκαν περιγράφουν τη διαδρομή τους σε διαφορετικούς τόπους. Ακολούθως, στο πλαίσιο μιας συναισθηματικά φορτισμένης ομιλίας, στον κήπο του προεδρικού μεγάρου, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε: «Το γεγονός ότι συζητούμε δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε, και πολύ περισσότερο ότι υποχωρούμε. Μόνο όποιος δεν έχει δίκιο, μόνο όποιος δεν έχει επιχειρήματα αποφεύγει τον διάλογο. Όταν μάλιστα προσχωρεί και σε προκλήσεις, τότε επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το κλίμα». Οι αιχμές αυτές είχαν προφανώς αποδέκτη την Τουρκία. Για να είναι, όμως, ακόμα πιο σαφής, επανέλαβε την πάγια ελληνική -και κυπριακή- θέση γύρω από την ουσία του προβλήματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τις συζύγους τους, Μαρέβα και Φιλίππα

«ΜΙΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ»

«Δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα και η επιδίωξή μας παραμένει μια: Η Κυπριακή Δημοκρατία με μία κυριαρχία, χωρίς ξένο στρατό κατοχής, χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις. Αθήνα και Λευκωσία απορρίπτουμε το αναχρονιστικό δόγμα ότι η ακινησία παράγει κίνηση», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός επανήλθε, στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του στο Facebook, υπενθυμίζοντας ότι τα ίδια είχε πει και διά ζώσης στον Τούρκο πρόεδρο προσφάτως. «Όπως είπα και στον πρόεδρο Ερντογάν, στην Ουάσινγκτον, δεν νοείται η Κύπρος, κράτος-μέλος της ΕΕ, 50 χρόνια μετά την τραγωδία του ’74 να παραμένει διαιρεμένη. Ευχή και ελπίδα μας είναι οι δύο κοινότητες να αξιοποιήσουν τη νέα ευκαιρία που παρουσιάζεται και να καθίσουν στο τραπέζι, για να βρεθεί λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, υπό τον απαράβατο όρο ότι ενδεχόμενη συμφωνία θα αναγνωρίζει μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα.

Το μήνυμα «δεν ξεχνώ» στη Βουλή

Σε αυτήν την προσπάθεια, οι Κύπριοι αδελφοί μας έχουν τη συμπαράσταση και τη στήριξη της Ελλάδας», σημείωσε. Γι’ αυτή τη στήριξη τον ευχαρίστησε το βράδυ του Σαββάτου ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος στη δική του ομιλία ανέφερε πως «η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι πανέτοιμη να εμπλακεί σε ουσιαστικές συνομιλίες. Διότι όσο αυτές δεν ξεκινούν, όσο δεν υπάρχει λύση δηλαδή, είμαστε όλοι ηττημένοι. Δεν είναι η στιγμή για κριτική, για αναφορά σε λάθη, σε καλούς και κακούς, σε πατριώτες και προδότες. Η μη λύση δεν είναι λύση», είπε με νόημα ο κ. Χριστοδουλίδης. Η συγκινητική ομιλία του Κύπριου Προέδρου κατέληξε σε μια φράση που έκανε το βουρκωμένο πλήθος που τον παρακολουθούσε να ξεσπάσει σε χειροκροτήματα: «Η Κύπρος δεν κείται μακράν όσο είναι στις καρδιές των Ελλαδιτών αδελφών μας».